Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow ЮНІ ОХТИРЧАНИ - ПЕРЕМОЖЦІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФОРУМУ «ДОТИК ПРИРОДИ»
ЮНІ ОХТИРЧАНИ - ПЕРЕМОЖЦІ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ФОРУМУ «ДОТИК ПРИРОДИ» Печать
Автор В.Хорошун   
27.10.2015 г.

Всеукраїнський форум учнівської і студентської молоді «Дотик природи» – щорічне відкрите змагання науково-експериментальних досліджень в галузі природничо-географічних і технічних дисциплін, точних наук. Проводиться з метою виявлення талановитих молодих особистостей та належної оцінки їх творчої діяльності.

У фінальному етапі Всеукраїнського біологічного форуму учнівської та студентської молоді «Дотик природи», що проходив 19-21 жовтня 2015 року в НЕНЦ, були запрошені вихованки гуртка «Географ-науковець» Охтирського міського центру позашкільної освіти - Мала академія наук учнівської молоді (кер. Хорошун В.В.) Катрич Дарина, учениця 11 класу Охтирської гімназії, Пилипко Катерина, учениця 10 класу Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. №11, Моісєєнко Віталіна, учениця 10 класу Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. №8, Ліхачова Аліна учениця 11 класу, Охтирської ЗОШ-ІІІ ст. №3.

Охтирчанки представили на розсуд журі різнопланові науково-дослідницькі роботи на постері. Захист науково-дослідницьких робіт відбувався біля свого стенду.

Актуальним завданням роботи Катрич Дарини, на тему «Динаміка верхів’я річки Охтирка під впливом антропогенних чинників» – є дослідження комплексного впливу антропогенних факторів (випасання, витоптування, сінокосіння, осушення та забруднення водойм) на рельєф річкових долин. Автор проаналізувала як змінилася довжина річки Охтирка з 1940 по 2014 рік та з’ясувала види антропогенних чинників, що впливають на її динаміку. Річки формують ландшафт. Вони розмивають породи в одних місцях, намивають в інших, а значить беруть безпосередню участь у геологічних процесах на поверхні землі.

Річкові долини й річкові тераси в значній мірі впливають і на клімат. Саме цю проблему висвітлила у роботі на тему «Аналіз зміни положення русла р. Ворскла під дією природних та антропогенних чинників» Моісєєнко Віталіна. Пилипко Катерина у роботі «Динаміка видового складу рослин улоговини Зеленого озера», поставила собі за мету охарактеризувати рослини цієї місцевості, які є і лікарською сировиною та використовуються в народній медицині за даними досліджень у 2006 - 2008 та 2014 - 2015 роках.

Правильне розуміння природних процесів, які відбуваються в цій екосистемі, повинні сприяти гармонізації відносин людей з природою, яка їх оточує. Лихачова Аліна працювала над темою «Вплив антропогенних чинників на показники температури повітря на прикладі спостереження за інтенсивністю руху транспорту у місті Охтирка». У зв’язку з тим, що на глобальний клімат впливає транспорт через викиди в атмосферу двоокису вуглецю (СО2) та інших газів, що спричинюють парниковий ефект, у результаті якого на Землі підвищується температура повітря, виникає необхідність аналізу динаміки інтенсивності руху транспорту та показників температури повітря.

Юні науковці з Охтирки вибороли 3 призових місця: Пилипко Катерина – 1 місце, секція «Ботаніка», Катрич Дарина – 3 місце секція «Науки про Землю», Моісєєнко Віталіна – 3місце секція «Науки про Землю». Усі вихованки нагороджені грамотами Українського Національного Еколого-Натуралістичного Центру. Вітаємо переможців Всеукраїнського форуму та побажаємо нових досягнень та перемог!

Віра Хорошун, керівник гуртка «Географ- науковець» ОМЦПО-МАН

ImageImageImageImage 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg