Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як працює прокуратура за новим КПК
Як працює прокуратура за новим КПК Печать
Автор Б.В.Ольховський   
30.01.2014 г.

20 листопада 2012 року набрав чинності новий кримінальний процесуальний кодекс України, однією із фундаментальних засад якого є змагальність сторін кримінального провадження, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення та стороною захисту їхніх правових позицій, прав свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим кодексом.

Сторону обвинувачення представляють прокурор, орган досудового розслідування, керівник органу досудового розслідування, слідчий органу досудового розслідування та оперативні підрозділи. Новим Кодексом змінено підходи до ролі прокурора у кримінальному провадженні та підтримання державного  обвинувачення. Зокрема, прокурор, який здійснює повноваження у конкретному кримінальному провадженні, визначається після початку досудового розслідування та здійснює повноваження у провадженні з його початку до завершення.

У кримінальному провадженні прокурор, зокрема, наділений повноваженнями скасовувати незаконні та необґрунтовані постанови слідчих; приймати процесуальні рішення; погоджувати або відмовляти у погодженні клопотань слідчого до слідчого судді про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій; повідомляти особі про підозру; пред'являти цивільний позов в інтересах держави; затверджувати чи відмовляти у затвердженні обвинувального акту; звертатися до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності; підтримувати державне обвинувачення в суді, відмовлятися від підтримання державного обвинувачення,змінювати його або висувати додаткове обвинувачення; та інш. 

На даний час в Охтирській міжрайонній прокуратурі здійснення процесуального керівництва у кримінальних провадженнях покладено на 8оперативних працівників. Протягом минулого року Охтирським міськрайонним судом за участі процесуальних керівників Охтирської міжрайонної прокуратури розглянуто 197 кримінальних проваджень з постановленням обвинувального вироку та 27 кримінальних проваджень з постановленням ухвали про закриття кримінального провадження. Активно впроваджується у кримінальних провадженнях і новелла кримінального процесу -провадження на підставі угод. Із 197 вироків 49 постановлено із затвердженням угод про визнання винуватості (16 вироків) та угод про примирення підозрюваного(обвинуваченого) з потерпілим (33 вироки), що становить 25% від загальної кількості постановлених вироків

Хочу також відмітити, що згідно перехідних положень кримінального процесуального кодексу України 2012 року кримінальні справи, які станом на 20.11.2012 перебували на розгляді суду, розглядаються судами за кримінально-процесуальним кодексом України 1960 року. Протягом 2013 року Охтирським міськрайонним судом розглянуто 31 кримінальну справу, станом на 25.01.2014 кримінальні справи у провадженні Охтирського міськрайонного суду не перебувають (окрім 8 кримінальних справ, зупинених в зв'язку з розшуком підсудних).

Ст. прокурор Охтирської міжрайонної прокуратури юрист 1-го класу Б.В.Ольховський

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg