Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Шахи, Дебют і Стратег
Шахи, Дебют і Стратег Печать
Автор ГородА   
18.11.2021 г.



Шахи - інтелектуальна гра, яка існувала ще до нашої ери. Щоб розуміти події на шахівниці, варто вчитися грати з дитинства.  В нашому місті раніше існували гуртки для дітей, але я їх не застала, бо народилася вже у Незалежній Україні. У суспільстві виникло багато проблем – не до шахів.

Єдине, де юні охтирчани могли вдосконалюватися шахові знання – турніри. Зазвичай змагання проходили влітку і приурочувалися до Дня захисту дітей та Дня Незалежності України.  Учасників заявлялося мало.  Про поділ за статтю чи віковими категоріями мови не йшлося, бо гравцям тоді просто не вистачало б суперників. Раз на 2 роки восени проводився меморіал Лева Капусти. На громадських засадах з дітьми у себе вдома займався Беленцький В.А., ось і все.

На сьогоднішній день справа набагато краща. В Охтирці та районі існує три офіційні групи, що займаються розвитком дитячої шахової діяльності.

Першою ластівкою стало відкриття шахового клубу –  ШК «Дебют» в с.Комиші. Його створили у 2018 р. по ініціативі шахового активіста Касьяна М.Ю. У лютому 2020 р. за сприяння народного депутата Задорожнього М.М. відкрили ШК «Стратег» при центрі культури та дозвілля Чернеччинської сільради, а у вересні цього року – гурток «Шахи» при міському центрі позашкільної освіти.

На жаль з-за браку коштів ШК «Дебют» вже як 2 роки не фінансується, і останнім часом заняття для дітей припинилися. У Комишах є і демонстраційна дошка, і шахові годинники, і шахівниці, і література. «Дебют» єдиний хто, проводив змагання з вирішення шахових завдань у газеті, в якому серед інших любителів інтелектуальної гри приймала участь і я. Тому хотілося б зберегти цей самобутній клуб. З одного боку ціна питання невелика – виділити кошти на зарплатню тренеру, а з іншого – дуже висока. На прикладі Охтирки ми бачимо, що після того, як гурток закриється проходять десятиліття перш ніж він знову відкриє своє двері дітям.

******

На Покрову у шаховому клубі «Дебют» с. Комиші відбулося 2 турніри, а саме з класичних та блискавичних шахів. В змаганнях прийняли участь спортсмени з Комишів, В’язового, Ромнів, Зінькова та Харкова.

У класиці переміг Валерій Вязов, друге місце посів Микола Касьян, третє – Володимир Голка. В бліці І місце зайняв Володимир Галич, ІІ – Касьян, ІІІ – Вязов. Усі учасники турніру отримали подарунки – футболки і бейсболки. Шахісти вирішили у найближчому часі провести турнір між спортсменами Великописарівщини, Лебединщини, Охтирщини та Тростянеччини. Однак, їхні зруйнував карантин.

ImageImage 

Аліса Міхєєва


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg