Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Керівники Сумщини проінспектували хід реконструкції хірургічного корпусу онкодиспансеру
Керівники Сумщини проінспектували хід реконструкції хірургічного корпусу онкодиспансеру Печать
Автор Админ   
18.11.2021 г.



Голова обласної ради Віктор Федорченко та голова ОДА Дмитро Живицький оглянули, як саме проходить реконструкція всього комплексу онкодиспансеру.

Голова обласної ради Віктор Федорченко та голова ОДА Дмитро Живицький проінспектували хід будівельних робіт в КНП СОР «Сумський обласний онкологічний диспансер», зокрема, капітального ремонту головного корпусу, який триває в рамках програми, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським «Велике будівництво», та оглянули, як саме проходить реконструкція всього комплексу.

Про необхідність нових приміщень в обласному онкодиспансері мова йде понад 10 років. Тоді відбулися навіть перемовини з однією ізраїльською компанією під гарантії Кабінету Міністрів України щодо будівництва нового онкологічного центру з потужною матеріально-технічною базою. Кошторис проєкту становив 140 млн дол. Таких грошей держава на подібний проєкт виділити не могла, тож все затихло.

Утім проблема з руйнуванням старих приміщень залишалася. І тільки за ініціативи голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка весною поточного року розпочалися роботи з повної реконструкції закладу.

Вже знесені 5 старих непридатних будівель. По периметру зводиться паркан. У колишньому нефрологічному відділенні СОКЛ, де розташується адміністрація, проведені комунікації, встановлені батареї опалення, перекривається покрівля, триває внутрішня реконструкція. А також ремонт вже наявних будівель та бункеру під лінійний прискорювач.

Щодо хірургічного корпусу, хід реконструкції якого інспектували сьогодні керівники області, то кошти на проєктно-кошторисну документацію з його утеплення були виділені ще декілька років тому. Але роботи розпочалися лише у 2020-му.



Загальна кошторисна вартість на початок будівництва складала 11,5 млн грн, а після коригування – майже 10 млн грн. Підрядником виступило ТОВ «СПЕЦТЕХСТРОЙ». У 2021 році на цей об’єкт виділено понад 4,2 млн грн. Це кошти ДФРР та обласного бюджету. Наразі будівельна готовність об’єкту складає 99%.

Оглянувши будівлю, очільники Сумщини засумнівалися у якості водовідведення та відмостки перед хірургічним корпусом. Вони переживають, що відмостка не армована, відтак з часом на ній з’являться тріщини, і вся вода піде у підвал. Тож планується перевірити бетон відмостки на якість. Не дивлячись на те, що будівельники дають не менше 5 років гарантії, якщо перевірка викличе сумніви, її доведеться переробити.

Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький зазначив: «Ми це робимо не для адміністрації, не для обласної ради, а для закладу і для людей. Тому буде така практика – все повинно бути зроблене на найвищому рівні. Такого як раніше, коли директор школи чи лікарні не мав права коригувати роботи, проєкт і вимагати його належного виконання, не буде. Ми маємо намір ретельно контролювати всі будівельні роботи!».

Загалом же у будівлі майже повністю виконані роботи з заміни вікон, опорядження віконних скосів, утеплення фасадів, опорядження входів у підвал. Здати готовий корпус в експлуатацію планується до кінця 2021 року.

Віктор Федорченко зауважив, що до онкологічного диспансеру приїжджав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, який пообіцяв всебічну підтримку. Також є можливості залучення коштів державного бюджету для будівництва нового лікувального корпусу.



«Ми вирішили охопити ремонтом, реконструкцією та будівництвом одразу весь комплекс. Тому що тотального перевтілення потребують всі будівлі. Капітальний ремонт в онкологічному диспансері не робився десятки років. Наша задача – зробити все на найкращому рівні, аби онкохворі Сумщини лікувалися в достойних умовах. Але найголовніше – це все ж таки придбати лінійний прискорювач, який дозволить ефективно лікувати пухлину, не ушкоджуючи інші органи та шкіру. На цій території буде комплекс для лікування онкологічних хвороб, якого немає в Україні. До нас їздитимуть з усіх регіонів країни, аби переймати досвід», - запевнив Віктор Федорченко.

Загалом, за словами голови обласної ради, проєкт реконструкції території онкологічного диспансеру передбачає не лише заміну чи ремонт будівель, а й створення парку, каплички, харчоблоку, зон відпочинку та паркування для автомобілів. Після того, як лікарі та хворі зможуть переїхати у нові чи реконструйовані будівлі, старі корпуси на території онкодиспансеру будуть зруйновані.

«Сьогодні спільними зусиллями керівників області та депутатського корпусу обласної ради, завдяки благодійникам, триває величезний проєкт стосовно приведення онкологічного диспансеру до сучасних норм, - зазначив начальник управління охорони здоров’я ОДА Сергій Бутенко. – Головне - що триває не лише повна реконструкція, а й те, що тут будуть впроваджені сучасні методи лікування. До кінця року вже надійде лінійний прискорювач з комп’ютерним томографом для променевого лікування онкозахворювань».

Нагадаємо, нині Сумщина займає третє місце в Україні за рівнем захворюваності на онкології. Діагноз «рак» мають 38 тисяч жителів області і лише за перше півріччя поточного року приріст склав 2 тисячі людей.

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg