Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Про приміське залізничне сполучення. Огляд користувача
Про приміське залізничне сполучення. Огляд користувача Печать
Автор ГородА   
11.01.2022 г.



Охтирчанин Максим Кривонос зміг об’єднати навколо себе спільноту, щоб гальмувати скорочення пасажирських перевезень Укрзалізницею. Він переконаний, що залізничні перевезення потрібно розвивати, особливо для тупикових станцій, якою є Охтирка.

Кривонос М.І.:

– У Київі до інституту я вступив у 2009 році, але ще в коледжі в Сумах, де навчався з 2005 по 2009 зміг оцінити переваги рейкових автобусів. Постійно їздив у потягу «Білопілля-Охтирка», який запустили десь в 2007 або в 2008 році.

Як і всі студенти шукав варіанти, щоб вигідно і своєчасно доїжджати до місця навчання. Так я став пасажиром першого рейкового автобусу, який курсував у приміському сполученні за маршрутом Білопілля-Охтирка (час відправлення зі станції Суми 10:08, прибуття до Охтирки о 12:15). 

Додайте до переваг – 50% знижку по студентському квитку. Вартість поїздки для мене становила 2 гривні 85 копійок. Це дійсно було якісно, дешево та швидко. Відтоді почав вивчати розклад руху поїздів. У кращі часи на Сумщині курсувало 6 поїздів – рейкових автобусів.

Студентські роки позаду, але зручне залізничне сполучення є важливим для мене і тепер, тому що є необхідність доїжджати до роботи. Приблизно так само думають і мої товариші, з якими ми боролися за збереження рейкових автобусів. Нам треба зробити пасажирські перевезення зручнішими.

Залізниця пережила дві хвилі кризи, зокрема в 2012 в період проведення Євро-2012 та після введення локдауну через пандемію. Останні три роки я вирішив боротися завзятіше, знайомився з новими людьми і залучав однодумців до співпраці задля досягнення мети. Направляли чисельні запити, провели робочі зустрічі з залученням охтирських місцевих депутатів та безкінечні прийоми у народного депутата Миколи Задорожнього. 

Хочу виразити останньому вдячність за проведену роботу. Попри те, що перспективу розвитку залізничного транспорту в Охтирці Микола Миколайович не вбачав, він постійно долучався до співпраці та прикладав зусилля для досягнення "недосяжного" результату. 

Вирішальну роль у зрушенні порушеного нами питання зіграв запуск "Слобожанського експресу". Завдяки держзамовленню було виготовлено сучасний залізничний транспорт. До речі, перший з екземплярів вийшов за маршрутом Ківерці-Коломия більше року. Коли побачив його на станції Івано-Франківськ, не міг навіть мріяти, що у 2021 році один із таких красенів курсуватиме через Сумську область. 

Пам'ятаю прототип цього маршруту за номером 885/886 Харків-Ворожба, який був представлений у вигляді прискореного дизель-поїзду третього класу з шістьма вагонами. Вартість квитка на цей поїзд коштував, як 2 приміських. Однак, попит на цей поїзд все рівно був шаленим. Проте, з метою економії пасажири не купляли квитки в касі, а давали провідникам "на лапу". Після чого цей маршрут визнали збитковим та зняли з маршруту.

Запуск у поточному році приміських поїздів до Охтирки в такій кількості – це прорив. Ми довго боролися за маршрут Суми-Охтирка і Охтирка-Суми з пересадкою по Кириківці на поїзд у напрямку Харкова. Не знаю, що саме вплинуло на вирішення цього питання. Можливо нарешті почули голоси активістів. Можливо, за проблему узялися посадовці вищого рівня ніж охтирські чиновники.

У любому випадку результат є позитивний для розвитку й популяризації нашої станції. Оскільки залізнична Охтирка знаходиться на межі виживання через зменшення пасажиропотоку і, відповідно, не конкурентоздатність маршрутів. 

Дуже хочеться щоб Охтирська міська рада в особі діючого міського голови Павла Кузьменка та депутатського корпусу зацікавилася розвитком залізничного транспорту. Їм треба постійно моніторити ситуацію і висувати пропозиції на рівні області. Запорукою успіху є ефективність використання того, що маємо.

На погляд активістів, зараз доцільно змінити напрям першого ранкового поїзду Отирка-Смородине за часом відправлення о 06:09 на поїзд Охтирка-Мерчик за часом відправлення 05:20. Зміни ці спрямовані під електричку Мерчик -Харків пасажирський з можливістю пересадки по станції Кириківка на поїзд Кириківка-Суми-Ворожба. 

Також на часі відновлення пасажирських поїздів, зокрема за напрямками Констянтинівка-Київ-Костянтинівка, Суми-Новоолексіївка-Суми, Шостка-Харків-Шостка, що курсували через станцію Тростянець-Смородине в докарантинний період. 

Через наш регіон зараз ще курсує пасажирський поїзд №46 Личанськ-Ужгород, який зупиняється в Кириківці за розкладом 14:49-14:51. Пасажири можуть зручно здійснити пересадку зі станції Охтирка о 14:11, або прибути поїздом до Охтирки о 15:44.

Не знаю, як буде змінюватися станція при новому начальнику станції. Проте хочеться зберегти все те, що у нас є. Сьогодні станція зустрічає нові поїзди. Деякі маршрути змінили час відправлення, а пасажири ще не вивчили новий розклад, тому, на жаль, спізнюються. Ця проблема розв’яжеться сама собою. А от про ремонт ходового складу треба думати завчасно. 

На балансі Укрзалізниці нараховується 13 рейкових автобусів з різних регіонів України, що вже потребують ремонту. Останні 2 рейкових автобуси, що курсують по Сумській області, "доживають свого віку". Їх використовують з обмеженою швидкістю до 70 км/год. Коли вони зламаються, Охтирка залишиться без приміського сполучення. На це варто звернути увагу місцевим радам, облраді та Укрзалізниці.

Ще більша проблема – електрифікація. Діюча влада обіцяла електрифікувати ділянку Ворожба-Мерчик протягом 4-5 років.  Від цього залежить безпроблемне залізничне сполучення Сумщини з усіма регіонами України. Але поки її не виконала. Охтирці електропоїздів ніхто навіть не пообіцяв.

Станції на кшталт нашого міста – Лебединська, Краснопілля, Віринський завод доки лишатимуться "тупиковими", ніколи не підпадуть під електрифікацію. Вийти з цього замкненого кола можна тільки одним шляхом - забезпечити зручну розв'язку на вузлових станціях. Проект електрифікації варто віднести у дуже далеку перспективу.

Підготував Андрій Міхєєв

Нагадаємо, що з 21 грудня 2021 року запрацював «Слобожанський експрес». Курсування поїзду буде здійснюватися щодня, крім середи. 

Регіональний поїзд № 885/886 Харків — Ворожба відправляється з м. Харків о 09:05, прибуває до м. Суми об 11:43, до м. Ворожба о 12:30. Щоб охтирчанам було зручніше ним користуватися із 24 грудня ввели додаткові рейси приміських поїздів Охтирка- Кириківка та у зворотньому напрямку. 


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg