Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В АТ «Сумиобленерго» розказали про відключеня електроенергії
В АТ «Сумиобленерго» розказали про відключеня електроенергії Печать
Автор Админ   
27.10.2022 г.



Головний диспетчер АТ «Сумиобленерго» відповів на питання про відключення електроенергії в області

Чому відбуваються стабілізаційні відключення?

АТ "Сумиобленерго" від початку війни забезпечує електропостачання споживачів Сумської області у найскладніших ситуаціях. І в лютому, і в березні при авіанальотах, і зараз – при обстрілах прикордоння. На жаль, 10 жовтня відбулися масовані ракетні обстріли критичної інфраструктури. АТ "Сумиобленерго" у вкрай тяжких умовах оперативно забезпечило електропостачання споживачів північних територій Сумської області: це Конотоп, Шостка, Глухів, Ямпіль. Але були значно пошкоджені магістральні мережі НЕК "Укренерго". І за командою НЕК "Укренерго" в об"єднаній енергосистемі запроваджені обмежувальні заходи.

Які графіки зараз застосовуються в Сумській області?

АТ "Сумиобленерго" виконує всі вимоги нормативних документів, і запроваджує за розпорядженням НЕК "Укренерго" графіки аварійних відключень (ГАВ), а також графіки обмеження споживання електричної енергії (ГОЕ) та графіки обмеження електричної потужності (ГОП).

Існують два види графіків обмеження – це ГОЕ та ГОП. Вони застосовуються до виробничих підприємств, які самостійно виконують обмеження. Також нормативні документи передбачають три види графіків аварійних відключень: вже згадані ГАВ, спеціальні графіки аварійних відключень (СГАВ) та графіки погодинного відключення (ГПВ). Усі вони складаються, погоджуються і виконуються в установленому нормативними документами порядку. 

Чому одним споживачам відключають електроенергію, а іншим – ні? 

Графіки, про які я казав, не передбачають відключення окремих будинків або окремих споживачів. Вони складаються з урахуванням швидкого зняття навантаження на енергосистему з центрів живлення електромереж – або по телеуправлінню, або оперативним персоналом. Навантаження на енергосистему потрібно зняти у найкоротший термін і тим самим забезпечити електроенергією критичні об’єкти інфраструктури – об’єкти життєзабезпечення (перинатальні центри, лікарні, котельні тощо) та помешкання споживачів водою, теплом, зв’язком.

Конфігурація наших електричних мереж залишилась нам здебільшого від радянських часів. Вона передбачає відключення разом з окремими споживачами лікарень, котелень, центральних розподільчих пристроїв для тепла, для постачання води у багатоповерхівки, для опалення, для зв’язку. Тому ми не можемо відключити окремих (або всіх) побутових споживачів. Так само ми не можемо відключати споживачів окремо по під’їздах і окремо по будинках. Ми швидко відключаємо інших споживачів, щоб залишити основні об’єкти життєзабезпечення з напругою. Щоб, наприклад, функціонував електротранспорт, щоб у споживачів був зв’язок, щоб вони могли поскаржитися на нас в інтернеті.

Хто винний у відключеннях?

На нашу долю випали тяжкі випробування. Протягом війни ми забезпечуємо споживачів електроенергією безперебійно, навіть при обстрілах виїжджають оперативні бригади, щоб дати світло споживачам. І нинішня складна ситуація в електромережах пов’язана винятково з російською агресією, винятково – з масованими ракетними обстрілами.

Що можна зробити для збереження енергосистеми?

Я звертаюся до всіх споживачів – обмежте споживання електроенергії, особливо в період максимального навантаження – з 7.00 до 11.00 та з 17.00 до 22.00. Важливо, щоб усі споживачі сумлінно виконували ці прохання. І якщо ви бачите, що сусід без світла, знизьте своє споживання. Тоді, можливо, ми б не запроваджували стабілізаційні відключення у таких обсягах і на такі терміни. Ще раз наголошую – зменшіть навантаження, які дають ваші електроприлади. Користуйтесь у побуті мінімумом, лише необхідним електрообладнанням.

Чи знеструмлюються оселі енергетиків?

Так, ми такі самі споживачі, як і інші. І перебуваємо в умовах відключень.

Чи можливе погіршення ситуації з електропостачанням в області?

Що стосується графіків аварійних відключень. Він охоплює 25% споживання електроенергії в Сумській області. Спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ) охоплює 50% споживання електроенергії в області, і при ньому вже будуть відключатися цілі райони і населені пункти. Графік погодинних відключень (ГПВ) теж запроваджує НЕК "Укренерго", і там вже 75% споживання електроенергії в області. При ньому до відключень вже будуть задіяні всі споживачі, крім тих, що забезпечують безпеку руху залізничним транспортом та газове господарство.

Тому, будь ласка, заощаджуйте електроенергію і сподіваємося на ваше розуміння та співпрацю.

Джерело: Ваш шанс 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg