Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Про правила збору березового соку на Сумщині
Про правила збору березового соку на Сумщині Печать
Автор Админ   
07.04.2023 г.



Інженер Сумського лісового господарства Владислав Голуб розповів про правила збирання березового соку.

За сезон одна береза може віддати близько 50 літрів соку. Втім на збір соку треба мати спеціальний дозвіл. 

Самовільно збирати сік в лісі чи в межах населених пунктів — протизаконно. Це можна робити тільки на власних ділянках. Згідно з правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах, добувати з дерев сік, смолу, наносити механічні пошкодження забороняється. Це тягне за собою накладення штрафу від 850 до 1700 грн.

У Сумських березових гаях збору не має, розповів Владислав Голуб, інженер охорони лісу філії “Сумське лісове господарство”. Загалом потрібно отримати спеціальний дозвіл у лісництві — лісовий квиток. Також на Сумщині з березня минулого року діє розпорядження Сумської обласної військової адміністрації про заборону відвідування лісів, тож населення за лісовими квитками офіційно не зверталося, зазначив Владислав Голуб.

За умови, якщо є законні підстави для збору соку, він порадив робити це до того моменту, поки не розпустилося листя. Головне — не нашкодити дереву. Інакше наступного року соку не буде, сказав пан Владислав.

"Збирають сік у стиглому віці, коли березі 50 і більше років. З одного дерева, якщо береза в діаметрі більше ніж 40 сантиметрів, 2-3 отвори можна зробити, просвердлити невеличкий отвір і обов’язково, після збирання соку, забити чопком або замазати землею", — пояснив Владислав Голуб, інженер охорони лісу філії “Сумське лісове господарство”.

Є обмеження не тільки стосовно збору соку, а і його вживання, зазначила дієтологиня Тамара Калашник:

"Добова порція - 1-2 склянки на добу. Не зловживати хворим пацієнтам на сечокам'яну хворобу. Тим, хто має алергію на пилок берези, а також на сік, який збирають неподалік автомобільних шляхів".

Джерело: Суспільне


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg