Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Співпраця між Україною та Литвою у сфері видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів
Співпраця між Україною та Литвою у сфері видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів Печать
Автор Админ   
14.11.2022 г.



Делегація МВС України на чолі із заступником Міністра внутрішніх справ України Богданом Драп’ятим, за участі начальника Головного сервісного центру МВС Миколи Рудика, перебувала у Вільнюсі з робочим візитом протягом тижня.

У рамках цього відрядження відбулась зустріч із заступницею Міністра внутрішніх справ Литовської Республіки Сігітою Щаєвене.

Заступники міністрів обговорили подальше зміцнення співпраці. Особливо приділили увагу питанням взаємного визнання посвідчень водія і цифровізації державних послуг.

За словами заступника Міністра внутрішніх справ України Богдана Драп’ятого, незважаючи на повномасштабну війну, яку розв’язала росія, Україна прагне до прогресивних змін, розвитку та покращення ефективності державних послуг. Досвід Литви та обмін передовими практиками в цифровізації послуг, удосконаленні приймання іспитів на право керування транспортними засобами та інших сферах є надзвичайно цінними.

«Після повномасштабного збройного вторгнення росії в Україну Литовська Республіка першою прийняла рішення щодо визнання дійсності українських посвідчень водія, зокрема тих, строк дії яких закінчився, протягом усього періоду перебування їх власників під тимчасовим захистом Литовської Республіки», — пригадав під час візиту заступник Міністра внутрішніх справ України.

Подальшим кроком у зміцненні співпраці між країнами є укладення двосторонньої Угоди про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія. Вона надасть можливість спростити процедури обміну посвідчень водія — обмінювати посвідчення водія без складання іспитів.

За чинними нормами громадяни України, які тимчасово проживають в Литві, мають складати теоретичний та практичний іспити, щоб обміняти наявне у них національне посвідчення водія. А після набуття чинності Угоди громадяни Литви та України будуть звільнені від складання іспитів при обміні посвідчення водія категорій А та В. Наразі проєкт Угоди перебуває на стадії погодження.

«Ми всіма силами підтримуємо Україну та допомагаємо українцям, які вимушено переселились до Литви. Тому прагнемо якомога швидше підписати нову двосторонню Угоду, яка дозволить громадянам України в Литві обмінювати водійські посвідчення без іспитів. Те ж саме стосуватиметься громадян Литви в Україні», — заявила заступниця Міністра внутрішніх справ Литви Сігіта Щаєвене.

Візит української делегації проходив на запрошення Міністерства внутрішніх справ Литовської Республіки. Метою було ознайомлення з процедурами видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів та правовими нормами Литовської Республіки. Українська делегація ознайомилася з роботою органів Литовської Республіки, які надають адміністративні послуги з реєстрації/перереєстрації автомобілів і допуск до керування транспортними засобами — «REGITRA».

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук. Відповіді на найпоширеніші питання можна знайти на сайті.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg