Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Чорноволівські зустрічі
Чорноволівські зустрічі Печать
Автор В. Бакуліна   
13.01.2015 г.

ImageВ’ячеслав Максимович Чорновіл – (народився 24 грудня 1937 року в с. Єрки, Черкаської області, загинув 25 березня 1999 року в м. Бориспіль, Київської області) – український політик, публіцист, літературний критик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, політичний в’язень СРСР.

Провідник українського національного демократичного визвольного руху кінця 80-х – 90-х років, Герой України (2000рік. Посмертно).

Лауреат Міжнародної журналістської премії ім.. Ніколаса Томаліна(1975р.), ініціатор проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року та Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

                      ***

27 грудня у офісі сумського осередку «Народний РУХ України» відбулася зустріч, яка проходить щорічно і приурочена до дня народження лідера нації В’ячеслава Чорновола.  На зустріч зібралися «рухівці» Сумщини, представником Охтирки була Ольга Косарєва. Вона поділилась своїми  враженнями та розповіла  про формат патріотичного засідання, про нагальні питання осередку та його плани на майбутнє:

Ми збираємося щорічно, добираємось своїм ходом, хто як може. Патріоти із різних областей Сумщини збираються, щоб поспілкуватись зі своїми колегами по РУХу. Щоб ви уявляли важливість таких зустрічей, приведу приклад: Сергій Кардаш, простий учитель фізкультури із села Андрухівка, Роменського району іде пішки до Ромен 15 км, щоб попасти на чорноволівську зустріч, щоб поспілкуватись із колегами по партії та зарядитись для подальшої діяльності. Звичайно, згадували, як все починалось, згадували В’ячеслава Максимовича, ділились ситуацією «на місцях».

Які питання турбують колишніх «рухівців»?

В-першу чергу, до нашого відома довели про незрозумілу ситуацію з музеєм Чорновола в Києві. На даний час його не існує. Я особисто відвідувалакабінет- музей минулого року, він знаходився в офісі Народного РУХу на вулиці Гончара, 33. Перед очима - одяг Чорновола, в якому він загинув: незмінний берет і піджак у дрібну клітинку у плямах крові.

8 вересня цього року хлопці з «молодого РУХу» провідали могилу Чорновола на Байковому цвинтарі, де зустріли сестру нашого лідера Валентину Максимівну, яка також переймалася долею музейної експозиції, а ще відкрите питання щодо випуску 10-го тому із творчості В’ячеслава Максимовича.

Яка ситуація « на місцях», тобто в інших містах області?

Всі колишні представники «РУХу» входять до Всеукраїнського об’єднання «Майдан». Насьогодні, ситуація діяльності районних осередків склалася по різному. В Сумах ГО «Майдан»( керівник В.М. Азаренков) впливає на кадрову політику в облраді. В Недригайлівському районі склалася неприйнятна ситуація, бо там організацію «Майдан» представляють люди, які жодного разу на Майдані не були. Це неприпустимо! Я розповіла про діяльність ГО «Охтирський Майдан», представивши звіт нашої громадської організації за 100 днів.

Які плани на майбутнє?

Поступила пропозиція відновити роботу Меморіалу імені Василя Стуса. Очільник – Степан Кубів, колишній комендант Майдану. Основним завданням Меморіалу – пошуки безвісти зниклих з Майдану і на території АТО, там по статистиці зникло приблизно 1,5 тисяч воїнів.

 

«В’ячеслав Чорновіл залишається в нашій памяті, живе разом з нами і нині спонукає нас до дії..Бо він – лідер. Великий Лідер великої нації. Через пелену літ ми раптом починаємо розуміти, що українці були сильнішими, наполегливішими й відважнішими, коли попереду йшов Чорновіл. Він і тепер попереду. Але жити й діяти мусимо вже самі», - так написав Борис Тарасюк у щойно виданій брошурі, присвяченій нашому Лідерові Народного РУХу.

 

                           Підготувала Валерія Бакуліна.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg