Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Представницька діяльність Охтирської місцевої прокуратури
Представницька діяльність Охтирської місцевої прокуратури Печать
Автор Охтирська місцева прокуратура   
15.09.2016 г.
 У зв'язку із актуальністю повернення у власність держави майна та земельних ділянок, право власності та користування (оренди) на які отримано з порушенням вимог цивільного та земельного законодавства України, Охтирською місцевою прокуратурою вжито ряд дієвих заходів представницького характеру на цьому напрямі.

 На даний час у зв'язку із законодавчими змінами, реформуванням органів влади та місцевого самоврядування, зміною їх кадрового складу, відбувається фактичне самоусунення уповноважених органів від виконання функцій держави, як власника майна та земель.

Зокрема, починаючи з 2013 року відповідно до ст. 122 Земельного кодексу України Головного управління Держгеокадастру в Сумській області уповноважене розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення, однак незважаючи на це, управлінням заходи щодо припинення недійсних договорів оренди землі не вживаються. Тому, місцевою прокуратурою в межах повноважень, наданих ст. 23 Закону України «Про прокуратуру» в судовому порядку визнано недійсним договір оренди землі та повернуто у власність держави земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею близько 15 га. У подальшому зазначена земельна ділянка буде запланована для відведення і передачі у власність з метою ведення особистого селянського господарства учасникам бойових дій в зоні антитерористичної операції.

Також, у поточному місяці прокуратурою заявлено позовну заяву про повернення земель сільськогосподарського призначення площею понад 80 га вартістю більше 2 млн. грн. у власність держави, у зв'язку із закінченням дії договору оренди землі.

Всього з початку року Охтирською місцевою прокуратурою пред'явлено 30 позовних заяв на суму 7 335 тис. грн., задоволено повністю та закрито, у зв'язку з добровільним відшкодуванням - 21 позов на суму 7 126 тис. грн.

 

 

Прокурор Охтирської місцевої прокуратури         

юрист 1 класу                                                                                                                                 Л. Хащина

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg