Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Власники магазину «Левада» показали, як поводитися з відходами - сортувати
Власники магазину «Левада» показали, як поводитися з відходами - сортувати Печать
Автор ГородА   
20.12.2021 г.



І знову про сортування сміття. Нещодавно біля магазину «Левада» з'явилися 4 різнокольорові бачки для пластику, скла, паперу, інших відходів. Це ініціатива і організація власників магазину. 

Ось як вони коментують своєї ініціативи та сортування сміття, взагалі. 

ГАННА ЛИСЕНКО: «Колись жила, навчалась і працювала у Польщі. Там питання сміття - як збирати, сортувати, вивозити, оплачувати не стоїть. Там усе робиться і виглядає цивілізовано. Повернулася додому, долучилася до сімейної справи. Вдома ми давно вже сортуємо сміття. А біля магазину щодня збиралася купа сміття, яке приходилося перебирати.  Нещодавно були у справах у Дніпрі. Звернули увагу на контейнери для сміття біля «Сільпо» та інших торгових точок. Вирішили поставити аналогічні контейнери біля нашого магазину. Замовили по інтернету в Запоріжжі. Там виготовляють бачки різних об'ємів, розмірів, кольорів. Це вигідно і зручно всім: і нам, і покупцям, і довкіллю».

СЕРГІЙ ЖАРКО: «Цього року були на Західній Україні. Звернули увагу, що в приватному секторі біля кожного будинку стоїть бак на колесах, для сміття. Це зручно і культурно.

Наразі ми сортуємо вдома сміття на всі 100 %. Відходів – 0. Бо, сміття як такого немає: є пластик, скло, папір, метал та органічні відходи. Все здаємо окремо».

ВОЛОДИМИР ЛИСЕНКО: «Років 30 тому у Німеччині також була проблема зі сміттям. Німці почали споруджувати транспортувальні лінії по сортуванню сміття. Багато українців, в тому числі й охтирчани, ті, що їздили в Німеччину на заробітки, працювали на тих лініях сортування сміття. Згодом у Європі питання сміття вже вирішене саме завдяки сортуванню. Побудовані сміттєпереробні заводи, до того ж без втручання в екологію. 

А харчові відходи використовують як паливо. Для цього виривають котловани, застеляють герметичною плівкою, висипають харчові відходи, герметично закривають, виводиться труба, з якої виходить метан, який використовується для заправки автомобілів коммунального транспорту. Геніально просте вирішення питання. Нехарчові відходи -  на переробку.

У австрійській столиці  Відні сміттєпереробний завод розташований неподалік Віденської опери - абсолютно екологічно.

Ще один приклад. Я служив у армії в Німеччині. Коли радянські війська покинули територію в/ч, німці відразу зайнялися демонтажем всіх споруд: казарм, господарчих боксів, бетонних конструкцій -  підганяли дробильні установки і все перемолотили на дрібний гравій і десь використали для іншого будівництва: автобани, будинки, дороги.

Через 19 років мені захотілося подивитись на колишнє місце служби. Що я побачив? Чисте поле, ніякої цеглини не було, навіть із під землі все вийнято. І на тому полігоні встановлені сонячні батареї.

Іще один дуже важливий момент. Пів Європи – приватний сектор. І європейців хвилює екологія, чистота і порядок довкола. Німцю, наприклад, байдуже, чим займається його сусід, у що він одягається, якої він орієнтації. Але німцю не байдуже, коли сусід повезе сміття у ліс чи на об'їзну дорогу. Німець зателефонує в поліцію і повідомить про це.

Невідомо, коли в Охтирці вирішиться питання вивозу сміття, тим паче його сортування. Починати потрібно із себе. Ми давно вже сортуємо побутові відходи. При цьому менше сплачуємо за вивіз сміття. Вважаю, що так повинно бути скрізь по Охтирці, біля кожного магазину, у кожному дворі багатоповерхівок, і хоча би по всіх сотнях приватного сектору.

Наші можновладці бувають у відрядженнях по закордонах, можна поцікавитись, як організувати сортування сміття і його переробку».

Охтирчани жваво обговорюють новинку:

«Господар «Левади» молодець! Охтирчани беріть приклад і місто буде чистим»;

«Це треба робити по всій Україні. Навчити дітей і старше покоління…».

Приклад Лисенків гідний поваги і наслідування.

Валерія Бакуліна


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg