Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Угоди у кримінальному провадженні за новим Кримінальним процесуальним кодексом України
Угоди у кримінальному провадженні за новим Кримінальним процесуальним кодексом України Печать
Автор Орєхова Н.О.   
29.05.2013 г.

З метою втілення в життя принципу процесуальної економії, зменшення витрат на ведення процесу, поліпшення становища осіб, які допомагають розслідуванню злочинів та викриттю винних, забезпечення потерпілому права на швидке і повне відшкодування заподіяної шкоди, створення умов для досягнення компромісу та зниження міжособистісних конфліктів, зменшення навантаження на правоохоронні органи і суд, усунення перспектив подальшого оскарження та перегляду судових рішень статтею 468 Кримінального процесуального кодексу України 2012 року передбачена можливість укладення таких видів угод:

  • про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим;
  • про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим.

Угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення.

Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні, в якому бере участь потерпілий, не допускається.

Укладення угоди про примирення або визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку. У разі недосягнення згоди щодо укладення відповідної угоди факт її ініціювання і твердження, що були використані з метою її досягнення, не можуть розглядатися як відмова від обвинувачення або як визнання свої вини.

У вищевказаних угодах обов'язково узгоджуються умови та порядок відповідальності підозрюваного або обвинуваченого за умови вчинення останніми дій, спрямованих на відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, - в угодах про примирення, залежно від дій підозрюваного чи обвинуваченого щодо співпраці у викритті кримінального правопорушення - в угодах про визнання винуватості.

При цьому, слід звернути увагу на те, що наявність такої угоди та її зміст не є для суду обов'язковими до виконання та беззаперечного розгляду.  Суд перевіряє угоду на відповідність вимогам законодавства. Суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:

  1. умови угоди суперечать вимогам Кримінального процесуального кодексу України та/або закону,в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;
  2. умови угоди не відповідають інтересам суспільства;
  3. умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб;
  4. існують обґрунтовані підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, або сторони не примирилися;
  5. очевидна неможливість виконання обвинуваченим взятих на себе за угодою зобов'язань;
  6. відсутні фактичні підстави для визнання винуватості. 

Якщо ж  суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує останню і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

У випадках невиконання угод про примирення або визнання винуватості за клопотанням прокурора чи потерпілого суд скасовує вирок.Наслідками скасування такого вироку є направлення матеріалів кримінального провадження для завершення досудового розслідування або призначення судового розгляду в загальному порядку.

Слідчий Охтирської міжрайонної прокуратури юрист3 класу Орєхова Н.О.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg