Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow За підсумками 2014 року збиток ПАТ «СУМИГАЗ» склав 31млн.грн.
За підсумками 2014 року збиток ПАТ «СУМИГАЗ» склав 31млн.грн. Печать
Автор ПАТ «Сумигаз»   
30.03.2015 г.

27 березня ПАТ «Сумигаз» провело чергові загальні збори акціонерів, для участі в яких зареєструвалися акціонери, які у сукупності володіють 72,6% від загальної кількості голосів. Фінансовим результатом господарської діяльності компанії в 2014 році є збиток у розмірі 31 млн. грн.

Розглянувши результати фінансової діяльності підприємства за 2014 рік, акціонери затвердили річний звіт і баланс. Також - звіти Правління, Наглядової ради, Ревізійної комісії товариства.

У 2014 році у Сумській області спожито 921 млн. м3 газу, що на 13% менше у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Через зменшення об’ємів ПАТ «Сумигаз» недоотримало близько 40 млн. грн. виручки від транспортування та постачання газу.

Не зважаючи на складне фінансове становище, товариство у 2014 році спрямувало
понад 26 млн. грн. на реалізацію цільових програм з поліпшення якості обслуговування, модернізації робочих процесів, підвищення енергоефективності, ресурсозбереження, а також провело комплекс заходів для покращення надійності та безаварійності газопостачання всіх категорій споживачів, забезпечення екологічної та промислової безпеки, підвищення технічного рівня експлуатації систем газопостачання на підприємстві.

«Стратегія технічного розвитку товариства спрямована на головне завдання – забезпечення безаварійної експлуатації систем газопроводів, безперебійне, безпечне і якісне постачання природного газу усім категоріям споживачів Сумської області. Проте недоотримання товариством тарифної виручки ставить під загрозу можливість утримання системи газопостачання у належному стані», - зазначив перший заступник голови правління – головний інженер ПАТ «Сумигаз» Олександр Деменко.

Підвищення величини тарифу, закладеного у кінцевій ціні на газ, відбувається без урахування збільшення вартості газу. У минулому році ціна на газ змінювалась чотири рази й в середньому зросла на 60%, а тариф збільшився лише раз на 13%. Востаннє НКРЕКП переглядала тариф на транспортування для ПАТ «Сумигаз» у квітні 2014 року.

Різке падіння обсягів транспортування, збільшення втрат через зменшення норм споживання газу, зростання вартості ресурсів необхідних для обслуговування газових мереж та забезпечення поточної діяльності спричинили збитковість товариства.

Для приведення структури тарифу у відповідність до існуючих економічних умов підприємство двічі за 2014 рік зверталось до НКРЕКП щодо питання перегляду діючих тарифів і надавало документи, розрахунки, що підтверджують необхідність підвищення тарифів. Зміни прийняті лише у 2015 році.

За результатами фінансової діяльності за 2014 рік середньомісячна заробітна плата по ПАТ «Сумигаз» становить 2693 грн., що на 45% менше від середньої заробітної плати по галузі. При формуванні тарифів на транспортування та постачання природного газу, які будуть діяти
з 1 квітня 2015 року, НКРЕКП не передбачила збільшення їх складової на оплату праці.

Основними акціонерами ПАТ «Сумигаз», відповідно до зведеного облікового реєстру власників цінних паперів є: ПАТ НАК «Нафтогаз України» – 25 % статутного капіталу; ПАТ «СТОК ХОЛДЕР» – 20,85 % статутного капіталу; ПАТ «Газтек» – 25,78 % статутного капіталу; ТОВ «ОКСІДЕНТ» – 24,17 % статутного капіталу.

Довідка Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації «Сумигаз» займається розподілом і постачанням газу. Споживачами компанії є 379,6 тисячі сімей Сумщини, 1940 промислових споживачів, 565 бюджетних установ. Система газопостачання Сумщини - це понад 12 тисяч км газових мереж. Встановлено понад 287,5 тис. побутових лічильників газу. Річний обсяг транспортування складає близько 1 млрд. м. куб. природного газу. ПАТ «Сумигаз» забезпечує робочими місцями 2,7 тис. працівників та належить до одного із найбільших платників податків у Сумській області.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg