Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Пожежа як наслідок недогляду
Пожежа як наслідок недогляду Печать
Автор Газета "Город А"   
30.09.2013 г.

23 вересня горів сарай у с. Куземин. На щастя, до хати вогонь не дістався.

У добротному домогосподарстві громадянина П. все було зроблено на совість. Навіть сарай був капіталь­ний цегляний розміром 15x6 м. У цьому сараї родина утримувала свиней. Господар вирішив "приту­лити"до капітальної господарчої споруди кормозапарник. На жаль, при будівництві власник не враху­вав вимоги правил пожежної без­пеки. А слід було. Тоді і не сталося б лихо.

Не дарма опалювальні прилади вимагають забезпечувати проти­пожежними розділками (відступками) від горючих конструкцій, що відповідають будівельним нормам. Підлогу з горючих матеріалів захи­щають під топковими дверцятами(топковим отвором) металевим ли­стом розміром 0,7x0,5 м, що розта­шовується своїм довгим боком уз­довж печі. А відстань від печей до будь-якого обладнання забезпечу­ють не менше 0,7 м, а від топкових отворів взагалі не менше 1,25 м.

Також під час експлуатації пічно­го опалення не допускається зали­шати печі, які топляться, без догля­ду, розміщати паливо й інші горючі речовини і матеріали безпосеред­ньо перед топковим отвором.

Однак громадянин П. не враху­вав вимоги пожежної безпеки.Більше того, на горищі господарчої споруди він зберігав сіно і, коли за­лишив піч без нагляду, з'явились усі передумови для виникнення по­жежі. За словами власника оселі, він відлучився лише на декілька хвилин, але й їх було достатньо, аби "червоний півень". проникнув під дах.

Коли господар вийшов на двір, побачив, як з під шиферної покрівлі сараю заточився легкий димок. Громадянин П. викликав по­жежних і спробував сам із членами своєї родини гасити пожежу. Однак раніше дієздатна добровільна по­жежна команда у цьому великому селі була не збережена. Ще не так давно Куземинська ДПК була постійним призером і навіть пере­можцем фахових змагань між подібними формуваннями Охтирського району. Але тепер ворота пождепо заплело павутиння.

Довелось викликати допомогу з міста Охтирка. Не зважаючи на те, що державний пожежний підрозділ прибув на місце максимально швидко, все ж таки значна відстань між населеними пунктами дозволила вогню нанести значні збитки. Добре що хоч у сусідньому селі Грунь добровільна пожежна команда утримується на належно­му рівні. Отож спільними зусилля­ми вогнеборців з державного та добровільного пожежного форму­вання пожежу загасили.

Якби в Куземині працюва­ло, як це вимагає зако­нодавство,власне пождепо, то й збитки від пожеж у цій місцевості були б на порядок менші,а деякі загоряння вдавало­ся б ліквідовувати на початкових етапах.

На жаль, випадки пожеж внаслідок порушень правил по­жежної безпеки трапляються до­волі часто. Насамперед, у сільській місцевості. У населених пунктах, де власні пожежні автомобілі керівництво сільгоспгосподарств не зберегло, невеликий осередок вогню призводе до великих втрат, і не лише матеріальних. У вогні травмуються і гинуть люди. Ось та­ку високу ціну має вартість незнач­ний, на перший погляд, недогляд.

А.Молот

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg