Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Звіт Охтирського міського голови за 2022 рік
Звіт Охтирського міського голови за 2022 рік Печать
Автор Админ   
03.01.2023 г.



29 грудня у напівпорожньому залі МЦКіД Кнєжа міський голова Охтирки представив звіт за 2022 рік.

Якщо точніше, то Павло Кузьменко намагався зачитати звіт,але бажання висловитись про наболіле перемагало і Кузьменко розповідав, як він відчуває роботу «своєї команди». 

Що запам’яталось з цієї півторагодинної розповіді? Кузьменко постійно підкреслював, що його команда найкраща в країні, так багато всього зроблено, а от ми, охтирчани, невдячні люди. Ми мало дякували команді, благодійникам. Дякували б більше, зробили б більше. 

Ще стала шоком відповідь на незаплановане питання про відключення від централізованого опалення будинків, де немає навіть постійного газопостачання. Кузьменко відповів людині, що вона має почуватися щасливою, бо їй надали право на індивідуальне опалення. Багато хто з охтирчан – жителів багатоповерхівок не має такої можливості. Те, що людина за свої кошти ледь нашкребла на буржуйку, ані Кузьменко, ані присутні в залі чиновники не чули і не розуміли. Ніхто не подумав запропонувати допомогу. Звучали тільки виправдання та звинувачення.

А от і текст звіту, який з часом виклали на сайті міськради.

Звіт міського голови Павла КУЗЬМЕНКА за 2022 рік

Шановні мешканці Охтирської громади!

Як правило, в день щорічного звіту очільника громади у головному залі міста збираються активні мешканці, щоб поставити актуальні та незручні запитання, а міські голови спочатку трішки жаліються, потім дуже виправдовуються, але по великому рахунку хваляться про те, що було зроблено.

Цей рік особливий. Рік війни. Все наше життя змінилося, підпорядкувалося воєнному стану.

Британський державний діяч Вінстон Черчілль, говорячи про випробування війни, сказав своєму народу: «Я не можу запропонувати нічого, крім крові, важкої праці, сліз і поту».

Навіть великі політики сучасності не можуть обіцяти легкого життя під час війни. Чи може місцева влада щось змінити? Для охтирської громади 2022 рік був не просто складним, а трагічним. День 24 лютого перекреслив усе. В наші плани не входили авіабомбардування, вуличні бої, пересування військової техніки, евакуації, місяці страху і невизначеності. Нас ніхто не інструктував, як поводитися, коли за вікном літають ракети.

В цих умовах перед всіма нами постало питання №1 – виживання, а головними завданнями місцевої влади були і залишаються підтримка військових і недопущення гуманітарної кризи та соціальної стагнації.

Сьогодні, підбиваючи підсумки 2022 року, чи можемо ми сказати, що таки змогли запропонувати охтирській громаді те, що не міг дати Черчілль англійському народу? Тепло, їжу, соціальне забезпечення, відбудову після страшних руйнувань та навіть – розвиток і певною мірою стабільність. В Охтирці народжуються діти – і цим багато сказано.

На жаль, війна ще триває, а ворог підступний. Тому в цьому звіті не прозвучить інформація про найбільші здобутки, в реалізацію яких вірили одиниці, зате десятки сіяли панічні настрої, мовляв «все пропало». А ми тим часом 24/7 працювали і мовчали з цього приводу. Після перемоги розсекретимо.

Коли я говоритиму про те, що зроблено в нашій громаді за ці місяці, я говоритиму про тих, хто це все зробив. Хто весь час будує і творить, волонтерить і захищає, лікує і навчає, пече хліб і патрулює вулиці, саджає квіти і просуває українську культуру, б’ється на татамі і на полі бою, підтримує нужденних і залучає інвестиції, критикує і мотивує, збирається на засідання виконкомів і сесій, щоб приймати рішення на користь громади.

Зазначу, що під час війни відбулося 31 засідання виконавчого комітету: ухвалено 301 рішення. Проведено 9 сесій Охтирської міської ради, на яких прийнято 100 рішень.

Хотів би сказати, що у нас налагодилось порозуміння з депутатським корпусом і війна дала поштовх до переосмислення давніх негараздів і взаємних обвинувачень. Але це не зовсім так. Що я пропоную? Давайте будемо слухати одне одного, чути одне одного, бачити одне одного, поважати одне одного. Політика місцевого рівня не повинна бути пожежею, яка нищить усе на своєму шляху. Кожна незгода не мусить ставати приводом до тотальної війни всередині, між нами. Бо у нас є спільний ворог – зовнішній. Ми мусимо відмовитися від культури, в якій факти піддаються маніпуляціям і навіть фабрикуються в угоду власним інтересам і хайпу в Інтернеті. Звісно, якщо ми маємо намір зберігати мир і злагоду на благо громади.

Весь цей звіт про кожного з тих, хто на своєму місці наближає нас до спільної мети – до перемоги.

За сухими цифрами звіту – копітка робота відділів, секторів, управлінь, служб – всієї команди Охтирської міської ради. Дякую кожному працівнику за відданість своїй справі у такий час.

Перед тим, як перейти до фактів та статистики, хотів би ще подякувати.

Дякую кожному мешканцю громади просто за те, що ви такі, як є: сміливі, зухвалі, щирі, активні, працьовиті. Завдяки кожному з вас Охтирка стала містом-героєм. І тут важливе не звання, а визнання. Це не про місцеву владу і окремих особистостей, а про владу народу. Тому я завжди наголошую, що Охтирка – місто героїв.  

 

ГУМАНІТАРНА СФЕРА

Героям теж потрібна підтримка. Тому пропоную почати свій звіт з розділу гуманітарної допомоги – це одна з найбільш обговорюваних тем, яка викликає найгостріші баталії.

Чітка організація, справедливий розподіл і залучення гуманітарної допомоги – те, що вимагають мешканці громади. Щоб задовольнити цю потребу, ми налагодили співпрацю з багатьма міжнародними фондами, організаціями і донорами. Ми зверталися до країн цивілізованого світу, стукали у всі двері, і ще – писали листи найбагатшим людям і отримували відповіді. Комусь це здається смішним і безглуздим. Але ми не знаходили і нотки гумору в прагненні зробити все можливе і неможливе, щоб залучили для громади якомога більше підтримки.

Спочатку благодійні програми передбачали допомогу в основному продуктами харчування та необхідними в побуті речами, а згодом ця робота продовжилася в напрямку відбудови пошкоджених осель і об’єктів комунальної власності. Перш за все – заміна вибитих ударною хвилею вікон.

Варто зазначити, з ким саме команда Охтирської міської ради налагодила партнерство і які його результати.

Управління Верховного комісара з питань біженців ООН в Україні – завдяки співпраці з даною організацією було залучено допомогу у вигляді 2 000 матраців, 2 000 спальних мішків, близько тисячі кухонних наборів, засоби гігієни, трапулін для вікон та даху – все це було роздано мешканцям, які постраждали.

«Людина в біді» – у співпраці з даним фондом передбачено малий та середній ремонт приватних домогосподарств, пошкоджених внаслідок агресії. Загалом охоплено близько 100 адрес, роботи вже виконуються. Крім того, даний фонд відібрав близько 170 адрес для встановлення вікон, також були роздані будівельні матеріали, які видавалися особисто інспекторами фонду, за адресами, які вони верифікували (узгодили).

«Люксембурзький червоний хрест» – за рахунок співпраці з цим фондом вже встановлені вікна за 200 (двумастами) адресами, в основному це приватні домогосподарства.

«Актед» – в рамках співпраці з даним фондом було реалізовано програму адресної фінансової допомоги мешканцям – її отримали близько 1000 домогосподарств. Також «Актед» взяв на себе встановлення вікон, роботи по монтажу ведуться.

«Міжнародний комітет Червоного Хреста» – у рамках співпраці з даною організацією будуть встановлені вікна в мікрорайоні Дачний. Роботи ще не розпочалися, бо значно ускладнився процес виготовлення вікон у зв’язку з ситуацією в енергетичній сфері, але попри все досить скоро монтажні роботи розпочнуться.

«Арченова» – у співпраці з даним фондом встановлені вікна по вул. Штагера, 1 та побудовано дах ДНЗ «Сонечко», Також даним фондом верифіковані 4 адреси по пров. Кириківському, 27 – там буде встановлене індивідуальне опалення. Близько 10 адрес, які зазнали руйнацій, отримають малий і середній ремонт, домовились про аналогічну підтримку ще за 20 адресами – триває верифікація. Також даний фонд взяв на себе роботи по встановленню вікон в ДНЗ «Казка» – підрядник визначений, триває виробництво, найближчим часом розпочнуться монтажні роботи.

«Міжнародна організація з міграції» – відгукнулася і взяла на себе значний об’єм робіт зі встановлення нових віконних конструкцій.

Ні в якому разі не забуваємо і про фонд «Технологія», який один з перших виділив близько 500 тис грн, в результаті чого було встановлено частину вікон по вул. Батюка, 6-Б.

Команда Охтирської міської ради бере участь в написанні грантів. Приміром, спільно з фондом «Світле майбутнє Охтирки» був отриманий грант від міжнародного фонду «Відродження» в розмірі 742 тис грн, і таким чином встановлені вікна по вул. Ярославського 1, 3. Частину цих коштів спільно з фондом «Шона Пена» направлено на встановлення вікон в ДНЗ «Сонечко».

Спільно з ГО «Сильні люди Охтирки» подана заявка в гуманітарну організацію ІСАР Єднання. Отримані 170 тис грн були направлені на встановлення металопластикових конструкцій, а також частковий ремонт даху в ДНЗ «Росинка».

Що стосується продуктів харчування, то з перших днів війни в Охтирку надходили вантажі, які розподілялися між мешканцями громади. Не обійшлося без помилок і перипетій, без скандалів і навіть бійок у чергах. Це явище не суто охтирське, подібне відбувається і в інших містах, в країнах Європи, і тут причина не в поганій організації, а простому і зрозумілому бажанні людей максимально і швидше за сусіда забезпечити собі запас продовольства про всяк випадок.

Важливо відзначити, що частина гумдопомоги спрямовувалася на забезпечення бійців тероборони і військових.

Постійно Охтирська міська рада співпрацює з волонтерськими організаціями, які створені під час активних бойових дій з метою підтримки цивільного населення. Щиро дякую всім охтирським волонтерам – ви неймовірні. Сталевих вам нервів.

Звіти по гуманітарній допомозі – це сотні сторінок про те: кому, скільки і чого було надано. Лише за Президентською програмою в Охтирській громаді було роздано 12 тисяч 500 пакунків – рівно стільки, скільки було виділено на нашу громаду Києвом.

Догодити всім не можливо, але головне результат – в громаді не спостерігається гуманітарної катастрофи.

 

БЮДЖЕТНА ТА ФІНАНСОВА СФЕРА

Формування та виконання бюджету Охтирської міської територіальної громади в 2022 році  відбувалося під ворожими градами – в прямому сенсі, в тому числі під градом деконструктивної критики.  Не буду переобтяжувати вас цифрами – повний звіт Управління фінансів та економіки  окремо опублікований на сайті.

Відзначу, що протягом року бюджет громади виконувався, в результаті отримано навіть понадпланові надходження.

Затверджено обсяг доходів бюджету громади на суму 3 95248,3 тис. гривень. Виконання доходної частини загального фонду становить 100,3% до плану звітного періоду.

Під час  воєнного стану діє постанова Кабінету Міністрів України № 590, яка визначає пріоритетність здійснення видатків органами Казначейства. В першу чергу – видатки на національну безпеку і оборону та на здійснення заходів правового режиму воєнного стану. Друга черга – оплата праці працівників бюджетних установ, комунальних послуг та енергоносіїв, інших захищених видатків.

Перелік видатків, які не визначені в першій та другій чергах, відносяться до третьої черги. Зобов’язання за видатками третьої черги реєструються  органами Державного казначейства та чекають оплати. Тому виникає деяка  заборгованість перед постачальниками та надавачами послуг.

В умовах воєнного стану значні кошти акумулювались у резервному фонді Охтирської міської ради. Це фонд, з якого проводяться видатки, що не могли бути сплановані на початок бюджетного періоду.

Протягом бюджетного року резервний фонд поповнювався за рахунок перевиконання дохідної частини загального фонду бюджету та за рахунок зменшення затверджених бюджетних асигнувань головних розпорядників бюджетних коштів (оплата праці, оплата комунальних послуг та енергоносіїв, продукти харчування, поточні видатки). Загальна сума коштів, акумульованих в резервному фонді, становить 92038,1 тис. гривень.

Кошти резервного фонду спрямовувались в першу чергу на відновлення  зруйнованого житлового фонду (капітальний ремонт п’яти багатоквартирних   житлових будинків та на об’єкти, які потребують капітального ремонту або реконструкції (капітальний ремонт даху дитсадка «Казка», капітальний ремонт цілісного майнового комплексу зруйнованого підприємства “Охтирські теплові мережі” (Охтирської ТЕЦ), проведення обстежень та ремонт об’єктів соціальної інфраструктури, будівель адміністративного призначення, об’єктів житлово-комунального господарства, житлового фонду та інших будівель і споруд, які постраждали внаслідок бойових дій.

До кінця року планується виконання доходів загального фонду на 102,5%.

Витрати, що сплановані, будуть по можливості максимально використані.

Станом на 01.12.2022 року на території Охтирської міської територіальної громади зареєстровано 2056 суб’єктів господарювання: з них 1821 фізичних осіб підприємців та 235 юридичні особи. Не секрет, що з початку ведення бойових дій на території громади зменшилась кількість платників податків на 58 осіб (за період з 01.03.2022 по 30.11.2022 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців та громадських формувань зареєструвались 73 фізичні особи – підприємці, припинили свою діяльність відповідно 131 особа), тоді як у мирний час цей показник постійно зростав.

З метою забезпечення підтримки бізнесу та мешканців Охтирської міської територіальної громади, які під час повномасштабного вторгнення надавали допомогу військовослужбовцям, виконавчим комітетом міської ради було прийнято рішення «Про затвердження Порядку надання компенсації вартості комунальних послуг суб’єктам господарювання та фізичним особам, які безкоштовно надавали допомогу Збройним Силам України та підрозділам територіальної оборони у період воєнного стану». Станом на 01.12.2022 року до управління фінансів та економіки надійшло 18 заяв, з них: погоджено надання компенсації 13 особам на загальну суму 233,1тис.грн.

 

СФЕРА МЕДИЦИНИ

З початком повномасштабної війни медичні заклади в Охтирській міській територіальній громаді не припиняли і надалі продовжують надавати допомогу всім, хто цього потребує. Це і забезпечення безперебійної роботи лікарні під час прийняття поранених, чітка організація запасу необхідних лікарських засобів. Одним з важливих завдань також було забезпечення наявності генераторів резервного живлення в усіх закладах охорони здоров’я.

У період уведення воєнного стану в Україні, «Охтирською ЦРЛ» було отримано  благодійну допомогу на загальну суму 18 598140,30 (вісімнадцять мільйонів п’ятсот дев’яносто вісім тисяч сто сорок гривень 30 копійок).

У переліку:

Два транспортні засоби

– Автомобіль MERCEDES-BENZ від “Хмельницької міської дитячої лікарні”; транспортний засіб Volkswagen Transporter – машина швидкої допомоги від Громадської організації “Мотодопомога” м. Львів.

Паливо-мастильні матеріали.

Медичне обладнання та інвентар.

(а саме: монітор пацієнта приліжковий, апарат штучної вентеляції легень, Анестезіологічна система з медичним компресором, Автоматичний гематологічний аналізатор).

Також завдяки Благодійному фонду «Твоя опора» було встановлено систему кондиціонування в акушерсько-гінекологічному відділенні.

Отримано 4 генератора від Міжнародного Комітету Червоного Хреста, зі Львова та інших благодійників, 7 керамічних електронагрівальних панелей для педіатричного відділення від фермерського господарства «Сугак В.В.».

Медикаментів, засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих засобів та медичних виробів загальною вагою близько 9 тонн від Благодійного фонду “Гуманітарний хаб “Житомир”, MRIYA UKRAINA, Благодійної організації “Лікарі без кордонів”, Громадської  організації  «Фонд експертної підтримки врядування та економічного розвитку», Благодійної організації ” Благодійний фонд ” Міжнародний фонд медичних іновацій “, Благодійного фонду Сергія Притули.

Продуктів харчування – в кількості 17,55 тонн (ГО “Крила”,  Данилюк М.М. та невідомих благодійників)

М’який інвентар (простирадла, пелюшки, шапочки медичні, халати хірургічні, ковдри).

Дров 300 куб.м на суму 720 000,00 грн. для опалення лікарні від Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Отримана гуманітарна допомога в 2022 році КНП ОМР «Охтирський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» – всього на суму 1 831 064,68 грн. У переліку: лікарські медичні препарати, глюкометри, тести на COVID, дитяче харчування, підгузки, тощо.

У результаті атаки ворога була зруйнована амбулаторія КНП ОМР «ОМЦПМСД», на відновлення якої були залучені кошти міського бюджету у сумі 154,0 тис. грн., та допомога міжнародної благодійної організації «Медейр».

В цілому за січень – листопад 2022 року Охтирську лікарню профінансовано з місцевого бюджету на   11 663,7 тис. грн; стоматполіклініку  на 1 839,7 тис. грн; сімейну медицину на  2 261,9 тис. грн.

Серед всього іншого, у 2022 році з місцевого бюджету було виділено для лікарні на придбання артроскопу 440 тис. грн.; на підготовку  котельні по вул. Петропавлівській – 1856,4 тис. грн.; капітальний ремонт системи киснепостачання третього поверху неврологічного та ортопедичного відділень – 1618,5 тис. грн.; будівництво майданчика під кисневу станцію модульного типу з проведенням авторського та технічного нагляду – 1493,9 тис. грн. тощо.

 

СФЕРА КАПІТАЛЬНОГО БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА

Заходи за рахунок коштів резервного фонду місцевого бюджету:

– проводиться  капітальний ремонт багатоповерхових житлових будинків за адресами: вул. Київська, 92, вул. Київська, 100, вул. Київська, 103, вул. Київська, 97, пров. Дачний, 8 . Виконано роботи на загальну суму 19458,9 тис. грн.

– проведено поточний ремонт багатоповерхового житлового  будинку з заміною вікон по пров. Лісний, 3  на суму 360,4 тис. грн..

– виконується поточний ремонт та облаштування споруд цивільного захисту, укладено договір на 686,0 тис. грн.

– проведено детальне обстеження з наданим звітом щодо подальшої експлуатації Охтирської ТЕЦ. Загальна вартість робіт склала 489,5 тис. грн..

– поточний ремонт ліфтів проведено на загальну суму 251,5 тис. грн..

– виготовлено проектну документацію та проведено капітальний ремонт по ряду об’єктів, які відносяться до об’єктів критичної інфраструктури і тому тут без деталей.

Управлінням КБ та ЖКГ заключені договори на усунення аварій в житловому фонді – поточний ремонт житлових будинків з заміною пошкоджених вікон у під’їздах по 16 будинках на суму 3 000,0 тис. грн..

Попри війну в місті проводився поточний ямковий ремонт вулично-дорожньої мережі міста гарячими асфальтобетонними сумішами, вартість робіт складає 5180,0 тис. грн. Зрізано  11 аварійних дерев та 109 дерев, які досягли вікової межі на загальну суму 520,0 тис. грн. Ліквідовано 4 стихійних сміттєзвалища – вивезено 116 м3 сміття.

Проводився відлов та стерилізація безпритульних собак, було простерилізовано 81 особину на 222,0 тис. грн.

Проведено дуже багато роботи, яка виконувалася системно і старанно: всього не перелічити. Прекрасно, що місто квітло: на клумбах висаджено 9761 шт. петуній, вербен, алісуму та 1600 цибулин тюльпанів.

На 2023 рік Управлінням капітального будівництва та житлово-комунального господарства Охтирської міської ради заплановано провести робіт на суму 50 464, 3 тис. грн.. З них по загальному фонду – 33 780,1 тис. грн.. та по спеціальному фонду 16684,2 тис. грн.. Основними напрямками роботи передбачається капітальний ремонт закладів освіти, центру первинної медико-санітарної допомоги, забезпечення надійної та безперебійної роботи ліфтів та організація благоустрою населених пунктів з реконструкцією вуличного освітлення в селах Сосонка, Поділ, Стара Іванівка, Піски.

 

СОЦІАЛЬНА СФЕРА

Агресія російської федерації проти України внесла свої корективи у роботу управління, але ніяк не завадила роботі щодо забезпечення своєчасних виплат державних допомог, житлових субсидій, пільг, компенсацій та надання соціальних послуг. У 2022 році нараховано  та виплачено 157,20 млн. грн.

У 2022 році значно розширено перелік допомог, пільг і компенсацій, які надаються за рахунок коштів міського бюджету.

Зокрема, прийнято рішення виплачувати стипендію дітям загиблих Захисників та Захисниць України, розмір якої становить 50 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (до досягнення ними 18 років). На жаль кількість таких діток збільшується, і станом на грудень 2022 року стипендію отримує 27 дітей до 18 років. Всього за  2022 рік виплачено  275,60 тис. грн.

Внаслідок обстрілів та бомбардувань втратили своїх рідних і деякі жителі нашого міста, тому з метою матеріальної підтримки таких сімей прийнято рішення з бюджету Охтирської міської територіальної громади виплачувати допомогу у розмірі 30,00 тис. грн. сім’ї загиблої цивільної особи (дружина, чоловік, батьки, діти). У 2022 році таку допомогу отримали  12 мешканців громади на загальну суму 330,00 тис. грн.

Для підтримки жителів нашої громади, житло яких зруйновано і, як наслідок, стало непридатним для проживання внаслідок бойових дій, прийнято рішення про відшкодування вартості житлово-комунальних послуг за фактичним місцем проживання.  Відшкодування проводиться за житло, яке надається особі відповідно до рішення виконавчого комітету.

За кошти бюджету громади пільги на оплату житлово-комунальних послуг (компенсація за спожиті комунальні послуги) отримували протягом 2022 року 43 особи, яким виплачено 351,60 тис. грн. Це діти з тяжкими захворюваннями, сім’ї загиблих учасників АТО/ООС, почесні громадяни міста. 148 громадян отримують пільги з послуг зв’язку, всього АТ «Укртелеком» відшкодовано за січень-листопад 129,20 тис. грн.

Не залишаються поза увагою і учасники бойових дій періоду Другої Світової війни, на даний час 4 особи отримують щомісяця стипендію у розмірі 10 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (розмір виплати з 01.12.2022 р. 209,30 грн.). Також у місті проживають 2 довгожителі, яким виповнилося 100 років у 2021 році (на початок року було 5 осіб), яким щомісяця виплачується стипендія у розмірі 25 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (розмір виплати з 01.12.2022 р. 523,25 грн.).

Також щомісяця надається матеріальна підтримка 19 хворим на хронічну хворобу нирок, які потребують постійного гемодіалізу в розмірі 600,00 грн.

Зазначеною вище Програмою передбачена соціальна підтримка громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Пільгові рецепти отримали 42 особи, пільгове зубопротезування – 10 осіб. Правом на відшкодування вартості проїзду скористались 14 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорій.

Надано одноразову грошову допомогу на загальну суму   641,00 тис. грн. 110 жителям громади, які опинились у скрутних життєвих обставинах через тяжку хворобу.

Виплачується допомога  на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого або особі, яка організувала поховання померлого, у цьому році звернулося 27 осіб, яким виплачено 54,00 тис. грн., розмір допомоги становить 2,00 тис. грн.

У 2022 році за  рахунок коштів бюджету громади виплачено компенсацію 56 фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі  на загальну  суму 1478,45 тис. грн.

Всього на реалізацію Програми соціальної підтримки окремих категорій громадян Охтирської міської територіальної громади  на 2022-2024 роки у 2022 році використано 3456,35 тис. грн. з бюджету Охтирської міської територіальної громади.

З метою забезпечення реалізації прав пільгових категорій громадян на безкоштовний проїзд автомобільним та залізничним транспортом розроблена Програма пільгового проїзду окремих категорій громадян громади на 2022-2024 роки, на реалізацію якої у міському бюджеті передбачалось на 2022 рік  1863,30 тис. грн. Внаслідок війни перевезення пасажирів автомобільним та  залізничним транспортом декілька місяців не здійснювалося, тому фактично відшкодовано перевізникам 886,80 тис. грн. відповідно до поданих розрахунків.

У грудні 2022 року прийнято Програму відшкодування ТОВ «БРОКЕНЕРГІЯ» втрат за надані населенню послуги з постачання теплової енергії в опалювальний період 2022-2023 років особам, квартири яких пошкоджені та стали непридатні до проживання внаслідок агресії російської  федерації проти України. Програма розроблена з метою підтримки населення міста Охтирки, яке проживає  в багатоквартирних житлових будинках, які зазнали руйнувань і є непридатними для проживання,  за адресами:  вулиця Київська, 92 (квартири з 36 по 50);  вулиця Київська, 100 (квартири з 1 по 36);  вулиця Київська, 103 (квартири з 31 по 60). Загальний обсяг фінансування програми 840,00 тис. грн.

У  2022 році діє Програма надання одноразової матеріальної допомоги власникам і співвласникам одноповерхових та двоповерхових житлових будинків/квартир на відшкодування частини витрат, пов’язаних з облаштуванням індивідуального опалення у 2022 році, затверджена рішенням виконавчого комітету Охтирської міської ради від 10.06.2022 № 69. Всього за звітний період надано одноразову матеріальну допомогу  на відшкодування частини витрат з облаштування індивідуального опалення 143 особам на загальну суму    1440,00 тис. грн.

Через збройну агресію російської федерації проти України до нашого міста, шукаючи прихистку, протягом року стали на облік як внутрішньо переміщені особи понад  2,5 тисячі переселенців, які отримують щомісячну допомогу на проживання. За звітний період виплачено 21 753,65 тис. грн.

Управлінням у листопаді-грудні 2022 року організовано роботу щодо забезпечення населення нашої громади деревиною паливною в умовах воєнного стану. Дровами забезпечено 206 домогосподарств, які не забезпечуються іншими видами опалення, на суму  1 703,40 тис. грн.

У місті діє дві комунальні установи «Охтирський міський центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю» та «Охтирський міський територіальний центр соціального обслуговування населення», які постійно опікуються  людьми з особливими потребами та людьми, які не здатні до  самообслуговування.

В умовах воєнного стану особливої уваги та підтримки потребували діти з інвалідністю, тому було прийнято рішення про надання послуг з реабілітації за місцем проживання дітей, яке було вчасним і необхідним. Центром реабілітації неодноразово організовувались різноманітні заходи для дітей з інвалідністю з метою покращення їх емоційного стану, в ході яких дітям надавались смаколики та подарунки.

Під час бойових дій комунальною установою «Охтирський міський територіальний центр соціального обслуговування населення» приймались швидкі рішення щодо розміщення осіб похилого віку, які з різних причин залишились без опіки рідних, до інших приміщень, де їм було забезпечено догляд, харчування та надання необхідної медичної допомоги. Комунальна установа має три відділення – соціальної допомоги вдома, денного перебування  та адресної натуральної та грошової допомоги. На обслуговуванні перебуває 1005 осіб.

У цей період не залишались поза увагою мешканці міста, які, не зважаючи на активні бойові дії, не виїхали з міста, їм надавалась гуманітарна допомога у вигляді продуктових наборів.

Протягом року внутрішньо переміщені особи, найбільш вразливі категорії населення громади забезпечувались гуманітарною допомогою. Такі громадські організації як Благодійна організація «Фонд Рената Ахметова», «Паростки надії», Червоний Хрест України надавали гуманітарну допомогу у вигляді продуктових наборів та засобів гігієни.

Приділялась увага і багатодітним сім’ям, внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим сім’ям з дітьми, прийомним та опікунським сім’ям, яким від Охтирської міської організації Червоного Хреста надавалася гуманітарна допомога у вигляді рюкзаків з іграшками та різним приладдям, що сприяє всебічному розвитку дітей.

Було забезпечено надання  гуманітарної допомоги у вигляді одягу (дитячі куртки, светри, дощовики) від Сумського обласного центру соціальних служб дітям з інвалідністю, малозабезпеченим сім`ям, сім`ям, у яких пошкоджено житло.

Громадська організація «Проліска» надавала внутрішньо переміщеним особам матраци, постільну білизну, засоби гігієни.

У приміщенні управління було організовано роботу щодо подання документів на виплату грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам, мешканцям громади, у яких зруйноване (пошкоджене) житло, від організації Червоного Хреста, міжнародної благодійної організації  MedAir, Право на захист.

У рамках соціального проєкту із підтримки психічного здоров’я та психологічної освіти, за підтримки міжнародної благодійної організації  MedAir, громадською організацією «Центр освіти впродовж життя» для вразливих категорій населення було проведено тренінг із першої психологічної допомоги.

Було організовано надання громадською організацією «Харківська право-захисна група» психологічної підтримки сім’ям загиблих цивільних осіб, надано консультативно-правову допомогу щодо можливості отримання відшкодування державою-агресором заподіяної шкоди по закінченню бойових дій.

 

ОСВІТА

У зв’язку з тим, що Охтирська громада входить до переліку громад, які знаходяться в зоні активних бойових дій, освітній процес у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних закладах освіти з 24.02.2022 здійснюється в дистанційному режимі. Зважаючи на це, затверджені кошторисні призначення по галузі «Освіта»  були зменшені на 29 млн. 602 тис. грн.

Видатки по галузі «Освіта» протягом 2022 року здійснювалися з врахуванням обмежень та черговості, встановлених Постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.2021 № 590 “Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану ”.

Станом на 20.12.2022 року по галузі «Освіта» використано 100 млн. 159 тис.грн, у тому числі на придбання предметів, матеріалів та оплату послуг використано 7 млн. 983 тис.грн.

– заходи з усунення аварій на суму 886,2 тис.грн – поточний ремонт покрівлі та господарських приміщень ДНЗ «Росинка», придбання будівельних матеріалів, ремонт стелі, заміна електромережі ( шість навчальних закладів – ЗОШ №5, ДНЗ «Казка», ДНЗ «Росинка», ДНЗ «Сонечко», ЦРД «Калинка», ОМПЦО-МАН);

– ремонт та облаштування споруд цивільного захисту у закладах освіти – найпростішого укриття на суму 2 млн. 998 тис.грн – облаштування біотуалетів, придбання вентиляційного обладнання, проведення мережі Інтернет, придбання предметів та матеріалів для проведення ремонтних робіт господарським способом, придбання питної води, контейнерів для зберігання харчових продуктів та інше відповідно до нормативних вимог (десять навчальних закладів – ЗОШ № 3,5,9,11, Опорний заклад, ДНЗ «Казка», ДНЗ «Теремок», ДНЗ «Росинка», ДНЗ «Сонечко», ЦРД «Калинка»);

– придбання джерел резервного живлення «Генератори» на суму 1 млн. 50 тис.грн. для  забезпечення безперебійної роботи котелень та належного функціонування найпростіших укриттів ( одинадцять навчальних закладів – ЗОШ №2,8,9,11, Опорний заклад, ДНЗ «Казка», ДНЗ «Теремок», ДНЗ «Росинка», ДНЗ «Сонечко», ДНЗ «Струмочок», ЦРД «Калинка»);

– підготовка об’єктів до опалювального сезону та заходи з енергозбереження на суму 1 млн. 691 тис.грн.

придбання металопластикових енергозберігаючих вікон та дверей на суму 1 млн. 124 тис.грн. (ЗОШ №1,4,5,6, Опорний, ДНЗ «Берізка», ОМПЦО- МАН);

заміна радіаторів на суму 163,5 тис.грн. (ДНЗ «Сонечко», ДНЗ «Казка», ДНЗ «Росинка»);

поточний ремонт внутрішньої мережі теплопостачання на суму 20,1 тис.грн. ДНЗ «Сонечко».

Також по ДНЗ «Орлятко» завершуються роботи з реконструкції системи газопостачання та технічного обслуговування системи опалення, на що були виділені кошти з резервного фонду в сумі 327, 3 тис.грн.

Протягом 2022 року забезпечено виплату одноразової допомоги шістьом дітям – сиротам, яким виповнилось 18 років і виплату персональних стипендій міського голови для обдарованих дітей.

З резервного фонду бюджету Охтирської міської територіальної громади для подолання наслідків надзвичайної ситуації воєнного характеру, спричиненої збройною агресією російської федерації, на проведення капітального ремонту даху охтирського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) «Казка» відповідно до виготовленої проектної документації загальною вартістю об’єкта в сумі 8 млн. 520 тис.грн.

 

КУЛЬТУРА

Працівниками міського центру культури і дозвілля «Кнєжа» у 2022 році проведено 55 культурно-масових заходів, на які використано 129,7 тис. грн.

Викладачами мистецьких шкіл збережено учнівський контингент, який становить 621 дітину (музична школа – 418, художня школа -203).

Основним завданням краєзнавчого музею є збереження і розвиток історико-культурної спадщини та національних традицій. Персонал працює над збереженням, обліковуванням та збором експонатів. Розпочалася робота над програмами відновлення зруйнованої будівлі та створення експозицій після війни. Це процеси тривалі та дороговартісні, тому залучаються міжнародні донори.

Закладами культури подано заявок на 8 грантів, від реалізації яких надійшло коштів у сумі 3415,0 тис. грн.  для поповнення  музейної колекції, оцифрування музейних предметів, здійснення протиаварійних заходів із поточного ремонту  та консерваційно-реставраційних робіт музею, отримання сучасного обладнання для підтримання температурно-вологісного режиму фондових приміщень музею, придбання меблів, оргтехніки; відновлення повноцінного функціонування центру культури і дозвілля «Кнєжа», облаштування  бібліотечного простору (придбання меблів та облашування).

Працівники культури проводять творчі благодійні акції «Разом до перемоги», «Напиши листа захиснику», «Новорічні  побажання захисникам». З початку військової агресії до цього часу працівники разом із охтирчанами зібрали на потреби ЗСУ близько  200 тисяч гривень. Ці кошти використані на придбання різноманітного обладнання: від технічних засобів, ліків до матеріалів для виготовлення окопних свічок та маскувальних сіток.

За рахунок місцевого бюджету  проведено відновлення  приміщень закладів культури:

– КЗ «Охтирська публічна бібліотека» ( поточний ремонт пошкоджених вітрин, заміна дверей, поточний ремонт системи опалення, заміна вікон) на загальну суму – 294,8 тис.грн.;

– Охтирська дитяча музична школа імені П.С.Білинника (заміна радіаторів системи опалення) – 10,2  тис грн.; розробляється проектно- кошторисна документація на капітальний ремонт приміщення музичної школи на суму 230,0 тис.грн.;

– Охтирська дитяча художня школа імені Т.Г.Шевченка ( поточний ремонт силової  та освітлювальної електромережі, віконних відкосів, облаштування укриття) – 117,3 тис. грн.;

– КЗ «Охтирський міський краєзнавчий музей» ( поточний ремонт внутрішньої електромережі, охоронної сигналізації та ліквідація залишків аварійних конструкцій, цегли , тощо) – 20,8 тис. грн., виготовлено облікову документацію на об’єкт культурної спадщини – 32.8 тис. грн.;

–  КЗ «Охтирський міський центр культури і дозвілля «Кнєжа»» ( заміна дверей, вікон, штукатурні роботи, монтаж стелі, монтаж електропроводки, поточний ремонт укриття) – 1053,9 тис. грн.

Загалом на усунення пошкоджень   приміщень закладів культури внаслідок  воєнних дій    використано з місцевого бюджету  -1759,8 тис. грн.

Відповідно до рекомендацій Міністерства культури та інформаційної політики, працівниками комунального закладу «Охтирська публічна бібліотека» здійснюється вилучення російської літератури. Бібліотекарі розпочали роботу з актуалізації книжкового фонду. У цьому році до фондів бібліотек благодійно надійшло понад 1000  україномовних примірників книг. Від Міжнародної благодійної організації «Посланець миру»  бібліотеки нашої громади отримати багато творчих матеріалів, книг та обладнання.

Охтирська публічна бібліотека безкоштовно розповсюдила для діток 200 книжок-розмальовок. Завдяки бібліотечним працівникам діяла літня лаунж-зона для дітей «Бібліотека під липами – територія розваг та відпочинку».

У вересні КЗ «Охтирська публічна бібліотека» спільно з представниками міської організації Товариства Червоного Хреста подала заявку на проєкт Товариства Червоного Хреста України, внаслідок чого в листопаді в бібліотеці розпочав функціонувати креативний культурний простір «Фабрика добра та відпочинку». Були закуплені книги, матеріали для творчості, настільні ігри, нові меблі  на 200,0 тис. грн.

Охтирська публічна бібліотека продовжує надавати електронні послуги. З початку липня надано допомогу двом тисячам громадян в реєстрації на платформі єДопомога на фінансову підтримку від міжнародних організацій.

 

СПОРТ

На заходи з фізичної культури  і спорту в 2022 році з міського бюджету було виділено 159.3 тис. грн..

У поточному році за кошти місцевого бюджету проведено ремонти тренажерів та огорожі футбольного поля зі штучним покриттям у міському парку; забезпечено утримання хокейної коробки по пр. Лісний, 3; проведено поточний ремонт огорожі футбольного поля зі штучним покриттям в мікрорайоні «Дачний».

З метою підтримки та розвитку спорту вищих досягнень, морального та матеріального заохочення спортсменів, стимулювання підростаючого покоління з міського бюджету  виділено кошти в сумі 53.1 тис грн. на виплату грошових винагород та придбання подарункових наборів для  кращих спортсменів міста. 5 спортсменів отримали грошову винагороду від 2800 до 3500 грн. кожний, в залежності від зайнятого призового місця. Також визначено список спортсменів на отримання подарункових наборів.

Відділ молоді та спорту тісно співпрацював з платформою СпівДія хаб в Сумській області. Протягом червня-вересня 2022 року було роздано гуманітарну допомогу через платформу 251 мешканцю міста. А також 142 дітям-пільгових категорій видані солодкі подарунки від Охтирської міської ради.

У поточному  році футбольний клуб «Нафтовик-Охтирка» став володарем Кубку та Супер кубку Сумської області з футболу, а також чемпіоном Сумської області з футболу серед команд вищої ліги сезону 2022 року. Для участі футбольної команди «Нафтовик-Охтирка» у Чемпіонаті та Кубку з футболу серед команд вищої ліги Сумської області з міського бюджету були виділені кошти.

З початку 2022 року проводилися спортивні змагання: чемпіонат міста з шахів серед дітей, відкритий чемпіонат міста з шотокан карате-до С.К.І.Ф., Кубок міста з футзалу серед дітей. За рахунок коштів міського бюджету спортсмени міста взяли участь у відкритому чемпіонаті Сумської області.

 

ПРО ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ ПО ГОЛОВНОМУ РОЗПОРЯДНИКУ ВИКОНАВЧОМУ КОМІТЕТУ ОХТИРСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ОХТИРСЬКОГО РАЙОНУ СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА 2022 РІК ВІДПОВІДНО ДО ЗАТВЕРДЖЕНИХ ПРОГРАМ

Зараз я озвучу деякі цифри, які відображають те, наскільки зараз ресурси максимально націлені на подолання викликів воєнного стану.

За рахунок коштів резервного фонду у 2022 році було придбано 4 системи оповіщення  загальною вартістю 146 800 грн.

Отримано виконавчим комітетом у 2022 році благодійної допомоги на суму 2 млн 645 тис 196 грн.

За послуги під час перевезення благодійної та гуманітарної допомоги мешканцям Охтирської територіальної громади, з метою сприяння мешканцям громади у подоланні складних життєвих обставин у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України у 2022 році було використано 197 397 грн.

Виплачена грошова винагорода керівникам та членам квартальних комітетів 182 600,00 грн.

Для забезпечення громадського порядку та безпеки була придбана комп’ютерна техніка для системи відеоспостереження міста на загальну суму  118 000 грн.

Послуги з обслуговування та ремонту системи відеоспостереження склали 288 400 грн.

На виконання заходів та робіт з територіальної оборони видатки в 2022 році склали 1 350 109 грн.

На виконання програми соціально-економічного розвитку регіонів була надана субвенція з місцевого бюджету –державному на загальну суму  14 653 451 грн. в ч.:

Військова частина А0563 – 6 500 000, грн

ДСНС 6 – пожежно-рятувальний загін – 378 000 грн

Військова частина А1939 – 3 000 000, грн

Державна казначейська служба України –  150 000 грн

Районна Державна Адміністрація – 54 155 грн

Управління Поліції України – 849 230 грн

Охтирський міськрайонний суд Сумської області- 322 226 грн

Служба Безпеки України- 500 00 грн

Підрозділ територіальної оборони частина А7320 – 2 800 000 грн

Охтирський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки – 99 840 грн.

 

ЦНАП

У зв’язку з початком військової агресії на території Охтирської громади було призупинено роботу Центру надання адмінпослуг.

У квітні роботу Центру було відновлено та розпочато надання консультацій по процедурі обстеження пошкоджень інфраструктури міста, багатоповерхових та приватних будинків. Через Єдиний портал державних послуг «Дія» адміністраторами ЦНАП вносились повідомлення про пошкоджене майно.

У липні ЦНАПом почав здійснюватися прийом заяв громадян у зв’язку з затвердженням Положення про комісію з обстеження будівель і споруд, що були зруйновані або пошкоджені.  Поступово перелік послуг доповнюється. Загалом протягом 2022 року через ЦНАП прийнято 6124 заяви щодо надання адмінпослуг.

 

 Дорогі охтирчани! У цьому звіті – мізерна частина щоденних, рутинних справ. Ми дуже старались, аби замість багатьох «досі нема» охтирчани могли сказати «нарешті є». Ми прагнули полегшити життя мешканців громади, уберегти від лиха, подарувати моменти щастя, задовольнити не лише базові потреби, а забезпечити нормальну життєдіяльність міста в умовах повномасштабної війни. Чи вийшло? – судити вам.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg