Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Як обов'язкове введення касових апаратів вплинуло на звичайних покупців
Як обов'язкове введення касових апаратів вплинуло на звичайних покупців Печать
Автор Админ   
19.01.2022 г.



З нового року в кав’ярнях, магазинах раптово перестали працювати термінали. Розплатитись картою або за допомогою смартфону можна переважно в великих мережевих магазинах.  

У Держпродспоживслужбі та в Державній податковій службі України повідомили про системні скарги громадян на незабезпечення продавцями товарів можливості провести розрахунки за допомогою платіжних карток та банківських терміналів.

Що ж трапилось?

З 1 січня всі фізособи-підприємці на єдиному податку повинні були придбати касові апарати (реєстратор розрахункових операцій, РРО) або їх програмні аналоги (ПРРО). Використовувати термінал для безконтактної оплати без цього РРО не можна — інакше податкова випише штраф.

Маленькі магазини виявились неготовими запрограмувати свій товарний асортимент (особливо коли він великий) і підключити РРО, адже це додаткові витрати часу і коштів. А ФОПи і так переживають не найкращі часи через карантинні обмеження і економічну кризу, пов’язану зі зростанням цін на енергоносії.  

Але навіть ті підприємці, хто виявився готовий до використання РРО і терміналів, зіткнулися з технічними проблемами. Система не витримала навантаження і деякі програми на початку січня дали збій, продавці не могли користуватися терміналом та вели бухгалтерію письмово.

Схоже, підприємців не дуже лякають штрафи за відмову у безготівкому розрахунку. Який розмір штрафів.

Штрафи за відмову у безготівковому розрахунку:

штраф у розмірі 8500 грн застосовують до суб'єктів господарювання;

штраф 34-85 грн накладається на осіб, які здійснюють розрахункові операції, та від 85-170 грн – на посадових осіб.

Слід зазначити, що ці правила обов'язкові не для всіх. Виняток один - якщо підприємець працює в населеному пункті, де живе менше 25 тисяч осіб.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg