Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Очільник МОЗ в Охтирці розповів про боротьбу з онкохворобами
Очільник МОЗ в Охтирці розповів про боротьбу з онкохворобами Печать
Автор ГородА   
21.09.2021 г.



12 вересня в Охтирці відкрили відремонтоване приймальне відділення. На його відкриття приїхав Міністр охорони здоров'я В.Ляшко.

Учать у відкритті відділення також взяли народні депутати України Михайло Ананченко і Микола Задорожній, голова обласної ради Віктор Федорченко та Охтирський міський голова Павло Кузьменко .

Заплановане спілкування з пресою Міністр переніс з Охтирки в Тростянець, де відкривали інфекційне відділення та  презентували термо-модернізацію корпусу лікарні.

Журналісту А.Міхєєву  вдалося поспілкуватися на тему росту онкозахворюваності в Охтирському районі – опосередкованій платні за чорне золото. 

Для Охтирського району, як і Сумської області, дуже болюче питання онкохвороб. Як плануєте боротися з цією проблемою?

Ляшко В.К.: 

Питання онкологічних захворювань загалом є пріоритетним для України. Оскільки це одна з найбільших причин летальних випадків серед хворих. В уряді зараз розглядається стратегія  боротьби з онкохворобами і план її реалізації. 

Як ви знаєте, ми працювали над проблемою серцево-судинних захворювань і тепер зробимо акцент на онкохворобах. Очікуємо, що ситуація з онкозахворюваністю покращиться, коли ми зробимо відповідні профільні пакети мед.обслуговування пріоритетним.  

Які чинники окрім лікарських потребують виправлення?

Одне з питань, яке характерне для Сум – це якість води. Покращення в цьому напрямку передбачає програма «Питна вода України». У Верховну Раду поданий проект програми від МінРегіону, який стосується саме якості і безпеки питної води. На здоров’я нації впливає не тільки вода, а й атмосфера, а також те, що ми їмо і як ми рухаємося

Президент Володимир Зеленський започаткував нову програму – «Здорова Україна». Щоб успішно долати хвороби, ми маємо сконцентруватися на ранньому виявленні та профілактиці. Скринінг дозволить результативніше допомагати онкохворим та підвищити якість та тривалість життя в Україні Тільки так ми можемо досягнути показників, які є сталими для Європи. Досягнути їх і далі рухатися вперед.

Якщо вже ми згадали Європу, там летальність від онкохвороб набагато нижча. Що у нас не так?

Заклади системи Охорони Здоров’я потребують технічного переоснащення. Ми маємо впроваджувати інноваційні методи лікування в кожній опорній лікарні і таким чином зменшувати летальність онкохвороб.

Слова Міністра підтримали Задорожній та Живицький. Голова ОДА конкретизував, що реформа медгалузі при профілактиці онкохвороб працюватиме ефективніше, якщо вона поєднується з захистом навколишнього середовища. Не тільки водопостачання впливає. Потрібно зменшувати забруднення територій та атмосфери відходами. В першу чергу, особливо шкідливими відходами. Наразі виводяться з території області усі пестициди. Проблема шкідливих відходів дуже актуальна для Сумщини, для нафтового Охтирського району. Працювати у цих 2-х напрямках потрібно паралельно: ліквідовувати причини виникнення захворювань та вдосконалювати систему охорони здоров’я. Також потрібно постійно зміцнювати матеріально-технічну базу медзакладів. 

Серед іншого Живицький висловився і про повернення профоглядів у перелік обов’язкових процедур. Це дозволить виявляти хвороби на початковому етапі, що дуже актуально для онкозахворювань.

 

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg