Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Доступ до публічної інформації
Доступ до публічної інформації Печать
Автор Овчаренко Ю.М.   
02.02.2014 г.

Особливістю доступу до публічної інформації є набуття органами влади більшої відкритості та прозорості для громадян, що значно зменшує можливість зловживань та порушень.

Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним. Запити можуть подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном,електронною поштою) на вибір запитувача.

Строк розгляду запиту на інформацію надається не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. У разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля,якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту. У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних,розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту. Інформація на запит надається безкоштовно.

Нагляд за дотриманням законодавства про доступ до публічної інформації здійснюється органами прокуратури.

Так, протягом 2013 року Охтирською міжрайонною прокуратурою проведені перевірки дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» в підприємствах,установах, організаціях, які зобов'язані об'єктивно і вчасно розглядати запити на інформацію, перевіряти викладені в них факти, приймати рішення відповідно до чинного законодавства.

В ході перевірки виявлені недоліки і прорахунки при розгляді запитів на інформацію. Прокуратурою вжиті невідкладні заходи щодо усунення   порушень вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації»  при розгляді запитів на інформацію, правопорушникам суворо вказано на недопущення в подальшому вказаних порушень.

Прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури
Овчаренко Ю.М.          

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg