Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Температура в оселях цієї зими буде на 4 градуси нижче норми – Шмигаль
Температура в оселях цієї зими буде на 4 градуси нижче норми – Шмигаль Печать
Автор Админ   
30.08.2022 г.



Комфортної температури цього опалювального сезону не варто чекати. Крім цього, опалювальний сезон розпочнеться набагато пізніше.

Уряд на 75% готовий до опалювального сезону, заявив  прем'єр-міністр Денис Шмагаль. Температура в оселях буде на 4 градуси нижче норми.  

Для того, щоб виправити ситуацію уряд виділив 1.4 млрд грн на поповнення стратегічного запасу для розв'язання проблем із тепло- і водопостачанням.  Ключовий ризик, на думку прем’єр-міністра Шмигаля – терористичні акти росії проти критичної інфраструктури. Не виключено, що з наближенням опалювального сезону росія активізує обстріли ТЕЦ та інших об’єктів критичної інфраструктури.  

Паралельно із закупівлями Уряд продовжує проводити ремонт  критичної інфраструктури й іншу підготовку до опалювального сезону. 

У Мінрегіоні зауважили, що  до середини серпня Україна накопичила 12.6 млрд кубометрів газу та 1.89 млн тонн вугілля. Станом на 1 червня в підземних сховищах було 10 млрд кубів газу. Однак реальний доступний запас газу оцінити доволі важко, оскільки поки немає відкритої інформації щодо кількості газу у власності нерезидентів у режимі "митного складу". Цей газ швидше за все буде спожитий за межами України, хоча й наразі  знаходиться на його території. 

Раніше Шмигаль повідомляв, що для проходження зими Україні потрібно 19 млрд кубометрів газу. Для цього буде використовуватись газ власного видобутку та  імпортований. При цьому очікується, що населення споживе 7.7 млрд кубометрів, а підприємства теплокомуненерго - 5.7 млрд. 19 млрд кубів виглядає дещо завищеною оцінкою, враховуючи суттєве падіння промислового споживання газу (при цьому приблизно 19 млрд кубів газу було спожито у 2021 довоєнному році). 

Щоб виправити ситуацію бюджетний комітет ВР підтримав законопроект про збільшення витрат держбюджету на 12.7 млрд грн, які будуть спрямовані на закупівлю блакитного палива.  Кошти, які виділять «Нафтогазу України» для цих цілей мали залучити за допомогою зовнішніх запозичень, а саме коштом кредиту у Канади. 

Слід зауважити, що окремі чиновники мають оптимістичний погляд можливі проблеми з опалювальним сезоном. Зокрема голова парламентського підкомітету з питань газової галузі та політики газопостачання Андрій Жупанин заявив, що Україні суттєво впало споживання газу (через промислових споживачів). Видобуток теж впав, але не так сильно, як споживання. Різниця між споживанням та видобутком, за прогнозами Міністерства енергетики, становитиме 3–4 млрд кубометрів газ. 

Однак це не виключає можливий форс-мажор, пов'язаний з військовими діями і складності з забезпеченням теплом тих громадян, які проживають в зоні бойових дій. Водночас  слід розуміти, що температура в оселях цієї зими буде на 4 градуси нижче за норму. Також за словами Юрія Вітренка, голови «Нафтогазу», опалювальний сезон розпочнеться пізніше та закінчиться раніше.

Нагадаємо. Охтирська ТЕЦ була зруйнована 3 березня 2022 під час авіабомбардувань. Ведуться роботи по її відновленню. Але Нафтогаз, що планує встановити котли на щепі, обіцяє початок роботи не раніше грудня. ТОВ БРОКЕНЕРГІЯ має встановити газовий котел меншої потужності, ніж зруйнований, але  терміни завершення робіт не прогнозує. 

Джерело: Ціна держави


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg