Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Управління юстиції ліквідують. На зміну чиновникам прийдуть юристи
Управління юстиції ліквідують. На зміну чиновникам прийдуть юристи Печать
Автор Газета "Город А"   
04.04.2016 г.
ImageУправління юстиції припинять роботу 30 квітня, їх замінять бюро правової допомоги. Новоутворені структури, які авансом вже охрестили «центрами справедливості», мають стати до роботи 1 липня поточного року. Мережа закладів, що надають юридичну допомогу людям, розширюється.

Про державну політику щодо наближення права до людини говорили на прес-конференції в Охтирському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Розмова з журналістами відбулася у п’ятницю 25 березня. В ній взяли участь представники Охтирського місцевого та Сумського регіонального центрів БВПД. Ці молоді державні установи, що діють в системі Мінюсту, взяли за правило проводити регулярні зустрічі зі ЗМІ. Як наслідок, 24,5% людей, які звертаються сюди за правовою допомогою, дізналися про таку можливість саме із засобів масової інформації.

Отже, Мінюст змінює алгоритм роботи на місцях. Управління юстиції, як вони є, і до яких встигли звикнути, мають перетворитися на бюро правової допомоги, набути нової форми, і принципово нового змісту. За словами Ірини Стегній, заступника начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення та інформації Регіонального центру (м. Суми), якісна правова допомога стане ближчою до людей – чиновників поменшає, фахових юристів побільшає. «Там працюватимуть юристи, не буде чиновників у класичному розумінні цього слова. Ці юристи будуть надавати первинну правовому допомогу, тобто правові консультації, правову інформацію, роз’яснення законодавства. А також там будуть точки доступу до електронних реєстрів Міністерства юстиції. Тобто, будуть створені робочі місця з комп’ютерами. Хто вміє, матиме можливість самостійно отримати електронну послугу на сайті міністерства, хто не може це зробити – працівники допомагатимуть», - пояснила Ірина Стегній і уточнила, що підбір кадрів відбуватиметься виключно на конкурсній основі. Гарантованого працевлаштування лише тому, що людина працювала в системі юстиції – не буде. 

За словами директора Охтирського місцевого центру БВПД Тамари Козир, утворення бюро не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету: їх ресурсне забезпечення здійснюватиметься за рахунок майна і коштів територіальних управлінь юстиції, що припинять свою діяльність 30 квітня. Це наступний етап розширення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення її якості, - зазначила Тамара Козир. Бюро правової допомоги, як відокремлені підрозділи Охтирського місцевого центру БВПД будуть створені у Тростянці, Лебедині, Великій Писарівці. В Охтирці функції бюро виконуватиме сам місцевий центр.

Що стосується роботи Охтирського центру БВПД, Тамара Козир говорить про позитивну динаміку. Інформація про його діяльність розповсюджується, кількість звернень до правників зростає.  «За перший квартал 2016 року до нас звернулося 360 осіб, загалом за 9 місяців роботи, минулої середи був зареєстрований тисячний клієнт. 38,8% клієнтів приходять за рекомендацією, 24,5% отримали відомості зі ЗМІ. Найчастіше людей турбують соціальні, земельні питання. Безкоштовну юридичну консультацію може отримати кожен. На вторинну правову допомогу (послуги адвоката) мають право окремі категорії громадян, визначені законом».

 

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 року в Україні діють Регіональні (обласні) центри, які забезпечують безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальних провадженнях. А з 1 липня 2015 року - місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільних і адміністративних справах. У Сумській області таких центрів чотири: у Сумах, Конотопі, Шостці і Охтирці. Під опікою Охтирського центру БВПД - мешканці міста, Охтирського району, Тростянеччини, Лебединщини і Великописарівщини, що складає 170 тисяч населення.

Центр БПД працює за адресою: м. Охтирка, вул.Перемоги, 13 (колишній відділ архітектури), телефон: 4-22-23. Фахівці запевняють, що консультації надають усім, без виключення. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

 

Анна Протасова

На фото:

Прес-конференція: Олена Коваленко, заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної допомоги Регіонального центру БПД;Тамара Козир, директор Охтирського місцевого центру БВПД; Микола Кравченко, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами.

 

Олена Горбушко, головний спеціаліст з попередньої роботи з клієнтами

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg