Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow На Сумщині перейменовано 319 об’єктів топоніміки, пов’язаних із радянським минулим
На Сумщині перейменовано 319 об’єктів топоніміки, пов’язаних із радянським минулим Печать
Автор Админ   
11.11.2022 г.



В області триває планомірна робота з дерусифікації та позбавлення наслідків колоніального минулого.

Як повідомив керівник апарату обласної військової адміністрації Ігор КАЛЬЧЕНКО, в області вже перейменовано 319 об’єктів топоніміки. Ще понад 1000 − визначені як такі, що можуть бути перейменовані.

Позиція Сумської обласної військової адміністрації полягає в тому, щоб до кінця 2022 року максимально очистити область від залишків радянського та колоніального минулого, перейменувати всі вулиці Жовтневі, Першотравневі, Пушкіна, Суворова тощо.

«Сьогодні ми не просто пишемо нову історію України, сьогодні за наше мирне майбутнє вмирають тисячі наших захисників. А тих, хто і досі вважає, що змінювати нічого не потрібно, що в нас велике минуле, яке не перекреслити, я прошу поглянути в очі матерям, які зараз втрачають своїх синів, я прошу поїхати на прикордоння і подивитися на розбиті оселі мирного населення, я прошу згадати 24 лютого, коли кожен із нас прокинувся від вибухів. Ви справді після цього зможете спокійно жити на вулиці Пушкіна чи Першотравневій?», – зауважив він.

В Охтирці ж 26 квітня на засіданні виконавчого комітету прийняли рішення про перейменування вулиці Московської на честь героїчних захисників міста  93 Бригади «Холодний Яр». Міський голова пообіцяв, що створять групу, яка займеться питаннями позбавлення від назв, повʼязаних з Росією та СРСР. І на цьому все зупинилось.

Крім того, секретарем міської ради досі є представниця забороненої партії ОПЗЖ та відома комуністка Вікторія Булах. Міський голова не включив поданий депутатом Р.Масло проект рішення про дострокове припинення повноважень секретаря в порядок денний сесії міської ради, яке відбулось 27 жовтня в режимі відеоконференції. Жодний з 21 депутата, які взяли участь в засіданні сесії, не переймався такими питаннями. Більше того, особливо не переймались депутати навіть списанням комунального майна на сотні мільйонів гривень. Рішення сесії опубліковане досі без переліку. 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg