Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Чим займається центр АТО
Чим займається центр АТО Печать
Автор ГородА   
01.08.2016 г.
ImageНа які пільги може розраховувати учасник АТО, як отримати земельну ділянку чи пройти лікування в санаторії? Щоб спростити пошук відповідей на ці та багато інших питань держава створила центри допомоги учасникам АТО при міських та районних радах.

Що ж це за центри і які результати їхньої роботи ми дізнавалися в управлінні соціального захисту населення.

Як тільки відкриваєш вхідні двері - бачиш таблички «Відділ персоніфікованого обліку населення», «Центр підтримки учасників антитерористичної операції та їх сімей». Саме сюди з питаннями й претензіями йдуть учасники бойових дій. На стенді і на окремому столі - різні інформаційні матеріали. Але що та друкована продукція без людського спілкування?

- В управлінні соціального захисту населення зареєстровано 535 учасників АТО, - розповідає начальник відділу персоніфікованого обліку УСЗН Галина Таран.

- Наше завдання - консультувати, надавати інформацію, спрямовувати у потрібному напрямку тих, хто потребує допомоги.

- З якими питаннями найчастіше звертаються АТОвці?

- Дуже багато питань по пільгах. Приходять, цікавляться... Допомагаємо консультуємо. Буває, що й додому телефонують з питаннями, запрошують до військових частин на прийоми. Учасникам АТО гарантується пільга у 75% на газопостачання. Крім того ця категорія населення має право на безкоштовне забезпечення дровами. Управління уклало договори з «Держлісгоспом» та «Агролісом». У минулому році було забезпечено твердим паливом 89 осіб з розрахунку 1750 грн. на особу. Також для учасників АТО організовано безкоштовне і позачергове зубопротезування. А взагалі проводимо анкетування, вивчаємо потреби і відповідно до цього плануємо свою роботу.

- А як щодо реабілітації?

- Особи, які потребують санаторно-курортного лікування мають прийти до нас з медичною довідкою. І відповідно до типу захворювання направляємо до профільного закладу. Зараз є прекрасна можливість пройти психологічну реабілітацію. Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції уклала договори з 13-ма санаторіями. Бажаючі можуть отримати безкоштовну путівку на 14 днів. Можна відпочивати навіть з родиною, щоправда безкоштовність на членів сім'ї не розрахована. У тих, хто вже пройшов реабілітацію, залишилися найкращі враження.

- А кошти на відшкодування пільг надходять вчасно?

- Останнім часом затримок немає. Кошти надходять вчасно. Якщо навіть виникають якісь питання, то це стосується тільки управління та підприємств з якими укладені угоди. Учасники АТО від цього не страждають.

Крім забезпечення пільгами, санаторно-курортним лікуванням для учасників АТО організовано професійну адаптацію. Управління уклало договір з ПТО Охтирський учбово-спортивний центр ТСО України. І тепер бажаючі можуть безкоштовно пройти навчання в автошколі і отримати права або відкрити додаткову категорію.

- Починалося все з того, що нам доводилося агітувати, аби АТОвці приходили до нас і писали заяву на безкоштовну перепідготовку. А тепер уже й черги створюються, - говорить начальник відділу соціально-трудових відносин та зайнятості населення УСЗН Ірина Юрко.

- Оплачується навчання з державного бюджету. У 2016 році виділено 121 тисячу гривень. На сьогоднішній день 51 особа виявила бажання пройти підготовку та перепідготовку. П'ятеро осіб уже отримали водійську категорію В, троє - категорію С і десятеро - категорію Д. У плані професійної підготовки Охтирка займає лідируючу позицію в області. Деякі управління взагалі не займаються цією проблемою.

«Є надія, що нам вдасться залучити додаткові кошти, які не освоїли інші управління», - висловлює сподівання начальник управління соціального захисту Катерина Сідельник.

Тож центр є, він діє. Звертайтеся, якщо потрібна допомога.

А.Яшмагу

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg