Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Держекоінспекція утілізує лампи розжарювання
Держекоінспекція утілізує лампи розжарювання Печать
Автор Админ   
04.04.2023 г.



Держекоінспекція долучилася до відправки ламп розжарювання на утилізацію

Внаслідок масованих ракетних ударів росіян по енергетичній інфраструктурі, в Україні відчувався значний брак електроенергії. У зв’язку з цим держава за підтримки ЄС розробила програму енергоефективності для домогосподарств, яка передбачає безкоштовну заміну старих ламп розжарювання на LED-лампочки. За інформацією «Укренерго», у разі успішної реалізації першого етапу програми із заміни 50 млн. лампочок, у пікові години споживання вдасться зекономити до 10% електроенергії.  

Варто зазначити, що виробництво електричної енергії зазвичай є доволі ресурсоємним процесом, для якого ТЕС використовують органічне паливо – газ, нафту, вугілля. При їхньому спалюванні відбуваються суттєві викиди в атмосферне повітря чадного і вуглекислого газу, пилу і сажі, а також низки інших забруднюючих речовин. Енергозберігаючі лампи споживають значно менше електроенергії, ніж «лампочки Ілліча», а тому зменшують обсяги використання корисних копалин та зменшують рівень забруднення повітря. До того ж, такі джерела освітлення вважаються найбільш безпечними для довкілля ще й тому, що мають доволі тривалий строк роботи та підлягають вторинній переробці. 

На Сумщині заміна лампочок стартувала наприкінці зими. За цей час у відділеннях АТ «Укрпошта» накопичилася велика кількість старих ламп розжарювання. Тож працівники Державної екологічної інспекції у Сумській області й Департаменту захисту довкілля та енергетики Сумської облдержадміністрації долучилися до відправки на утилізацію першої партії лампочок у кількості майже 200 тисяч штук. 

Попри те, що зараз в Україні немає дефіциту електроенергії, Державна екологічна інспекція у Сумській області закликає кожного і надалі використовувати енергозберігаючі лампи для економії електроенергії та зменшення негативного впливу на всі компоненти довкілля! 

/Фото ДЗДЕ СОДА/

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg