Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як розподіляються "газові" гроші, що надходять від споживачів сумщини
Як розподіляються "газові" гроші, що надходять від споживачів сумщини Печать
Автор ПАТ "Сумигаз"   
29.05.2015 г.

У період з 1 травня по 30 вересня діє єдина ціна на природний газ – 7,188 грн. за 1 куб. м. для всіх побутових споживачів Сумщини. 70% від ціни газу надходить НАК «Нафтогаз України».

Ціна на газ для побутових споживачів у всіх регіонах однакова - 7,188 грн. за 1 куб. м. та встановлена постановою НКРЕКП від 03 березня 2015 року № 583.

Які складові кінцевої ціни та за що сплачують споживачють ПАТ «Сумигаз»:

власник природнього газу НАК «Нафтогаз України» отримує  – 5,04 грн.;

ДК «Укртрансгаз» та інші компанії отримують 26 коп. за послуги транспортування магістральними газопроводами;

ПАТ «Сумигаз» за послуги транспортування газу - 39 коп., за послуги постачання газу – 9 коп.;

цільової надбавки, відповідно до Податкового Кодексу – 20 коп.;

ПДВ на ціну газу і послуги у розмірі 20% - 1,2 грн.

Структура ціни природнього газу для побутових споживачів Сумщини з 01.04.2015 р.:

Загальна ціна - 7,188 грн. за 1 куб. м.

Image 

 Пільгова ціна - 3,600 грн. за 1 куб. м. (обсяг споживання до 200 куб.м у опалювальний період)

Image

Споживачі оплачують свою фіксовану ціну газу на рахунки із спеціальним режимом використання, які відкриті в державному банку (на сьогодні це «Ощадбанк»). Потім, на підставі алгоритму, затвердженого НКРЕКП, уповноважений банк розщеплює ці кошти - перераховує вартість газу власнику газу, вартість транспортування магістральними трубопроводами, вартість послуг з транспортування і постачання газу – газорозподільним компаніям, третя частина у вигляді податків і зборів йде до бюджету.

Зауважуємо, що значне підвищення кінцевої ціни на газ для побутових споживачів насамперед спричинене зростанням вартості газу, який реалізує НАК «Нафтогаз України». ПАТ «Сумигаз» кошти отримані за вартість газу у повному обсязі перераховує НАК «Нафтогаз України».

ПАТ «Сумигаз» отримує свою частку коштів від споживачів у вигляді тарифів на транспортування та постачання газу.

Більша частина коштів, які поступають ПАТ «Сумигаз» як плата за послуги транспортування і постачання (тарифна виручка), витрачаються на виробничу діяльність і на оплату праці. Зокрема, ці кошти йдуть на оплату пально-мастильних матеріалів і електроенергії за комерційними цінами, на фінансування роботи аварійно-диспетчерських служб, служб, які щоденно контролюють роботу зовнішніх газових мереж, проведення планово-технічного обслуговування, роботи з обліку газу, організацію роботи зі споживачами, договірної робота і т.д.

Частина тарифної виручки направляється на інвестиції. У першу чергу фінансуються реконструкція і модернізація газових мереж і безоплатна установка лічильників газу для побутових споживачів.

В цілому в Україні, в 2015 році, українські споживачі сплатять за газ 245 млрд. гривень. 49% зазначених коштів отримає НАК «Нафтогаз України», 4% ДК «Укртрансгаз». Найменший відсоток коштів від користувачів газу, в середньому 2,6%, надійде на рахунки газорозподільних підприємств.

Як розподіляються кошти між основними вигодонабувачами?

Image 

Джерело: 104.ua

Деталізовану інформацію про вартість природного газу для різних категорій споживачів, можна дізнатись на сайті ПАТ «Сумигаз» http://sm.104.ua у розділі - Вартість природного газу.

Довідка Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Сумигаз» займається розподілом і постачанням газу. Споживачами компанії є 380 тисяч сімей Сумщини, 1940 промислових споживачів, 565 бюджетних установ. Система газопостачання Сумщини - це понад 12 тисяч км газових мереж. Встановлено понад 287,5 тис. побутових лічильників газу. Річний обсяг транспортування складає близько 1 млрд. м. куб. природного газу. ПАТ «Сумигаз» забезпечує робочими місцями 2,6 тис. працівників та належить до одного із найбільших платників податків у Сумській області.

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg