Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow На Сумщині створять Аграрну сервісну службу
На Сумщині створять Аграрну сервісну службу Печать
Автор Админ   
27.03.2023 г.



Аграрну сервісну службу з продовольчої безпеки планують створити на території Зноб-Новгородської громади. 

Головна її функція – допомога мешканцям у питанні обробки землі, а також покращення стану самозабезпечення харчовими продуктами місцевих жителів для мінімізації наслідків війни. 

Про це повідомив Леонід Сотніков, начальник відділу фінансів, економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Зноб-Новгородської селищної ради.

 Реалізовуватимуть ідею ГС «Органічна Україна. Північ» та КП громади – «Зноба-Благоустрій» в рамках проєкту за підтримки Програми U-LEAD. 

Проєктом передбачено закупівлю необхідної техніки – мінітрактору з реверсною системою руху, навісним обладнанням. Також планується надання консультаційних агрономічних послуг мешканцям та створення бази даних домогосподарств, яким будуть надані послуги з обробки землі. 

Сума проєкту – понад 1,4 млн гривень. Вже восени 2023 року мешканці Зноб-Новгородської громади мають побачити перші кроки роботи служби, – повідомляє Ігор Агібалов, координатор проєкту, керівник Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Луганській області. 

За його словами, головна цільова аудиторія проєкту – малозабезпечені та літні сім’ї, які, при належній підтримці, могли б збільшити обсяги вирощування плодово-овочевої продукції на власних земельних ділянках. Головне завдання проєкту – максимальне охоплення таких домогосподарств і створення значно більшого прошарку населення громади, що в змозі забезпечити себе власними харчовими продуктами і покращити свій майновий стан. 

Придбана в рамках проєкту техніка може бути використана в якості інструменту проходження практики студентами. Це, окрім прямого впливу на реалізацію програми продовольчої безпеки, наочно продемонструє можливості розвитку території, попри її розташування в потенційно небезпечній зоні близькості до держави-агресора», – прокоментував Агібалов.

 Він підкреслив, що заходи проєкту також містять навчальну складову – сприяючи таким чином ініціативі створення кооперативу навколо комунального підприємства на території громади, залучивши до цього процесу дорадчі сервіси, населення, яке одноосібно почало займатися підприємницькою діяльністю в агросфері та розробляючи місцеві програми підтримки кооперативів.


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg