Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Понад тисячу волонтерів «Добробату» долучилися до відновлення Сумщини
Понад тисячу волонтерів «Добробату» долучилися до відновлення Сумщини Печать
Автор Админ   
27.09.2022 г.



Дві команди добробатівців розпочали свою роботу в травні 2022 року

Працюють добробатівці у двох командах – роменській і сумській − спільно з представниками Сумської ОВА та ДСНС, починаючи з травня 2022 року.

 Загалом було здійснено близько 60 виїздів у громади області, які постраждали під час обстрілів або були деокуповані. Про це Програмі U-LEAD розповіла комунікаційниця «Добробату» Юлія КАЛИНОВСЬКА

Так за її словами, команди здійснювали виїзди на території Боромлянської, Буринської, Ворожбянської, Лебединської, Охтирської, Роменської та Тростянецької громад. Робота «Добробату» передбачала розчищення завалів, частковий розбір конструкцій пошкоджених будівель, закладів соціальної сфери, приватних та багатоквартирних житлових будинків. У деяких громадах команди «Добробату» вже здійснюють відновлення покрівлі постраждалих будівель.

«Добробат» зосереджується на первинній відбудові пошкодженого житла. Першочергове завдання проєкту − «fast recovery», тобто швидке відновлення: перекриття зруйнованого даху, ремонт побитих вікон, підмурування пошкоджених стін. Осередки волонтерського руху, крім Сумщини, є у Київській, Чернігівській та Харківській областях. Нагально відбудовуємо ми різні об’єкти інфраструктури: житлові будинки, школи, амбулаторії, тощо», − зазначила Юлія Калиновська.

Щодо масштабів роботи команд на Сумщині, Калиновська наводить дані, які вражають: роменська команда розібрала близько 100 тонн будівельного сміття, сумська − вивезла понад 640 м3 залишків будівельних конструкцій (без урахування металевих):

«Сьогодні заявки на долучення до лав добробатівців подали понад 38 тисячі людей. Більш ніж сім тисяч вже були залучені у нагальній відбудові. Серед них і мешканці тих областей, де «Добробат» допомагає з відбудовою, і люди з інших регіонів, в тому числі й тих, які наразі окуповані. До волонтерської діяльності долучаються також іноземці».

Бажаючі можуть долучитися до цього волонтерського руху, але найбільше команда потребує допомоги саме в будівельних матеріалах, повідомила Калиновська:

«Для того аби вставляти вікна, робити дахи потрібне фінансування на закупівлю матеріалів або самі матеріали. Наприклад, наразі ми вже маємо складених 10 кошторисів з нагальної відбудови приватних будинків у с. Боромля Боромлянської громади, яке суттєво постраждало через повномасштабне вторгнення. Зокрема мова йде про відновлення покрівлі та вікон. Тож, якщо маєте можливість допомогти – долучайтесь».

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg