Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Подорож крізь століття
Подорож крізь століття Печать
Автор В.Бакуліна   
06.07.2015 г.
27-28 червня у сусідньому Тростянці панував дух середньовіччя. У місті можна було зустріти вікінгів, тамплієрів, пілігримів, козаків, лицарів та їхніх дам. У Тростянці проходив фестиваль! Уже вшосте.

«Стара фортеця. Подорож крізь століття. Лицарський турнір» - це було грандіозно, яскраво, феєрично! Тут було на що подивитись, що купити, у що пограти. Тут проходили лицарські турніри, історичні конкурси, ярмарок народних ремесел, виступи рок- фолк-гуртів. Звичайно, головне дійство відбувалося у «Круглому дворі». Чи не для цього у 1749 році Надаржинські заснували цю садибу-манеж?

Проте довгий час Круглий двір виконував іншу функцію, при «совєтах» був господарчим складом, в часи перебудови занепадав напівзруйнованим та , дякувати Богові, знайшлись люди, які врятували історичну пам’ятку.

Сьогодні міський голова Юрій Бова зі своєю командою зробив туризм пріоритетною складовою розвитку міста. У Тростянець з’їхались гості зі всієї України і навіть із Польщі. Сьогодні тут багатолюдно і відчувається РУХ, тобто розвиток. У парках чисто й привітно, в Панській садибі, краєзнавчому і «шоколадному» музеях – екскурсії, в магазинах, кафе - багатолюдно.  Туристи – це своєрідні інвестори.

Багато охтирчан також побували на фестивалі. Тут так цікаво! І недалеко їхати. Багато гостей із південно-східної України: із Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя, багато із Києва, Сум і області. Рух історичної реконструкції в Україні налічує кілька тисяч людей, десятки клубів. «Школа козацького гарту» (Дніпопетровськ) показала на що здатні справжні козаки. 

Колоритний гурт у шотландських костюмах, це гурток любителів історичної реконструкції із Харкова «Jan Roan». Вони охоче фотографуються з усіма бажаючими й діляться своїми враженнями: «Тут почуваємося, як удома. Тростянець – камерне містечко, де спільноті зручно. Відчувається, що мер про це піклується. Можна робити висновки на контрастах із Харковом, люди можуть порівнювати, коли влада робить щось для людей, чи для себе. У Тростянці фестиваль зроблений «від душі», чудова організація, є на що подивитись і добре й змістовно відпочити». Так говорять про фестиваль люди із сусіднього мегаполісу, не обділені видовищами й святами. Думаю, що всі гості цьогорічного фестивалю з ними згодні, і охтирчани в тому числі.  Бо лицарський турнір «Подорож крізь століття» об’єднав Україну у Тростянці. Основні чесноти справжніх лицарів – віра, честь, доблесть, шляхетність. Те, що сьогодні так важливо.

«Нам є чого повчитись у наших сусідів», - знову спадає на думку теза із мого репортажу семирічної давності. Тоді розповідала про пленер у Тростянці. На що охтирський відділ культури прислав петицію у редакцію газети: «…ми також працюємо, хоча тихо і непомітно (!), але ж у нас багато митців і талантів…». Воно то так, але ж «тихо та непомітно» сьогодні не проходить.

Валерія Бакуліна

ImageImageImageImage 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg