Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В Охтирці закрутилося аж до погроз про перевибори. В усьому винні «бабушки»
В Охтирці закрутилося аж до погроз про перевибори. В усьому винні «бабушки» Печать
Автор ГородА   
18.07.2016 г.
ImageВ Охтирці багато хто сумнівається в доцільності восьмого ринку. Спочатку ідею міського голови не підтримали депутати, а потім запротестували й підприємці. Перспектива утворення торговельного майданчика на вивільнених територіях «Нафтопроммашу» викликала хвилю незадоволення, що вилились аж через край.

Зустріч голови правління Сумської облспоживспілки Магомед-Шаріп Джамаловича Галаєва з підприємцями центрального та речового ринків Охтирки, яка відбулася при міському голові у понеділок 11 липня, тільки загострила і без того гострі кути.

Зустріч була емоційною і бурхливою. Але її учасники до конкретного висновку так і не дійшли. Кожен відстоював свою думку і не хотів зважати на опонента.

Мер говорить, що треба виділити земельну ділянку під комунальний ринок «для бабушек», які сьогодні торгують на тротуарах по Батюка і Харківському.

Підприємці з речового ринку апелюють йому: навіщо ще один ринок, якщо треба просто навести лад на існуючому. Підприємці речового ринку пропонують переселити колег з Батюка на пл.Козацтва, а на звільнені місця прекрасно зможуть зайти «бабушки».

Пан Галаєв взагалі дивується: «Чесно говоря, я так и не понял, какие претензии?»

- Наведіть порядок на продовольчому ринку, - звучить з трибуни. Щоб речі з речами продавалися, а «сельодка» з «сельодкою». Ковбаса продається без холодильників, продукцією торгують із землі. Де представники санстанції, ми просили їх запросити!

- Керівник обласної держспоживспілки не зміг приїхати. А пані Давидова не з’явилася і на телефонні дзвінки не відповідає, - інформує мер.

- У супермаркеті теж і хімія, і продукти поряд продаються, - висловлюють свою думку підприємці продовольчого ринку. – Скільки разів виділяли бабушкам місця? Ні одна не пішла в ларьок торгувати. Чого ваші підприємці ідуть до нас? - звертаються до речовиків.

– Більшого порядку, ніж на продовольчому ринку, немає ніде.

- От ви тут захищаєте бабушок. А ви в них запитали – хочуть вони іти на запропоновану вами територію? – звучить з місця.

- Невже ви думаєте, що ви одні спілкуєтеся з людьми.

А міський голова сидить і думає, що б ще такого вигадати? Ви просите для забезпечення роботи речового ринку перенести ятки з продуктового і при цьому згадуєте як насильно це робилося у дев’яностих роках. Я цього робити не буду, - закипає Ігор Алєксєєв.

- Чи є у продавців патенти на торгівлю на продовольчому ринку? Кому йдуть гроші? – запитують підприємці.

- А ті люди, що на тротуарах торгують, що мають патенти? – апелює мер.

- Более полчаса вы обсуждаете проблемы продовольственного рынка и бабушек. Предприниматели промышленного рынка, вы пришли сюда решить проблему стихийной торговли? Для этой категории выделяются места. Предприниматель вправе торговать чем угодно, что не запрещено законом. Силовой метод вас не спасет, - заявляє голова облспоживспілки.

- Мені соромно йти по продовольчому ринку. Поряд з продуктами продаються труси.

Якби на одному боці ринку торгували продтоварами, а на іншому промисловими, ні в кого питання б не виникало, - говорить директор речового ринку Микола Невтриніс, – для чого було зносити торгові ряди? На нашому ринку – половина кіосків, а половина критих рядів. Адже в одного підприємця 7 кіосків, а в іншого одна сумка з товаром. Але їм теж треба торгувати.

У Полтаві, яка є обласним центром, 2 ринки: продовольчий і промисловий, а в Охтирці хочемо зробити восьмий. За бюджетні кошти. Чому йдуть на продуктовий ринок підприємці з речами? Та тому, що там вседозволеність. Торгуй, де хочеш і чим хочеш. Ми узгодили з керівництвом ринку питання придбання автобусу і просимо міську владу посприяти у безкоштовному перевезенні пасажирів до речового ринку та надати дозволи на розміщення рекламних бігбордів. Міський голова відреагував на це згодою. Мовляв, подавайте відповідні звернення.

Підприємці речового ринку налаштовані радикально і заявили, що не допустять будівництва восьмого ринку. А мер в свою чергу відповів, що особисто зацікавлений в будівництві комунального ринку. І чим більше триває дискусія, тим більше впевнюється в необхідності такого кроку. Були навіть викрики з залу, що треба провести позачергові вибори, пан Алєксєєв сказав, що не буде балотуватися. А пізніше публічно вибачився за емоції.

Пан Галаєв пообіцяв, що вже завтра виїде комісія і розбиратиметься по суті справи, якщо виявлять проблеми з товарним сусідством, то відповідно прийматимуть рішення.

А загалом склалося враження, що люди говорять на різних мовах. Речовики говорять про недоцільність ще одного ринку, якщо є вдосталь вільного місця на промисловому, про погане сполучення маршрутного транспорту і про те, що не хочеться купувати цукерки поряд з побутовою хімією.

Представники продуктового – не зацікавлені у переїзді з центральної частини міста. Чіткий розподіл: продукти до продуктів, а одяг до одягу, схоже ще довго залишатиметься мрією. Мер говорить, що він проти силових методів по переселенню торгівців речами на пл.Козацтва. А невже «бабушки» підуть добровільно з насидженого місця на комунальний ринок?

А.Яшмагу

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg