Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Смарагди скарбнички майстрів
Смарагди скарбнички майстрів Печать
Автор Газета "Город А"   
21.12.2015 г.
ImageНещодавно, а точніше 10 грудня, в нашому місті відкрилася «Скарбничка майстрів».

Першим, як годиться зайшов сірий смугастий кіт, що дуже символічно. У маленьке приміщення скарбнички набилося людей, як у казкову рукавичку. І всі відразу зрозуміли, що в нашому місті з’явилося щось нове і незвичайне. Бо просто крамницею це назвати не можна. «Скарбничка майстрів» - це мистецька студія-крамниця.

Світлана БЄЛІК, одна із господинь, багатьом охтирчанам відома, як людина захоплена творчістю, має свою майстерню і створює унікальні вироби із природних місцевих матеріалів. Охтирчани мали нагоду познайомитись з її роботами на багатьох виставках, культурних заходах, тощо. Але була мрія про створення неординарного мистецького центру. Пані Світлана говорить: «Ми йшли до цього 15 років. Наша «Скарбничка» - це не просто комерція, це скоріше соціальний проект, який об’єднає і покаже світові наше українське рукоділля, що буде приємно, як для самих майстрів, так і для охтирчан та гостей нашого міста. Однією із причин створення деяких виробів було наше втрачене, художник Власовський. Якось на одній із виставок в Сумах нас запитали: «А де ж ваші кожухи, як на картині Власовського?» Я запевнила, що будуть. А для цього потрібно знати історію нашого костюма, фасону, оздоблення та спробувати пошити його, охтирський кожух. Тут мені допомогла Людмила Міщенко. Маємо надію на економічний підйом в Україні і будемо створювати охтирський сувенірний продукт. Боже поможи!»

Нарешті це сталося. Справжній ексклюзивний український сувенір тепер можна знайти у нашому місті. Чесно кажучи, очі просто розбігаються, дух перехоплює і хочеться все. Скільки цікавого! Це не просто наштамповані вишиванки, ляльки, картини, тут все виконано своїми руками, з любов’ю і в сучасній подачі. Саме креативний підхід і є основною відмінністю від усіх інших подібних закладів. Почесні гості в той день отримали подарунки: мерові – українську краватку, директору музею – підставку під ялинку, поважному художнику – мішечок із запашними травами, представнику сумського туристичного центру - різдвяну зірку, а комусь патріотичну картинку…

Любов Бобарикіна, заввідділом культури та туризму, запропонувала створити брендовий охтирський сувенір – статуетку образу Охтирки, яку ми вперше побачили на День Незалежності. Це на майбутнє.

А що ж у тій скарбничці вже є? Вишиванки, предмети рукоділля, картини, книги і ще багато чого цікавого, вельми приємного і дивовижного. Заодно можна познайомитися з каталогами відомих художників, ознайомитися зі старожитностями і світлинами, поспілкуватись про вічне, тобто про мистецтво…

Про концепцію і дизайн студії-крамниці розповіла ОЛЬГА БЄЛІК: «Мені надзвичайно цікаво було працювати над концепцією «Скарбнички майстрів». У своєму дизайнерському рішенні я використала два образи - синтез українського колориту і мотиви австрійського художника Густава Клімта. Чому саме Клімта? Ще зі студентських років заворожували стиль, орнаментальність, живість у його роботах. Тому на фасаді нашої студії і в цілому я скомпонувала ці два напрями. Також ви помітите багато символічних моментів, як дерево життя, стилізовані по Клімту квіти: маки, волошки, ромашки і колоски пшениці. А основною постаттю і одночасно нашим талісманом є білочка-україночка у вишиванці. Вона з’явилася із казки, де співає, танцює, гризе горішки і ховає в хатинці свої скарби – смарагди. Тому наш фірмовий колір – смарагдовий, зелений. У цьому сенсі  своя філософія – пробудження і відкриття нових талантів. Ми пишаємося своїми талановитими майстрами і плануємо відкривати нові, тому даруємо смарагдовий колір до творчості. Щоб у нашому місті з’являлось більше таких скарбничок. Запрошуємо наших майстрів до співпраці».

Признаюсь, була приємно вражена, вибрала собі картину-подарунок і не хотілось виходити з тієї мистецької скарбнички-рукавички.

Будемо сподіватись, що Охтирка буде цікава туристам.

Валерія Бакуліна

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg