Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Заборонили літери Z, V у номерних знаках? Що відбулось насправді
Заборонили літери Z, V у номерних знаках? Що відбулось насправді Печать
Автор Админ   
03.05.2023 г.



Кабінет Міністрів України заборонив замовляти та виготовляти індивідуальні номерні знаки, які містять символіку, що асоціюється  з повномасштабним вторгненням росії в Україну, тоталітарними режимами.

Про номерні знаки державної реєстрації для електромобілів не йдеться.

21 квітня 2023 року Постановою КМУ № 367 були внесені зміни до Постанови КМУ №1081 «Про запровадження номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їх власників».

Тепер відповідно до законодавства під заборону потрапляють літери «Z» та «V», використання яких в індивідуальному номерному знаці має натяк на символіку воєнного російського вторгнення на територію України. Тобто, використання цих літер окремо, а також у словах написаних кирилицею замість «З», «С», «В», «Ф». Така заборона стосується також написів та зображень, символіки комуністичного тоталітарного режиму, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

На українських номерних знаках не може бути емблем органів держави-терориста та збройних сил росії: сухопутних військ, повітряно-космічних сил, військово-морського флоту, ракетних сил стратегічного призначення тощо.

Індивідуальний номерний знак — це додаток до номерного знаку державної реєстрації транспортного засобу, він виготовляється за індивідуальним замовленням власника. Напис на ньому — унікальний і не може повторюватись. Тому, якщо бажаний номерний знак уже було замовлено і виготовлено раніше, то власнику транспортного засобу доведеться придумати іншу комбінацію.

Існує й перелік підстав для відмови у виготовленні комплекту індивідуальних номерних знаків. Деякими з них — відмова у виготовленні індивідуального знаку через наявність повної або скороченої назви органу державної влади, зображення державних символів України та інших країн чи міжнародних організацій. У нанесенні напису ненормативного походження або дискримінаційного характеру за мовними, національними, релігійними та расовими ознаками теж буде відмовлено. Більше про правила оформлення індивідуальних номерних знаків можна прочитати в розділі: «Виготовлення макетів індивідуальних номерних знаків».

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 у всі дні, коли працюють сервісні центри МВС або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання та корисна інформація на сайті.


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg