Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Суди та ЗМІ
Суди та ЗМІ Печать
Автор А.Протасова   
23.04.2015 г.

Як столичні юристи навчали журналістів і працівників Феміди. Про локальну ініціативу партнерства судів і ЗМІ на Сумщині.

На Сумщині започаткували локальну ініціативу партнерства судів і ЗМІ, яка може стати прикладом для усієї України. Регіональний Центр комунікації громадськості з судами вчить прес-секретарів судів і журналістів працювати як одна команда.

«Регіональний центр комунікації громадськості з судами – це громадська ініціатива, ексклюзивний авторський проект фокус-групи журналістів, юристів, громадських активістів, підтриманий міжнародною організацією, - розповідає консультант Центру Наталія Лебедь. - Це не державний проект і не ініціатива зовні, це наше бачення того, як має бути реалізована співпраця громадськості з судами. Ми пішли шляхом професійної освіти прес-секретарів і юридичної освіти журналістів. Проект закінчиться, але в області залишиться дружня команда однодумців - прес-секретарів, професійних юристів і журналістів, на яких, до речі, покладена місія сторожових псів судової реформи».

За словами Наталії Лебедь, ситуація, коли суспільство не довіряє судам, а суди не вважають громадськість партнером неприпустима. Потрібна співпраця. І роль прес-секретаря у цьому ланцюжку є ключовою.

7 квітня в рамках проекту відбувся тренінг «Практика роботи з висвітлення діяльності суду», який вперше зібрав відповідальних за зв’язки з громадськістю представників Феміди з усієї області. Серед учасників тренінгу була і представниця Охтирського міськрайонного суду Світлана Спасьонова.

Я працюю на посаді заступника керівника апарату суду та на мене покладено обов’язки прес-секретаря, - розповідає Світлана. - Безумовно, громадськість повинна одержувати інформацію про діяльність судових органів і саме з цією метою в судах було введено цю посаду. Одним із основних та найвідповідальніших завдань прес-секретаря є взаємодія з засобами масової інформації. Охтирський міськрайонний суд і раніше мав практику спілкування із засобами масової інформації, неодноразово в місцевих газетах публікувалися статті, в яких висвітлювалась робота суду.

Ви стали учасником тренінгу для речників судів, який відбувся у Сумському регіональному центрі комунікації з судами 7 квітня. Чи вважаєте актуальними ці навчання? Що корисного і нового дізналися на сесіях від юристів Інституту Медіа Права?

 

Так, дійсно, 7 квітня в місті Суми відбувся тренінг для працівників судів Сумської області, відповідальних за взаємодію з громадськістю та ЗМІ. Навчання проводилось за участю директора Інституту Медіа Права Тараса Шевченка, юриста Інституту Галини Чижик, також виступила Олена Адаменко – журналіст Данкор онлайн та Сумської ОДТРК. Я вважаю, що тренінг був надзвичайно корисним для працівників суду, оскільки посада прес-секретаря є новацією і інформація, яка була надана є надзвичайно актуальною.  Були обговорені питання організації роботи з громадськістю та ЗМІ, використання сучасних засобів прямої комунікації, практичні навички ведення веб-сторінки суду на порталі «Судова влада», забезпечення відкритості та прозорості діяльності судів. Особисто  мені тренінг дуже сподобався, він був цікавим і корисним. І хотілося, щоб і в подальшому для працівників суду проводились навчання, на яких можна було б поспілкуватися з спеціалістами в цій галузі, поділитися досвідом з колегами та обговорити різні проблемні питання. 

Сьогодні все частіше говорять про право громадян на відкритий доступ до публічної інформації. Існує відповідне законодавче поле. Чи торкнувся цей процес судів?

Щодо відкритості Охтирського міськрайонного суду, то можна сказати, що суд не є закритим для громадськості, у нас є  веб-сторінка на порталі «Судова влада», на якій висвітлюється діяльність суду та інша корисна інформація для  громадян,  що стосується виконання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації». Хочу наголосити,  що у суді не було випадків, коли тій чи іншій особі було б відмовлено у наданні запитуваної інформації, звичайно, якщо інформація не належала до інформації з обмеженим доступом. До речі,  на сайті суду є розділ, у якому  висвітлена вся необхідна інформація  з приводу вищевказаного Закону.

Журналісти – це теж громадяни, але вони ще й виконують свою професійну місію. Як в суді ставляться до журналістів сьогодні і як ви оцінюєте перспективу розвитку стосунків між судом і засобами масової інформації?

Основна місія  журналіста  полягає  тому, щоб донести  правдиву інформацію до суспільства, особливо в теперішній час, коли наша держава стоїть на шляху демократизації та прагне  досягти європейських рівнів. Стосунки представників судової системи та засобів масової інформації  повинні сприяти підвищенню довіри  громадян до судової влади, а не навпаки.  І тому, я вважаю, суди повинні  співпрацювати з представниками мас-медіа. Ваші побажання журналістам щодо висвітлення діяльності суду та судових процесів. Які інструменти взаємодії зі ЗМІ вважаєте ефективними, а які – ні? Чи плануєте застосовувати практику інших судів, зокрема Зарічного районного м. Сум, який позиціонується на рівні області як законодавець мод щодо відкритості?

Всім журналістам хотілося б побажати творчої наснаги, цікавих та корисних публікацій. Що стосується суду, то хочеться наголосити на тому, що ніяких проблем, пов’язаних із висвітленням діяльності з нашого боку немає. В Зарічному районному суді м. Суми, зв’язок з громадськістю та ЗМІ налагоджено на високому рівні. Звісно буде корисно перейняти  їхню практику, оскільки це значною мірою сприятиме  підвищенню авторитету суду як незалежного та неупередженого.

Які, на вашу думку, існують об’єктивні перешкоди для роботи журналістів у судах, а які є вигаданими?

Судова діяльність, звичайно, повинна висвітлюватись та бути доступною для всіх громадян. Але існують такі ситуації,  коли журналіста цікавить інформація, яку не можна розголошувати,  є  певні обмеження, передбачені законодавством. Хотілося б, щоб представники ЗМІ зважали на це під час підготовки своїх публікацій та доносили до громадськості лише перевірену та правдиву інформацію.  В цілому, я вважаю, ніяких перешкод для роботи журналістів  конкретно в нашому суді  немає. З  боку суду хотілося б налагодити доброзичливі стосунки з  представниками ЗМІ  та в подальшому співпрацювати з ними більш плідно.

Наступного дня, 8 квітня, Регіональний Центр комунікації громадськості з судами провів тренінг для регіональних журналістів «Суди та ЗМІ: партнерство і взаємодія». Навчальна програма охопила широкий спектр тем: міжнародні стандарти взаємодії ЗМІ і судів, базові поняття про судочинство, права і обов’язки журналістів у судах та доступ до публічної інформації. І це далеко не повний перелік сесій від експертів найвищого класу. З журналістами працювали директор Інституту Медіа Права, секретар Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Тарас Шевченко, юрист Інституту Медіа Права Галина Чижик, керівник апарату Зарічного районного суду м. Суми Алла Ковтун, в.о.керівника апарату господарського суду Сумської області Олександр Лебедь. Від Охтирки у навчаннях взяли участь журналісти газет «Город А» та «Істина нова».

 

Анна Протасова

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg