Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Хухряни проти. Село претендує на першість у територіальному об’єднанні громад
Хухряни проти. Село претендує на першість у територіальному об’єднанні громад Печать
Автор А.Міхєєв   
13.07.2015 г.
6 липня в приміщенні Охтирської районної державної адміністрації відбулось чергове обговорення адміністративно-територіальної реформи. Цього разу воно було ініційоване жителями Хухрянської сільської ради.

Рішення сесії обласної ради не задовольнило селян. Незадовго до обласної сесії – 21 червня в Хухрі відбулась сходка, на якій був присутній голова районної ради Сергій Кірічко, сім сільських голів, громада села. В ході обговорення всі одностайно висловлювались проти приєднання сільських громад до м. Охтирка, а також за об’єднання десяти сільських рад в одну громаду. Близько 200 жителів села ініціювали створення громади з центром в Хухрі.

Інтерес селян зрозумілий. Хоча достеменно невідомо, які можуть бути преференції від того де визначать центр громади, але будуть вони точно. І за це варто боротися. Ось деякі з аргументів місцевих мешканців. Хухра є найбільшим населеним пунктом (понад 1900 мешканців) з усіх сіл майбутньої об’єднаної громади. Хухрянське базове сільгосппідприємство «Райз-Максимко» охоплює землі Кардашівської, Бугруватської, Пологівської та Бакирівської сільрад. Сільська дільнична лікарня має власний стаціонар, а не лікує амбулаторно як у інших претендентів на звання центру громади. Сільський будинок культури у прекрасному стані, який може приймати, і до речі регулярно приймає різні заходи. Сільрада теж має гарні пристосовані приміщення. А на додачу ще є перспективне сусідство з «нафтовиками».

Чиновники наче з доводами хухрян погодилися. Отож, присутні розійшлися з упевненістю, що з’явиться скоро велика Хухрянська громада з центром у Хухрі.

Виявилось, що попри озвучені обіцянки селянам, районне керівництво продовжило гнути іншу лінію. По гарячим слідам, у середу, 24 червня терміново були зібрані сільські голови в приміщенні райдержадміністрації та після обговорення підписаний протокол, згідно якого пропонувалось створити громаду з назвою Чернеччинська з адмінприміщеням в м.Охтирка.

Чому відкинули пропозицію хухрян, хто вирішив назвати нову громаду саме Чернеччинською, хоча це не найбільше село громади, а також ще багато інших питань можна було задати, але запізно.

Бо спірне рішення швидко затвердила сесія обласної ради.

Хухрян настільки обурило таке ставлення, насамперед, місцевої влади до їхньої позиції, що вони ініціювали нове зібрання.

На зустріч прибули перші особи району, сільські голови, депутати районної ради. Приїхала значна делегація з Хухри – депутати сільської ради, актив, а також депутати районної ради – хухряни Микола Смілик та Сергій Гавриленко.

Колишній очільник райдержадміністрації забезпечив прибуття на засідання представника Сумського Офісу реформ, що дозволило селянам мати незаангажованого представника влади у якості третейського судді. На самому початку голова районної ради намагався повернути все так, ніби правда може бути виключно на його боці. Проте, хухрян це не переконало. Більш того, посадовцю  запропонували «їхати туди, звідки приїхав – в Тростянець». Надалі конструктивну побільшало. В кінці-кінців домовились вийти з пропозицією до обласної ради змінити назву громади без зміни вже затверджених меж. Вона включатиме Хухрянську, Лутищенську, Кардашівську, Бугруватську, Сонячненську, Височанську, Пологівську, Бакирівську та Чернеччинську сільські ради. Але питання – як вона буде називатись, все ж таки відкрите, бо, можливо, щось знову за ніч зміниться…

А от Староіванівська сільська рада, згідно рішення обласної ради, може відійти до м. Охтирка. Лишилися лише останні формальності.

Згаданий на початку цієї статті Перспективний план буде подано разом з такими ж з інших областей на розгляд Кабінету Міністрів. Реформа прискорилась. Цілком зрозуміла невпевненість багатьох у користі змін. Тому хотілося, щоб влада, навіть приймаючи непопулярні рішення, намагалась максимально прозоро доводити свою позицію до громади, уникаючи непотрібних конфліктів.

Андрій Міхєєв

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg