Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В Охтирці культура утримує комерцію
В Охтирці культура утримує комерцію Печать
Автор Газета "Город А"   
21.12.2015 г.
Центр культури і дозвілля, який в Охтирці за звичкою називають «Кнєжа», потребує фінансування як на реконструкцію, так і на оснащення.

Про це заявила директор установи Катерина Макаренко, відповідаючи на закиди з боку депутатів щодо холодних приміщень.

Гроші на ремонт цієї будівлі місто намагалося отримати від держави, була навіть постанова Верховної Ради і обрахунки на 17,5 млн. гривень. Наразі ж забезпечені лише заробітною платою.

«Все решта, як можемо, так і заробляємо», - говорить Катерина Андріївна і скаржиться на недобросовісного орендаря. За її словами, власник кафе, що використовує приміщення МЦКіД, не виконує своїх договірних зобов’язань.

1400 гривень мають надходити на рахунок закладу щомісячно, натомість - невідшкодовані борги понад 30 тисяч гривень і судові позови. За словами директора , центр культури і дозвілля сплачує і за тепло, і за землю самостійно, маючи на своїх площах приватний комерційний заклад, договір з яким укладено до 2017 року.

Понад мільйон гривень витратять на ремонт ліфтів

У 23 житлових будинках Охтирки працюють 70 ліфтів. Вони знаходяться на обслуговуванні підприємства ТОВ «Сумиліфт». Наступного року 21 підйомник потребуватиме капітального ремонту. За інформацією начальника управління житлово-комунального господарства Валентини Колтирєвої, вартість очікуваного ремонту оцінюється у понад мільйон гривень.Капітальне відновлення одного ліфта обійдеться бюджету в 70 тисяч гривень.

Батьки продовжать фінансувати державну систему освіти

За інформацією начальника відділу освіти Анатолія Троня, у школах Охтирки вчиться 4591 дитина. З учнями працюють 649 учителів. Педагогічними кадрами охтирські школи укомплектовані на 100 відсотків. Про це А.Тронь повідомив, звітуючи про виконання міської освітньої Програми перед депутатами в раді.

«Якщо виконати всі вимоги законодавства, які сьогодні існують у галузі освіти, то нам по мінімуму необхідно 96 млн. гривень. Контрольна цифра, яка доводиться на сьогоднішній день – 77 млн.», - сказав він, відповідаючи на питання про батьківські внески на шкільні потреби.

За творчість можна отримати стипендію

30 тисяч гривень з бюджету віддадуть протягом 2016 року на заохочення талановитих охтирчан, що відзначилися своєю творчістю. Відповідну Програму затвердила міська рада 8 грудня. Кількісний склад стипендіатів – четверо дорослих представників місцевої громади і троє дітей, які навчаються у двох мистецьких навчальних закладах міста. Персональний склад стипендіатів 2016 року на даний момент ще не визначено. Про це повідомила начальник відділу культури і туризму Любов Бобарикіна.

До кінця року в Охтирці поміняють назви понад 80 вулиць і провулків

За останніми даними відділу архітектури, перейменуванню в Охтирці підлягають 78 вулиць і провулків. Ще чотири об’єкти топоніміки, віднайшли в ході роботи комісії з перейменування, засідання якої відбулося у понеділок 14 грудня. Список вулиць і провулків, які повинні оновити назви на вимогу декомунізаційного закону, постійно змінюється. І не в останню чергу тому, що норми закону не дають достатньо чіткого визначення вимог до об’єктів перейменування. Так, з голосу, на комісії було запропоновано змінити назви «Інтернеціональний», «Кумачевий», «Пролетарський» і «Маяковського», а от чи підпадає під дію закону назва «Перекопський», комісія визначитися не змогла. Очікується, що остаточне рішення про перейменування ухвалить сесія міської ради, призначена на 22 грудня.

Підготувала Анна Протасова

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg