Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Суми: (недо)дерусифікація
Суми: (недо)дерусифікація Печать
Автор Админ   
01.12.2022 г.



Депутати Сумської міської ради ухвалили рішення «Про зміну назв (перейменування) топонімів у Сумській міській територіальній громаді».

У переліку – 211 дерусифікованих назв вулиць, провулків, проїздів у Сумах і старостинських округах.

Секретар Сумської міської ради Олег Рєзнік передав побажання, щоб рішення набуло чинності на наступний день після завершення воєнного стану. 

Інші з цим погодилися. Отже сумчани продовжать жити зі старими радянськими та російскими назвами. Загалом проєкт рішення підтримали одноголосно, 25-ма голосами.

Ситуацію прокоментував сумський історик і краєзнавець Геннадій Іванущенко:

"Хочу, щоб про цей "подвиг" сумських депутатів дізналася вся Україна. Проголосовано зміни до назв вулиць у місті, які напрацювала робоча група фахівців. З кінця липня всі чекали... Ще раз, - з кінця липня до кінця листопада!... Дочекалися, є рішення сесії міськради: вони хочуть (??) перемогти росію з вул. Кожедуба, Ковпака, Мєндєлєєва, Лушпи, 8-березня та ін. у головах. Без запропонованих роб. групою вулиць Петлюри, Сумської тероборони, Драгоманова, О.Пчілки, А.Горської, Г.Петрова, Сапуна (щоб не пройшов останній - для вулиці Бєлгородської терміново знайшовся "цінний" альтернативний замінник - Барвінкова (!). Але головне не це... Головне, - те, що рішення вступає в дію "після закінчення воєнного стану". До такого, схоже, не додумалася жодна міськрада в Україні. Це як, взагалі?! "А вдруг русскіє вєрнутся?".

Шкода часу... А ще більше шкода виборців, які, сподіваюся, виправлять свою помилку. На наступних виборах, після закінчення воєнного стану.

P.S. Тегати цей "орган" не буду. Чогось огидно..."

Нагадаємо. Позиція Сумської обласної військової адміністрації полягає в тому, щоб до кінця 2022 року максимально очистити область від залишків радянського та колоніального минулого, перейменувати всі вулиці Жовтневі, Першотравневі, Пушкіна, Суворова тощо.

Як бачимо, в Сумах перемогла позиція «не на часі». В Охтирці, на жаль, дуже багато мешканців, які навіть після того, як танки Кантемирівської дивізії проїхали містом, вважають що перейменування навіть вулиці Танкістів Кантемирівців не потрібне. Ну а міську раду досі очолює секретар від ОПЗЖ. 

Джерело: Данкор 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg