Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охтирський міськрайонний суд відновив здійснення правосуддя
Охтирський міськрайонний суд відновив здійснення правосуддя Печать
Автор Админ   
26.10.2022 г.



25 жовтня 2022 року відбулось відкриття-відновлення роботи Охтирського міськрайонного суду, що в Сумськійобласті.

Багато років суд розташовувався в приміщеннях, які не відповідали жодним вимогам судочинства – не було достатньої кількості залів судових засідань, кабінетів та навіть елементарних побутових зручностей.

З 2018 року суд отримав нове сучасне приміщення – Будинок правосуддя. Відремонтована будівля загальною площею 1663 м.кв. відповідала всім вимогам судочинства, отже, колектив суду значно розширив можливості створення комфортних умов не тільки для своєї праці, а й для еребування у суді громадян.

Проте, 2022 рік вніс свої корективи в наше життя.

Сумська область першою відчула на собі подих війни. Російські окупаційні війська підійшли до міста о 7 ранку 24 лютого 2022 року, в цей же день розпочалися бої, пролунали вибухи та постріли ворожої техніки.

Охтирка прийняла на себе величезний удар російської армії та завдяки титанічним зусиллям українських захисників, вистояла. Окупанти не взяли місто й не пройшли крізь нього далі (24 березня Президент Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння Охтирці почесної відзнаки "Місто-герой").

8 березня 2022 року внаслідок ворожої атаки міста приміщення суду зазнало руйнувань. Вибуховою хвилею було пошкоджено значну кількість кабінетів суддів, залів судових засідань, кабінетів працівників апарату суду та приміщень загального користування суду;  суд вимушений був припинити свою роботу.

Враховуючи неможливість судом здійснювати правосуддя під час воєнного стану, Верховним судом 25 березня 2022 року було змінено територіальну підсудність судових справ  Охтирського суду та визначено його підсудність Шишацькому районному суду Полтавської області.

Зважаючи на обмеженість власних ресурсів, територіальне управління ДСА України в Сумській області звернулось до Сумської обласної військової адміністрації з проханням надати допомогу у відновленні приміщення суду, яке в подальшому було включено до Переліку витрат на ліквідацію наслідків воєнних дій та відновлення інфраструктури населених пунктів, погодженого Міністерством розвитку громад та територій України,  для фінансування будівельно-монтажних робіт на суму   2 775 972 грн.

Також рішенням виконавчого комітету Охтирської міської ради виділено субвенцію для ремонту системи опалення на суму 332 226 грн.

Спільними зусиллями вдалось провести відновлювальні роботи і нарешті суд знову відкрив свої двері для громадян та жителів міста.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 18 жовтня 2022 року № 60, враховуючи наявність належних умов для здійснення правосуддя, з 24.10.2022 відновлено територіальну підсудність судових справ Охтирського міськрайонного суду Сумської області.

Нова будівля оснащена всім необхідним, крім того, тепер за кожним суддею закріплений зал засідань -  всього 9 приміщень для вирішення спорів.



В урочистостях взяли участь Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький, заступник голови Сумської обласної військової адміністрації В’ячеслав Печененко, голова Сумського апеляційного суду Володимир Рунов, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Сумській області, командир добровольчого формування Сумської територіальної громади № 4 Віктор Кібець, міський голова міста Охтирки Павло Кузьменко, голова Охтирської районної державної адміністрації  Леонід Клизуб, керівники правоохоронних органів, судді та представники громадськості.

В своєму вітальному виступі Дмитро Живицький наголосив на важливості відновлення повноцінного функціонування суду та запевнив у своїй подальшій підтримці судової системи області.

Володимир Рунов зазначив, що в суді створені всі необхідні умови для добросовісного та ефективного відправлення правосуддя і праця колективу повинна відповідати справедливим очікуванням людей.

Віктор Кібець відзначив, що не зважаючи на виклики війни, правосуддя повинно здійснюватись, а громадяни повинні отримувати надійний захист своїх прав та свобод.  Підкреслив, що у взаємодії з виконавчою гілкою влади та органами місцевого самоврядування територіальне управління ДСА України в Сумській області й надалі буде виконувати своє головне завдання - створення належних умов для діяльності судів та суддів.

Мер міста Охтирки Павло Кузьменко запевнив, що міськрада й надалі буде допомагати суду, адже до суду звертаються жителі міста та району, тому умови в суді повинні бути максимально комфортні.

Голова суду пані Плотникова  подякувала всім присутнім за співпрацю та запевнила, що суд готовий сумлінно та ефективно виконувати свою роботу.

За традицією почесні гості перерізали стрічку, а потім вирушили на екскурсію приміщенням суду.

За інформацією пресслужби суду

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg