Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Патріотизм - не просто любов до рідної землі
Патріотизм - не просто любов до рідної землі Печать
Автор Газета "Город А"   
15.12.2013 г.

Новий тлумачний словник ук­раїнської мови трактує по­няття "патріотизм" як любов до своєї батьківщини, відданість своєму народові, готовність для них на жертви і подвиги. Однак реальне життя вносить свої корективи. Бо насправді патріотизм - це не просто почуття, сло­ва чи вишиванка та чуб оселедцем чи навіть життя,покладене на Вівтар батьківщини.

Патріотизм - це ще й твої щоденні ко­рисні, добрі справи, це твоя копітка по­всякчас праця в ім'я народу і землі, де народився і живеш. Це й пахощі дере­ва, посадженого тобою, чи упорядкова­ного квітника, чисто прибране подвір'я, батьківський дім і спогади босоногого дитинства...

А ось учасники"круглого столу" в Охтирській мерії, організованого гро­мадською радою при ОДА, вважають складовою патріотичних почуттів ще й підтримку місцевого виробника, забез­печення населення якісними продукта­ми харчування, а відтак підвищення надходжень до бюджетів усіх рівнів. Мабуть, краще не скажеш за представ­ника Охтирського пивзаводу Олега Корабельського, який зазначив, що за розвиток свого краю, добробут своїх земляків, розуміємо - любов до всього свого, "ми голосуємо своєю гривнею". Кожен на своєму місці - виробник, про­давець,покупець...

Перед засіданням"круглого столу" сумчани - робоча група з підтримки місцевого товаровиробника на чолі з Людмилою Рязановою, чи, за влучним визначенням журналістів, "Сумський ревізор", яка до Охтирки інспектувала кілька районів області, безпосередньо вивчала наявність та якість товарів місцевих виробників й у торговій ме­режі столиці гусарсько-нафтового краю.

Як зазначила Людмила Семенівна, у магазинах недостатньо молочних та м'ясопродуктів охтирського вироб­ництва, не повний асортимент хлібобу­лочних виробів. Чому,приміром, городяни купують харківські чи полтавські ковбаси, коли є свій власний м'ясо­комбінат? Кажуть, товар дешевший. Але громадські перевіряючі констату­вали, що у продукції охтирчан відсутні заборонені добавки! Як пояснив голо­вний інженер підприємства Геннадій Жовтух, в охтирській ковбасі аж 85відсотків м'яса, тому вона за ціною трохи дорожча "привозної". Далеко не ри­торичне запитання: що краще, спожи­вати свій натурпродукт чи сумнівної якості дешевеньку підробку? На жаль, у деяких охтирських магазинах беруть то­вар на реалізацію подешевше, але про­дають подорожче. А ось у супермарке­тах узагалі відмовляються брати на продаж продукцію місцевих вироб­ників.

Про подібні проблеми повідав і пред­ставник хлібокомбінату Геннадій Ка­люжний, наголосивши,що їхні хлібобу­лочні вироби, які випікаються за ГОСТовськими рецептами, тобто без будь-яких домішок, без перебільшення - най­вищої якості. На жаль, охтирчани часто-густо віддають перевагу хлібові конку­рентів, а їх у місті близько двадцяти.

До речі, присутня на заході заступник начальника інспекції з питань захисту прав споживачів у Сумській області Ал­ла Степаненко зазначила, що після чис­ленних лабораторних перевірок жодно­го зауваження, жодного оповіщення і з інших областей України щодо якості охтирської продукції не надходило.

Захід в Охтирці за участі голови гро­мадської ради при Сумській обласній державній адміністрації, депутата об­ласної ради Володимира Демури, депу­татів обласної ради, представників кон­тролюючих органів області, неабияк "задів за живе" керівників, підприємців району та міста, що здійснюють торгівлю продуктами харчу­вання, та місцевих товаровиробників і вони взяли активну участь у дискусії.

Так, секретар міської ради Олек­сандр Цілуйко констатував, що працівники охтирських підприємств, та­ких як пивзавод, сиркомбінат, м'ясо­комбінат, не лише можуть виробляти високоякісну продукцію, а й брати ак­тивну участь у громадському житті міста. І що особливо похвально: вони споживають тільки продукти власного виробництва, бо знають про їх високу якість. У світлі євроінтегрзційних про­цесів варто зазначити, що охтирчани не проти поконкурувати навіть з євро­пейськими товаровиробниками.

Голова районної ради Сергій Кірічко теж не без гордості го­ворив про якість місцевих то­варів,однак зазначив, що їх ще не достатньо на прилавках місцевих мага­зинів. А ще поділився приємною нови­ною: незабаром місцевий м'ясо­комбінат почне випускати соки без кон­сервантів, а постачальником сировини стане місцеве ЗАТ"Сад", яке спеціалізується на вирощуванні яблук, суниць, смородини тощо.

Слушне зауваження висловив депу­тат обласної ради Юрій Меєрович, за­значивши, що охтирські виробники продуктів харчування недостатньо "піаряться". Приміром,йому доводить­ся бувати на різних обласних заходах, де виробники з інших районів активно виставляють свою продукцію на про­даж, влаштовують її дегустацію.

До речі, під час"круглого столу" у фойє будівлі міської ради на другому поверсі діяла виставка та проходила дегустація тільки продукції Сумського лікеро-горілчаного підприємства "Горо­бина". Як зазначив Олександр Цілуйко, місцева влада в цьому сенсі зробить відповідні організаційні висновки, роз­робить заходи для забезпечення насе­лення якісними продуктами харчуван­ня.

Місцевий підприємець Інна Сопітько загострила увагу на рекламному забез­печенні виробництва і продажу товарів місцевих виробників з метою підви­щення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Підсумки засідання "круглого столу" підбив голова громадської ради при Сумській обласній державній адміністрації, депутат Сумської облас­ної ради Володимир Демура, наголо­сивши на тому, що свого товаровироб­ника треба постійно й усіляко підтриму­вати та просувати. Нехай гасло "Зроб­лено на Сумщині" стане путівкою у зав­тра області.

.... Хтось з мудрих прорік, що патріотизм, чий би то не був, доводить­ся не словом, а ділом. Варто замисли­тись над цими словами, коли йдемо в магазин за продуктами, коли їх вироб­ляємо чи завозимо для реалізації з інших регіонів, адже любов до батьківщини, землі, де народився і жи­веш, - це не тільки почуття.

Наталія Розторгуєва, член Національної спілки журналістів України

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg