Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Підсумки роботи Охтирської міжрайонної прокуратури за 9 місяців 2015 року
Підсумки роботи Охтирської міжрайонної прокуратури за 9 місяців 2015 року Печать
Автор ОМП   
29.10.2015 г.

Вжиті Охтирською міжрайонною прокуратурою наглядові та координаційні заходи сприяли активізації роботи правоохоронних органів щодо протидії окремим видам злочинів. Вживались і певні організаційно-практичні заходи щодо підвищення ефективності прокурорського нагляду за досудовим слідством в органах внутрішніх справ, покращення стану забезпечення відшкодування завданих злочинами збитків та додержання конституційних прав громадян.

                Всього за 9 місяців 2015 обліковано 435  кримінальних правопорушень.

Зменшилась кількість крадіжок на - 13,7 % по району та -4,3% по місту (по області – + 2,7 %), грабежів  з 5 до 0 на - 100 % по району та з 9 до 5 на - 44,4 % по місту  (по області – + 1,7 %).

Нижчою від загальнообласної є динаміка злочинності у сфері обігу наркотичних засобів – - 38,9 % (при обласному  + 6 %), в тому числі на -72, 7% по місту знизилася кількість злочинів вказаної категорії з метою збуту (по області – -16,5%).

Знизилася динаміка  хуліганств на -50 % (по області –-39,5%).

Зменшилась кількість злочинів, вчинених групою осіб на – 16,7% (по області-14,3%).

З урахуванням наслідків стану у державі, на даний час набула ознак системного явища корупція в Україні, яка поширює свій негативний вплив на всі сфери суспільного життя, все глибше укорінюючись у повсякденній діяльності, як звичайних громадян так і службових осіб (державних службовців) органів державної влади та місцевого самоврядування.

Прокуратурою  встановлено, що до цього часу, у  сільських радах Охтирського району, всупереч вимогам законодавства,  на сьогоднішній день не створено постійні комісії з питань запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, поводження з майном, яке може бути неправомірною вигодою та подарунками. 

                За результатами проведених перевірок головам сільських рад в порядку частини 3 статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесені подання щодо усунення виявлених порушень.

                Крім цього, за результатами вказаних перевірок у вересні поточного року прокуратурою складено 2 протоколи про вчинення корупційного адміністративного  правопорушення щодо депутатів вказаних рад, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

                Постановами Охтирського міськрайонного суду службових осіб визнано винними в скоєнні корупційного адміністративного  правопорушення та призначено покарання у вигляді штрафу.

                Найбільш актуальним залишаються порушення законодавства у сфері земельних правовідносин.

                Так, Охтирською міжрайонною прокуратурою встановлено, що фізична особа-підприємець використовує ставок з гідроспорудою та земельну ділянку під ним, розташовані на території Охтирського району, для здійснення водогосподарської діяльності (риборозвернення), з порушенням вимог чинного законодавства України, а саме без належно укладеного або пролонгованого договору оренди землі. 27.05.2015 Охтирською міжрайонною прокуратурою пред’явлено позов до Господарського суду Сумської області про зобов’язання фізичної особи-підприємця повернути сільській раді водний об’єкт у складі ставка і гідроспоруд та земельну ділянку загальною площею 34,85 га  вартістю понад 10 млн грн. На даний час справа перебуває на розгляді в Господарському суді Сумської області.

Крім того, до Охтирської міжрайонної прокуратури надійшли письмові звернення осіб, які досягли 18-річного віку  про те, що відділом освіти Охтирської РДА в порушення  Постанови  Кабінету Міністрів України від 25.08.2005 року №823 «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення 18-річного віку»  не виплачується одноразова допомога по досягненню повноліття  дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування в розмірі 1810 грн.

Встановлено, що неповнолітні особи перебували на  первинному обліку служби у справах дітей Охтирської РДА зі статусом дитина, позбавлена батьківського піклування.

Розпорядженням голови Охтирської районної державної адміністрації          затверджено список дітей, яким повинна бути виплачена допомога по досягненню 18-річного віку. Однак відділом освіти Охтирської міської ради, в порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України, не проведена вказана виплата коштів.

У зв’язку з тим, що відділом освіти Охтирської РДА грубо порушено право  дітей  на отримання допомоги по досягненню повноліття,  Охтирським міжрайонним прокурором до Охтирського міськрайонного суду  заявлені три позовні заяви в інтересах дітей до відділу освіти Охтирської РДА про стягнення одноразової грошової допомоги в сумі 1810 грн. кожному. Ухвалами Охтирського міськрайонного суду провадження по справам за вказаними позовами закрито у зв’язку з добровільною сплатою відділом освіти грошової допомоги дітям.

 

Прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури

Слабунова Ю.В.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg