Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Кому війна, а кому бізнес
Кому війна, а кому бізнес Печать
Автор ГородА   
08.08.2016 г.
Не дай Бог нікому опинитися на місці переселенців. Одна справа, коли їдеш з рідного міста з власної волі, інша – коли тебе виганяють ворожі кулі та вибухи снарядів. Держава нібито подбала про соціальний захист внутрішньо-переміщених осіб, гарантувала їм соціальну допомогу, однак як у кожній добрій справі знайдуться ті, хто зіпсує всі нібито гарні починання.

Ті, хто дійсно переїхав з тимчасово окупованих територій, втратив домівку, роботу, майно - місяцями не можуть добитися від держави передбачених виплат, а ті, хто відверто маніпулює і ніколи навіть не чув пострілу, отримують вигоду з обох кишень - і від самопроголошених республік, і від ненависної їм України. Якось довелося зіткнутися на одному заході з переселенкою з Макіївки. Її донька навчається в Луганському медичному університеті. І на всі боки розхвалює як гарно жити в ЛНР та ДНР, і в той же час їздить на заходи в ненависну Західну Україну, оплачувані ненависними європейськими донорами.

Як же справи з внутрішньо-переміщеними особами в Охтирці?

Про ситуацію розповіла начальник управління соціального захисту населення Катерина Сідельник.

На обліку УСЗН перебуває 870 переміщених осіб, або 584 родини. З них 277 – працездатного віку, 379 пенсіонерів, 35 інвалідів, 179 дітей. Всього ж Сумська область прийняла 5327 осіб або 3216 сімей.

Грошова допомога призначається з дня звернення і виплачується не більше ніж 6 місяців. Для непрацездатних осіб її розмір становить 884 грн., для працездатних – 442 грн., а інвалідам надається 1130 грн. Загальна сума розраховується як сума допомог на кожного члена родини, але не може перевищувати 2400 грн. Якщо ВПО мають житло на не окупованій території або депозитний рахунок у банку і на ньому суму, що в 10 разів перевищує розмір прожиткового мінімуму, то допомога не виплачується.

В Охтирці виявлено 5 випадків, коли на допомогу претендували особи, що мають житлові приміщення в не окупованих регіонах. Якщо в загальному відсотку – то це мізерна цифра тих, хто хоче обманути державу, але це ж тільки виявлені випадки. А скільки їх залишається невиявлених? Через кількох підприємливих осіб страждають ті, хто дійсно постраждав і кому в першу чергу потрібна допомога.

Станом на 1 серпня в Охтирці щомісячну адресну допомогу отримують 136 переміщених осіб. Зменшення кількості пов’язано з поверненням людей до місця реєстрації, або придбанням житла в не окупованих регіонах. Перш ніж призначити виплату, комісія повинна обстежити умови проживання, а потім прийняти відповідне рішення. Не менше ніж раз на півроку перевірити місце фактичного перебування переміщеної особи. За її відсутності на час обстеження працівник соціального захисту залишає повідомлення про необхідність звернутися до УСЗН у трьохденний термін, якщо ж і цього не сталося, надсилається повторне повідомлення рекомендованим листом. І водночас робиться запит до Держприкордонслужби і тоді виплати припиняються.

Нібито й перестраховуються, нібито є механізм. Але при великому бажанні до будь-яких перевірок можна пристосуватися і за той час поки соцзахист переписку вестиме, можна навіть з іншої країни прилетіти. Якось закони пишуться так, що страждає від них тільки законослухняний, а всілякі шахраї мають лише зиск. Що голіший, то мудріший кажуть у народі. Хіба б вигадували схеми як обманути державу псевдопереселенці, якби вистачало на життя.

А.Яшмагу

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg