Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Прокуратура повідомляє
Прокуратура повідомляє Печать
Автор Редактор   
14.06.2016 г.
У кінці травня 2016 року брифінг для журналістів місцевих ЗМІ провів перший заступник керівника Охтирської місцевої прокуратури Олександр Плескач за участю начальника Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури Оксани Шаповал та начальника Тростянецького відділу поліції Віталія Лебедєва.

Керівники правоохоронних органів проінформували про результати своєї роботи в поточному році, про стан дотримання законності на території району та актуальні питання, що потребують спільного вирішення усіма правоохоронними органами Тростянеччини.

Зокрема, начальник Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури Оксана Шаповал зазначила, що у 2015 році Тростянецьким відділом поліції зареєстровано 77 кримінальних проваджень за фактами крадіжок, вчинених з проникненням до будинків і приміщень.

Це найбільш актуальна категорія кримінальних правопорушень, що трапилися на території району. Із обвинувальним актом до Тростянецького районного суду направлено 25 кримінальних проваджень по 38 епізодах. Уже за 5 місяців поточного року зареєстроване 21 кримінальне провадження вказаної категорії, до суду спрямовано 11 кримінальних проваджень, з постановленням вироків розглянуто на даний час 9.

Так, у 2016 році завершено досудове розслідування та кримінальне провадження направлено до суду за фактами вчинення крадіжок з дачного домогосподарства в селі Станове особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення та були звільнені від кримінальної відповідальності з випробувальним терміном.

Злочини вчинені під час випробувального терміну. Серед двох підозрюваних є одна неповнолітня особа. Деякі кримінальні провадження з категорії злочинів проти власності мають тяжку кваліфікацію, а саме – грабіж.

На сьогодні одне кримінальне провадження перебуває в слідчому відділі Тростянецького відділу поліції відносно двох осіб, які також раніше були засуджені за злочин даної категорії – відкрите викрадення чужого майна з дачного будинку. Їм повідомлено про підозру та в найкоротший термін справа буде спрямована до суду.

Також судом розглянуте кримінальне провадження за фактом нападу з метою заволодіння чужим майном, вчинене відносно особи похилого віку, що сталося в липні 2015 року в селі Боромля. Дві особи проникли до домогосподарства, застосовуючи фізичну силу відносно громадянки, 1943 року народження, заволоділи грошовими коштами у сумі 300 гривень. Не зупинившись на вчиненому, вдруге проникли у цей же будинок і вкрали 1500 гривень.

Ці особи вироком Тростянецького районного суду засуджені до позбавлення волі строком 5 і 8 років. Перший заступник керівника Охтирської місцевої прокуратури Олександр Плескач значну увагу у своєму виступі надав представницькій функції органів прокуратури. Він зазначив, що незважаючи на те, що прокуратура вже не виконує функцію загального нагляду, вирішення гострих соціальних проблем регіону прокуратурою не залишено поза увагою.

Серед основних завдань і надалі залишаються протидія корупції та злочинності, захист інтересів держави у бюджетній та земельній сферах, державної та комунальної власності, захисту прав і свобод неповнолітніх тощо. Принципово реагуємо у разі порушення прав дітей. Для прикладу, у поточному році спрямовано до Тростянецького районного суду вже два цивільних позови на захист інтересів дітей на загальну суму 153 тисяч гривень Це діти, які позбавлені батьківського піклування, один із їх батьків помер, залишилося майно у вигляді не успадкованого будинку та земельні ділянки. На сьогодні розгляд цих справ уже на стадії завершення.

Стосовно двох неповнолітніх вирішується питання щодо отримання ними земельного паю в с. Гребениківка, одна неповнолітня особа успадкує будинок у м. Тростянець. Пріоритетним напрямком у роботі органів прокуратури є боротьба з корупцією. У поточному році спрямоване до суду та розглянуте одне кримінальне провадження про злочин вказаної категорії – розтрата та привласнення бюджетних коштів у одній із сільських рад району.

Посадова особа притягнена до кримінальної відповідальності, збитки, завдані державі, відшкодовані в повному обсязі. Ще одне кримінальне провадження готується до суду, особі повідомлено про підозру. Фіксуються випадки порушень земельного законодавства, незаконного порубу лісу, ухиляння від сплати податків.

На всі ці випадки прокуратура миттєво реагує. Так, прокуратурою Сумської області пред’явлено підозру громадянам, які на території Сумщини, у тому числі Тростянецького району, ухилялись від сплати податків при випалюванні деревного вугілля.

Має місце вчинення злочинів особливо тяжких на території району. На даний час готується направлення до суду одне кримінальне провадження за фактом вбивства. У минулому році таких кримінальних проваджень було два, вони розглянуті судом, особи засуджені до реальних мір покарання, пов`язаних з позбавленням волі.

Начальник Тростянецького відділення поліції Віталій Лебедєв доповів про стан криміногенної ситуації в районі. Наголосив на тому, що йде тенденція до збільшення таких злочинів, як квартирні крадіжки. За 4 місяці їх у районі зафіксовано три, в минулому році була одна. «Хотілося б попрохати громадян, особливо тих, хто часто знаходиться вдома, звертати увагу на підозрілі автомобілі, незнайомих та підозрілих осіб, повідомляти про них до поліції. Ми будемо виїздити на кожен виклик.

За допомогою свідомих громадян злочини розкриватимуться швидше». За п’ять місяців 2016 року на території району мали місце три випадки хуліганства, що на два менше, ніж за такий же період минулого року. Активно почала працювати патрульна служба, здійснюється відпрацювання населених пунктів міста і району, особливо у вихідні дні. Службами Тростянецького відділу поліції у поточному році виявлено 5 злочинів, пов’язаних з наркотиками.

Із 23 травня і по 29 вересня тривають оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «Мак-2016». Особливу увагу працівники поліції приділяють виявленню і знищенню незаконних посівів нарковмісних рослин маку та конопель, перекриттю каналів надходження наркосировини до споживачів, недопущення її в незаконний обіг, а також притягнення до кримінальної відповідальності осіб за вчинення кримінальних правопорушень у сфері протидії незаконного обігу наркотиків.

Останнім часом дедалі більше активізуються різні шахраї, масовими є випадки шахрайств з використанням сайтів приватних оголошень, заволодіння грошовими коштами з карток банківських рахунків, телефонне шахрайство. Громадянам треба бути уважнішими і не давати себе ошукати шахраям. Якщо це сталося, терміново звертайтеся до поліції.

Ще начальник Тростянецького відділення поліції звернув увагу на те, що у зв’язку із настанням літнього періоду збільшилася кількість випадків крадіжок скутерів та інших транспортних засобів. Тому не слід залишати їх без нагляду.

Прокурор Тростянецького відділу Охтирської місцевої прокуратури Орєхова Н.О.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg