Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow СБУ розкрила ще одну схему видачі фейкових COVID-сертифікатів
СБУ розкрила ще одну схему видачі фейкових COVID-сертифікатів Печать
Автор Админ   
27.10.2021 г.



СБУ заблокувала ще одну схему фейкових COVID-сертифікатів: зловмисники незаконно втручались в бази даних МОЗ

Кіберфахівці Служби безпеки України у Сумській області заблокували схему продажу фейкових сертифікатів про вакцинацію від COVID-19. Зловмисники незаконно «проникали» в інформаційну систему Національної служби здоров’я України (НСЗУ), що дозволяло вносили неправдиві відомості у мобільний додаток «Дія» щодо «вакцинації» мешканців регіону.

Встановлено, що організували оборудку сімейні лікарі одного з районних медзакладів Сумщини разом із місцевим мешканцем.

Спільник лікарів розшукував «клієнтів» через мобільний додаток та після предоплати віддавав їхні дані лікарям - для виготовлення підроблених сертифікатів. У подальшому медпрацівники вводили недостовірні дані про начебто проведену вакцинацію від COVID-19 в інформаційну систему НСЗУ.

У результаті проведення відповідних перевірок з’ясовано, що насправді ніякі щеплення не здійснювались, а лікарі незаконно втручалися у мобільний додаток електронного сервісу державних послуг.

За оперативною інформацією СБУ, щомісяця ділки виготовляли до 200 підробок. Вартість кожної складала близько 3 тисячі гривень.

Під час санкціонованих обшуків за місцями роботи та проживання зловмисників правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, з якої вчинялись несанкціоновані дії та «медичні документи» про фейкові щеплення.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361, ч. 3. ст. 358 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислюваних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку та збут підроблених документів) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення усіх осіб, причетних до оборудки та блокування раніше виданих підроблених сертифікатів.

Заходи з викриття правопорушників проводили співробітники Управління СБУ в Сумській області спільно зі слідчими обласного управління Національної поліції за процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури.

Пресслужба СБУ в Сумській області


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg