Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Охтирчанин Володимир Лисенко нагороджений орденом Б.Хмельницького (посмертно)
Охтирчанин Володимир Лисенко нагороджений орденом Б.Хмельницького (посмертно) Печать
Автор Админ   
01.10.2022 г.



Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно) нагороджений захисник Сумщини, командир стрілецької роти 154 окремого батальйону 117 окремої бригади територіальної оборони Володимир Лисенко.

Нагороду Героя отримала його родина: дружина Мирослава Василівна, донька Ганна та син Іван. 

Орден вручили сьогодні, під час прямого включення на урочистій церемонії до Дня територіальної оборони, яка проходила в столиці.

«ЖИТТЯ – ЦЕ БОРОТЬБА І КОЖЕН РОБИТЬ СВІЙ ВИБІР», - любив говорити наш земляк, охтирчанин Володимир Лисенко. 

Війна для нього розпочалась у червні 2014-го. У складі 15-го окремого мотопіхотного батальйону «Суми» він брав участь у бойових діях на Луганщині. 

Одного разу місце постійного базування сумчан «накрили» міномети та гранатомети. 

Після цього Володимир став займатись питанням придбання захисного спорядження для побратимів. Ініціював збори та акції, вкладав у цю справу особисті кошті. 

Коли на Сумщині почала формуватися 117 окрема бригада ТРО, одразу вступив до її лав.

У перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого Володимир Лисенко попросив  дружину Мирославу берегти дітей та о 6:30 вже прибув до Охтирського військкомату.

Це був останній день його героїчного життя. За словами очільника Охтирської тероборони Володимира Гейка, капітан Лисенко командував підрозділом з 8 бійців, у задачу яких входила нейтралізація колони противника, яка проривалася у місто із заходу. 

Сили були нерівні, адже чисельно ворог значно переважав , та й озброєння у захисників було мізерним: декілька гранат, п’ятизарядні гвинтівки, два автомати та «коктейлі», зроблені власноруч. 

Володимир Лисенко грамотно обрав місце засідки, тактику бою. Колону розбили, орки почали тікати до лісу. Бійці підрозділу переслідували противника.

Група Володимира повернулась з завдання, але вже без нього.  І тільки через вісім днів вдалось дізнатись, що росіяни розстріляли Володимира в лісі біля старого сховища.

Про злочин зізнався один із полонених.

Без батька залишились троє доньок та син.

Земляки звернулися до міської ради Охтирки з проханням про перейменування вулиці Островського на вулицю імені Володимира Лисенка.

Герої не вмирають!

117 окрема бригада територіальної оборони

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg