Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Михайло Гріневський: Чому я маю платити за сусіда?
Михайло Гріневський: Чому я маю платити за сусіда? Печать
Автор ГородА   
04.07.2016 г.
«По місту Охтирка ширяться чутки про те, що будуть встановлювати газові лічильники не у квартирах, як це передбачено Законом України «Про забезпечення комерційного обліку газу», а на будинок», - написав у своєму листі до редакції Михайло Дмитрович Гріневський.

Михайло Дмитрович вважає ці наміри незаконними і неприйнятними. «Звичайно, що вигідно підприємству встановити один газовий лічильник і не втратити надприбутки. Але, що, кого і в який спосіб буде контролювати будинковий газовий лічильник і що при цьому отримає споживач? Споживач як завжди залишиться у програші. Один буде платити за того, хто обігріває квартиру у зимовий період у зв’язку з тим, що постачальник не забезпечує нормальної температури, та за сусіда, хто здає свою квартиру в найм.

Рахувати ж потрібно не тільки загальний об’єм спожитого будинком газу, а кожної окремої квартири, кожного споживача. На те й існують індивідуальні лічильники, прилади обліку спожитого газу в окремо взятій квартирі. А тому, виконавці робіт із встановлення вузлів обліку природного газу, не збурюйте споживачів, не штовхайте їх на радикальні дії!

Встановлення газових лічильників не у кожній квартирі, а один на будинок, це протиправні, протизаконні, антинародні дії, які порушують не тільки вимоги самого Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», але і права, і інтереси споживача.

Новий велосипед придумувати не потрібно. За вас і нас подбала держава, яка бажає знати правду як і скільки ми споживаємо газу і держава бажає, аби кожен споживач платив за реально спожитий газ за показаннями приладу обліку. Так, це чесно і справедливо. А все інше – це приниження, шантаж і шахрайство… Ви ж не встановлюєте один вуличний лічильник для приватних будинків, а забезпечуєте кожний будинок окремим лічильником, а чому ми, споживачі багатоквартирних будинків, ставимось у нерівні умови?

Я проти встановлення будинкових лічильників і закликаю усіх не бути байдужими і не дозволяти монополісту порушувати наші права. Шановні споживачі, поважаймо себе, щоб до нас з повагою ставилися інші», - написав М.Д.Гріневський.

Кому та які лічильники ставитимуть? На своєму офіційному сайті «Сумигаз» пояснює: У 2016 році одним з основних напрямків діяльності ПАТ «Сумигаз» є встановлення будинкових лічильників газу, на що передбачено 26,8 млн грн. Також, заплановано встановити індивідуальні прилади обліку на суму 14,4 млн грн.

На сьогодні 78,8% домогосподарств Сумщини оснащені приладами обліку та сплачують за фактично використаний обсяг природного газу. Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» до 1 січня 2018 року передбачено забезпечення лічильниками всіх споживачів природного газу. Суму, яку підприємство направляє на встановлення лічильників, затверджується Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

«Цього року передбачені кошти на встановлення 7048 лічильників. Для клієнтів компанії усі прилади обліку і роботи по їх встановленню - безкоштовні» – цитує сайт першого заступника голови правління ПАТ «Сумигаз» Миколу Мурчича».

Контакт-центр ПАТ «Сумигаз» - 0542 70 30 04.

За цим номером у п’ятницю 24 червня відповіли, що програма встановлення безкоштовних по квартирних будинків діє і заявку на його встановлення можуть зафіксувати прямо під час розмови по телефону. Між тим, в інтерв’ю сайту «Главком» голова Нацкомісії з питань регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк розповів, кому встановлять індивідуальні лічильники, а кому - загальні.

- Споживачі, в квартирах яких є плита і газова колонка – їм будуть встановлені індивідуальні лічильники газу, - каже Вовк. - Якщо ж споживачі багатоквартирних будинків користуються лише газовими плитами, то там буде налагоджено будинковий облік, оскільки він в сім разів дешевший порівняно з індивідуальними лічильниками. Це можна повністю налагодити вже цього року. Індивідуальний лічильник коштуватиме в сім разів дорожче і процес оснащення буде більш тривалим. От і думай, як воно там буде…

Якщо лічильник один на всіх!

Кабміном в січні 2016 року затверджено «Тимчасове положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку». В ньому є формула розрахунку: загальний об’єм спожитого газу ділиться на кількість зареєстрованих людей у квартирах. Наприклад, в будинку є 50 квартир, в кожній з яких зареєстровано по одній людині. Ці 50 мешканців багатоповерхівки використали 1000 кубометрів газу. І на кожну квартиру тепер розподілять по 20 кубів газу (загальна сума ділиться на 50 людей). Тобто, кожному співвласнику багатоповерхівки треба буде заплатити по 137,9 гривень. І це незважаючи на те, що наприклад ваш сусід кожного дня по три години смажив картоплю, а ви цілий день на роботі. Але повинні заплатити за “картоплю сусіда”. Справедливо? Не дуже.

Та це не стосується жителів квартир, де є індивідуальні прилади обліку: вони платитимуть по факту споживання. І їхні показники віднімаються від загального рахунку. Очевидно, виграв той, хто встиг встановити індивідуальні лічильники ще до ажіотажу, а той, хто сподівався, що воно якось саме «минеться», зараз чухає потилицю.

Незгодні можуть підписати Петицію

Про те, що ідея спільного лічильника людям не подобається, свідчить і зареєстрована на сайті Президента Петиція. «Ми, громадяни України, звертаємось до Вас з проханням розглянути питання, щодо доцільності та ефективності використання загально будинкових вузлів обліку. Встановлення таких вузлів обліку дозволено Кодексом газорозподільної мережі та Постановою Кабінету міністрів від 27 січня 2016 року № 46, але ми пропонуємо Вам розглянути використання такої системи обліку газу не зі сторони газопостачальних та газорозподільних підприємств, та не з питання необхідності балансування спожитого газу, а зі сторони споживача багатоквартирного будинку, в якому встановлено такий вузол обліку газу. Ми висловлюємо своє бажання своєчасно сплачувати за спожитий газ, але наше бажання отримувати достовірний облік спожитого газу кожним абонентом за індивідуальним лічильником», - йдеться в петиції. Але великого резонансу це електронне звернення не отримало і набрало за місяць лише 55 підписів з потрібних 25 000. На сайті Президента воно «провисить» іще 2 місяці.

Підготувала Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg