Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як в Охтирці вирішують проблему з безпритульними собаками
Як в Охтирці вирішують проблему з безпритульними собаками Печать
Автор Админ   
31.03.2023 г.



Раніше проблему з безпритульними тваринами вирішували жорстоко: собак ловили і вбивали. Це вже давно в минулому.

 Україна на законодавчому рівні підтримала практику регулювання чисельності безпритульних тварин методом  стерилізації.

Про проблему безпритульних тварин говорили на засіданні за «круглим столом» представники міської ради, Держпродспоживслужби , Охтирської районної державної лікарні ветеринарної медицини, поліції, громадської організації «Зооконтроль», громадських організацій «Охтирське об’єднання зоозахисників, «Світ безпритульних тварин «Допомога тваринам», зооволонтери та опікуни тварин. У режимі відео конференції до обговорення долучились представники громадської організації «Сумське товариство захисту тварин».

Представники «Сумського товариства захисту тварин» розказали, що в Сумах створено комунальне підприємство, яке забезпечує перетримку безпритульних тварин. Коштує це доволі дорого: заробітна плата кількох співробітників та приблизно 1,2 тис. грн на добу на кожну тварину. 

В Охтирці ж розмістити тварину з вулиці ніде, особливо агресивну чи з підозрою на сказ. Ветлікарня не має карантинного вольєру. «Повісити» проблему на волонтерів не можна: зоозахисники не мають необхідних повноважень, облаштованих місць. 

Маємо подякувати охтирським волонтерам, які за минулий рік збираючи пожертви, залучаючи гранти, забезпечили стерилізацію приблизно 300 тварин. Підгодовані і стерилізовані тварини менш агресивні. Найчастіше нападають на людей нестерилізовані собаки під час тічки. 

Найжахливіша ситуація з так званими «промзонами». На приватних територіях складів, підприємств перебуває значна кількість тварин. Власники територій не бажають помічати проблеми. Собаки відлякують небажаних гостей, їх навіть підгодовують, але кількість собак росте в геометричній прогресії. Коли ж щось трапляється, власники підприємств заявляють щось на кшталт «Я не я, собака не моя».

Все, що зробить поліція, це зафіксує випадок, а покусана людина самостійно буде ще кілька днів бігати дізнаватись про здоров’я собачки.

Для міської влади ці собаки не безпритульні. Вони на приватній території, на цих собак не можна витрачати кошти громади.

Щороку міська рада виділяє кошти з місцевого бюджету на заходи з регулювання безпритульних тварин. Так,  у 2022 році простерилізовано  79 собак (самки) на суму 221,005 тисяч гривень. У 2023 році передбачено 250 тисяч гривень. Триває процедура закупівлі послуги на стерилізацію 70 собак. Створено реєстр безпритульних тварин міста.

На думку учасників наради, необхідне впровадження комплексного підходу: створення реєстру домашніх тварин, системну стерилізацію, у тому числі домашніх собак і котів, адопцію (повернення собак в домашні умови), просвітницька робота та посилення відповідальності мешканців міста. Змін потребує і законодавство.

Проблему з безхатніми тваринами не можливо вирішити методами, які лише долають наслідки. 

Головна причина – ставлення самих громадян до своїх чотирилапих підопічних. Шановні жителі громади, будьте відповідальні за тих, кого приручили. Стерилізуйте свої улюбленців, якщо не плануєте розводити породу. Дотримуйтесь графіків щеплень. Не відпускайте на самовигул!

Тільки разом ми зможемо поліпшити життя в нашій громаді.


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg