Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow В Україні створили Раду з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації
В Україні створили Раду з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації Печать
Автор Админ   
08.06.2022 г.



Міністерство культури та Інституті нацпамʼяті  ініціювали створення Ради з питань дерусифікації, декомунізації та деколонізації.

 Рада координуватиме процеси демонтажу памʼятників. Про це повідомляється на сайті Міністерства культури.

"Ми провели громадські обговорення та ініціювали створення дорадчого органу — Ради при МКІП та УІНП, яка займатиметься питаннями дерусифікації, декомунізації та деколонізації", — йдеться у повідомленні.

Через повномасштабне вторгнення росії запит на заміну радянського й російського спадку на український в нашій державі значно активізувався. Найбільш суперечливим у цьому контексті є монументальне мистецтво. Адже деякі пам'ятники та скульптури мають радянську чи російську складову та, водночас, є творами мистецтва. 

Щоб все відбувалося у законний спосіб, Міністерство ініціювало створення Ради, що опікуватиметься вказаними питаннями.

 Органи місцевого самоврядування у діалозі з суспільством мають приходити до спільного рішення і далі координувати його з Радою.

Мінкульт планує регулярно висвітлювати на своїх ресурсах статус запитів щодо демонтажу/переміщення тієї категорії об’єктів, які, відповідно до чинних процедур, надійшли на розгляд Міністерства від органів місцевого самоврядування.На даний час до Мінкульту надійшло 7 запитів від місцевих рад.

Наразі це вичерпний перелік запитів, що перебувають на розгляді. Таким чином, інформація, що шириться у ЗМІ та соціальних мережах про те, що МКІП ніби блокує вирішення питань щодо знесення пам’ятників російських діячів, не відповідає дійсності. Міністерство всебічно підтримує рух країни щодо дерусифікації, дотримуючись чинних на сьогодні процедур в цьому процесі. 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg