Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як Комиші вибороли власну територіальну громаду
Як Комиші вибороли власну територіальну громаду Печать
Автор А. Міхєєв, ГородА   
10.08.2015 г.
ImageВолодимир Іванович Зубко відомий, перш за все, як міцний господарник. Свого часу очоливши колгосп «Заповіт Ілліча», він зміг швидко вписатися в нові ринкові умови. Зберіг, а потім і розширив підприємство, яке зараз носить назву «Комишанське». Великий досвід допомагає Зубку і в політиці. Коли, здавалося, що доля Комишів вже вирішена – згідно адміністративно-територіальної реформи село повинно було приєднатися до Чупахівської громади, - Володимир Іванович зміг відстояти рідне село.

Володимир Іванович, як вдалося організувати Комишанську громаду?

Зубко В.І.:

Організувати громаду – це не найголовніше. Потрібно зробити так, щоб було зручно людям. Землі нашого сільгосппідприємства знаходяться в Комишанській, Карпилівській і Малопавлівській сільрадах. Спочатку пропонували віддати Комиші – Чупахівці, Павлівку – Груні… Але таким чином «розривалися» б землі господарства, що створювало б багато незручностей. В одному селі – один «папірець» треба підписати, в іншому – другий. Навіщо ускладнювати і без того непросте життя?

Нам довелось попрацювати, щоб довести справедливість іншого устрою з центром у Комишах. Провели сходки в нашому селі, Карпилівці, Павлівці, де були присутні районні керівники. Після тривалої дискусії сторони дійшли згоди організувати Комишанську громаду.

Вона відповідає усім вимогам нормативних документів, кількісні показники також витримуються. Отож, вийшли з пропозицією на районний рівень. Здобули підтримку. В Сумах також погодилися з доцільністю існування Комишанської громади. На сесії обласної ради був погоджений перспективний план об’єднання громад. Всі необхідні документи вже подані на затвердження в Кабінет Міністрів України.

Ви, як депутат обласної ради, як ставитесь до адміністративно-територіальної реформи?

Вважаю, що люба реформа може дати як позитивний, так і негативний результат. Все залежить від двох чинників: наскільки продумана нормативна база і наскільки це підкріплено фінансово. Чи зможе нова громада ефективно організувати свою роботу? Щоб жителям стало краще жити, а не навпаки.

Якщо узяти за приклад нову Комишанську громаду, вважаю ані комишинам, ані мешканцям Павлівки й Карпилівки від ініційованого об’єднання гірше не стане. Укрупнення громад обговорювалось ще з 1951 року. Був навіть введений термін «неперспективні села». Що я вважаю цілком неправильним підходом. Хто має право таке визначати, яке село перспективне, а яке – ні? А от спроможність громади, це вже дещо інше. Сьогоднішня ситуація в Україні вимагає кардинальних реформ.  Від того наскільки гарно та швидко держава зможе підкріпити свої прагнення нормативними документами та фінансами і полягає загальний успіх. Нові громади повинні відразу «запрацювати», щоб людям стало хоч трошечки краще вже сьогодні. Багато хто не вірить в успіх адміністративно-територіальної реформи, однак, будемо сподіватися на те, що у неї будуть свої плоди, буде результат.

Володимире Івановичу, коли Ви почали відстоювати ідею Комишанської громади, Вам не казали, що дуже багато хочете?

Головне, що питання вирішилося позитивно. Хто кому що казав – це не основне. Треба, щоб була користь від наших дій. Думаємо, хочемо, стараємось, працюємо... А от чи принесе ця ініціатива користь, доведе лише час.

Спілкувався Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg