Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Олександр Шнайдер про птахів та ялинки
Олександр Шнайдер про птахів та ялинки Печать
Автор Админ   
10.01.2022 г.



На озері Чикалове залишилась зимувати пара лебедів. Про те, як їх рятували, розповів О.Шнайдер.

23 грудня громадському активісту та колишньому депутату міськради Олександру Шнайдеру зателефонувала Наталія Сушко і повідомила, що на о. Чикалове потрібно рятувати молоду лебедину пару, яка з невідомих причин лишилася зимувати в Охтирці.

Олександр з тих людей, яким до усього є діло. Отже узявши ліхтарик та чувал, рушив на полювання за гордими птахами. Далі з перших вуст.

Шнайдер О.М.:

– Родина Сушків – пенсіонери. Чоловік та жінка узяли шефство над лебединою парою, яка лишилася зимувати в Охтирці на озері Чикалове. Потрібно було підгодовувати птахів та постійно відбивати лід, щоб більше було води. Вони тривалий час доглядали за лебедями, однак ополонка все меншала. Чистили від криги, доки не лишилося віконце 2х2 м. Птахи стали абсолютно беззахисними перед хижими тваринами. Та й від хижих людей захисту не лишилося. Подружжя готове було й далі підгодовувати птахів, але з приходом морозів лебедям все рівно довелося б переїжджати на зимову квартиру. 

«Полювали» утрьох, як стемніло. Бо вдень лебедів не спіймати – легко злітають з води. Спочатку доволі просто зловили лебедицю, а з лебедем довелося помучитися. Він піднімався вгору і ніяк давався у руки, хоч далеко й не відлітав. Закінчували нічне полювання ми вдвох з Наталією, бо її чоловік провалився під лід і побіг перевдягатися. Залишивши ліхтарик біля ополонки, ми цим дезорієнтували птаха. Після чого Наталія змогла його схопити. З-за світла направленого в очі, лебідь її не розгледів. 

Потім я окільцював птахів та відвіз їх до ЗОШ №4, де вже жили їхні побратими. Весною птахи з кільцями вернуться додому на о. Чикалове. Тепер у сараї з ракушняка – 6 лебедів та 1 дика качка. За ними доглядає Сергій Ляшенко. У приміщенні є солома (хоча бажано сіно), таз з водою. Корму вистачає. Звернувся до підприємців на ринку (Шнайдер – директор комунального ринку прим.ред.) і вони допомогли зерном.

Однак, люблять лебеді більше різну зелень, сіно, капусту, моркву. Сергій сіє зерно у ящики, а потім дає зелень птахам. Але цього недостатньо. Тож у кого є бажання, закликаю долучитися до годування птахів. Ще хотів зловити дику качку, яка прижилася біля «Кнєжі», але не знайшов. Тож побачите її, дзвоніть, або маякніть мені в фейсбуці.

Питання до вас, як до колишнього депутата. Чому в місті ловити та годувати птахів доводиться активістам. Невже не можна щось придумати, маючи владні повноваження?

– Ми спілкувалися з міським головою Павлом Кузьменком на цю тему. Він планує прийняти міську програму по захисту тварин, або щось на кшталт цього. Щоб за лебедями та іншими птахами та тваринами, слідкували міські служби. Бо це прикраса нашого міста, а коштів для цього треба обмаль. Важливо, щоб підтримали депутати.

З тваринами розібралися, перейдемо до рослин. Питання до вас, як до директора ринку. Щороку функціонує ялинковий базар. Цьогоріч ні на вашому ринку, ні в якомусь іншому одному конкретному місці ялинки не продавались. Ними торгували у підворіттях. Чому так сталося?

– З-за пандемії лісгосп не горить бажанням торгувати ялинками. Намічений план вони виконали й перевиконали. З Юрієм Римарем начальником ДЛГ ми спілкувалися на цю тему. Він пояснив, що відправляти у холод, в місця масового скупчення людей торгувати - безвідповідально по відношенню до працівників лісгоспу. Мер Павло Кузьменко готовий був для ялинкового базару надати будь-яке місце в центрі Охтирки. Але примусити торгувати він же не може.

Підготував Андрій Міхєєв

Фото Олександр Шнайдер


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg