Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Вернісаж майстрів
Вернісаж майстрів Печать
Автор В. Бакуліна   
08.11.2015 г.

В Охтирському міському краєзнавчому музею 27 жовтня відкрилась нова художня виставка. Цього разу  свої роботи представили охтирчанам  подружжя художників  Наталя Іванченко та Віталій Бараненко. Вернісаж складається з 31 картини.

ЛЮБОВ ДО ЖИТТЯ

Перше враження від експозиції – СМАЧНЕ УКРАЇНСЬКЕ ВСЕ! Перша картина, яка кинулась в очі – «Жовті жоржини й кавун». Ти просто хочеш взяти оту соковиту скибку й вкусити. А напроти діти насолоджуються тими кавунами.  Пиріжки, караваї, калачі, в’язки бубликів і куманець. На картині, що поряд ціла купа глиняного посуду  - і посуд такий же смачний, як і оті пиріжки. І прохолодний березовий сік у звичайній банці. Серія квіткової мелодії – айстри, піонії, настурції, проліски, ромашки. Це символи жіночності й романтики. Домашні птахи – кури, індики, гуси біля господи, серед  дерев, квітів,снопів,  біля річки…  А ще мальовничі  пейзажі з видами Охтирщини, Полтавщини, Карпат.  Портрети односельчан – з ними хочеться спілкуватись. А в центрі експозиції – наше дитинство взимку – сани, сніг, сміх, сніжки, дітвора. І це минула зима і розваги.

ДЕ  ЖИВЕ НАТХНЕННЯ?

Наталя народилася в Харкові, а Віталій на Полтавщині. Вони познайомились в ізостудії. Це були шкільні роки. Зустрілись і весь час разом. Потім було художнє училище, далі Харківський інститут мистецтв.  Одружилися в 1995 році. Спочатку працювали в Харкові, на вихідні щотижня їздили до батьків  у с. Сонячне, що на Охтирщині. Там була дідова хата. А потім і самі переїхали  та й оселились на хуторі Мойка біля Каплунівки. Поряд село Бугрувате.  Тут не треба спеціально виходити на етюди, тут вийшов з хати і маєш етюди. Ліс, річка… краса! Тому вся природа в різні пори року і пишається сьогодні на їхніх полотнах в Охтирці. Картина осені – розкішний букет горобини, і білі гриби, щойно з кошика, бери та чисть. З пленерів у Карпатах – Наталя та Віталій подарували нам гори й полонини, синє небо й стрімкі ріки нашої найкращої й мальовничої  України.

ПЛАНИ

У подружжя Іванченко-Бараненко  багато планів. Нещодавно вони написали серію портретів наших героїв, які загинули, захищаючи Україну. Так вирішили зробити свій вклад в майбутнє і висловити подяку батькам і дружинам наших найкращих чоловіків. Наталя – реставратор і дає старим картинам, іконам і витворам мистецтва друге життя. Наталя оновила вже понад 300 картин. І скоро в музеї покажуть її відреставровані роботи. Які? Поки що, сюрприз. В Охтирці  Наталя й Віталій хотіли б писати храми й річку. А в Сонячному купили хату і планують зробити з неї  дім-музей українського мистецтва. Запрошують до співпраці учнів художньої школи і всіх небайдужих. Можливо і в нас буде, як у Пархомівці?

ЩО СКАЗАВ МАЙСТЕР?

На вернісаж завітав наш метр Іван Григорович Шаповал. Художники відразу знайшли спільну мову,  жваво й швидко познайомились і, незважаючи на різницю у віці, почали згадувати навчання у Харкові, свої вчителів . А про своє враження від робіт художників , Іван Григорович сказав присутнім: «Ця виставка – готова картинна галерея у нашому місті. Все, що ви бачите - по жанру це соцреалізм в хорошому смислі слова. Тут показано, як люди сприймають життя, конкретно. Хай люди приходять і дивляться не просто очима, а ще й серцем. Нам потрібна художня галерея».

На вернісажі був присутній Ігор Алєксєєв, він пообіцяв, що новий депутатський корпус зробить все, щоб це сталося.

Образотворче мистецтво в якійсь мірі відображає наш менталітет, історію, культуру. От у цій виставці це відчувається якнайкраще. І назву художники довго не вибирали, тому що це «Мальовнича Україна». «Тут лікують осінню хандру і поліпшують настрій», - впевнена директор музею Людмила Міщенко. І то є дійсно так. Охтирчани, завітайте у міський краєзнавчий музей, не пожалкуєте.

Валерія Бакуліна.

ImageImageImageImageImageImage 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg