Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Фінішував турнір, присвячений відкриттю шахового гуртка
Фінішував турнір, присвячений відкриттю шахового гуртка Печать
Автор Админ   
20.09.2021 г.



Два вік-енди поспіль діти вели шахові баталії в Охтирському Будинку вчителя.

 Левову частку зайняв турнір з класичних шахів з контролем часу 1 год. 5 хв. та обов’язковим записом ходів.  В останній день – 19 вересня – організатори – Охтирський міський центр позашкільної освіти Мала Академія наук (директор ОМЦПО-МАН Наталія Ганцева) – провели бліц з контролем часу 10 хв. 

«Класику» розіграли серед старших (в т.ч. з окремим заліком серед дівчат) та  молодших дітей. 

Бліц пройшов у 4-х категоріях: старша, середня, молодша та наймолодша. Головним суддею змагань був тренер шахового гуртка ОМЦПО-МАН Вадим Беленецький, спонсором – давній партнер наших юних шахістів: торгова марка «Охтирська вода» (Костянтин Журавльов), а інформаційним спонсором – газета «Город А». Подарункову атрибутику (кружки з шаховим логотипом та блокноти для запису партій) учасникам та гостям  турніру підготували колеги з шахового клубу «Стратег», що відкрився раніше при центрі культури та дозвілля Чернеччинської сільської ради.

Привітати любителів старовинної гри з відкриттям міського шахового гуртка завітали почесні гості: мер Павло Кузьменко, нардеп Микола Задорожній та голова Сумської обласної федерації шахів Алла Сініцина. Алла Валентинівна привезла з собою кубок кращому гравцеві турніру – Вадиму Діброві. Церемонію нагородження призерів вела Ольга Лиска. Ось як розподілилися місця у міському відкритому турнірі з класичних шахів серед дітей.

Старша вікова категорія: І місце – Діброва Вадим; ІІ місце – Поваляєв Ілля; ІІІ місце – Міхєєва Аліса. Дівчата: І місце – Міхєєва Аліса; ІІ місце – Циганенко Анна; ІІІ місце – Заратуйко Анастасія.  Молодша вікова категорія: І місце – Вініченко Іван; ІІ місце –  Костюк Роман; ІІІ місце –  Піщита Олександр. За волю до перемоги відзначені: Бородинський Андрій; Максименко Олексій; Сліпченко Софія.

Даний турнір був відбірковим  на обласні змагання, які відбудуться  24-26  вересня 2021 року в м.Суми, в  приміщенні ТРЦ  «Київ». Тому, будемо сподіватися, що скоро наші призери додадуть у скарбничку ще золота-срібла-бронзи. 

У міському бліц-турнірі призерами стали наступні спортсмени. В категорії старші діти: І місце – Діброва Вадим; ІІ місце – Поваляєв Ілля; ІІІ місце – Міхєєва Аліса. Середні: І місце – Вініченко Іван; ІІ місце – Даутов Максим; ІІІ місце – Корнієнко Даміан. Молодші: І місце – Мовчан Богдан; ІІ місце –  Максименко Олексій; ІІІ місце –  Наливайко Максим. Наймолодші: І місце – Білковський Станіслав; ІІ місце –  Гончаренко Тімур; ІІІ місце –  Пелих Іван. У наймолодшій категорії до останнього боролася за «бронзу» Анастасія Максименко-Комарова. Організатори відзначили її грамотою за волю до перемоги. 

Після завершення турнірів усім учасникам від ОМЦПО-МАН подарували повітряні  кульки, чим дуже порадували дітвору. Загалом у міських шахових змаганнях прийняли участь понад 20 чоловік. Велику допомогу в організації свята надали батьки юних спортсменів – вони подбали і про солодощі, і про різні дрібниці, та й взагалі допомагали швидко вирішувати нагальні питання. 

У своєму вітальному слові Микола Задорожній згадав, що працювати над відкриттям гуртку у місті було не так просто. Сплило цілих 2 роки. За цей час вдалося запустити ШК «Стратег» в районі – від Чернеччинської сільради, який розміщується у м.Охтирка в РБК, по вул. Незалежності, 9. 

Втім, 2 гуртки набагато краще ніж 1. Охтирські діти – містяни та жителі сіл – отримали гарні можливості для інтелектуального розвитку. Також, нардеп поділився – що на доброму прикладі, він сам віддав свого сина на шахи.

Павло Кузьменко подякував перш за все громадським активістам, які цілеспрямовано боролися за створення гуртка. Він переконаний, що шахова стратегія допомагає в житті прораховувати вірні кроки і йому стала б у пригоді в роботі з депутатами. Подивившись, як грають старші діти, мер виявив бажання прийти та взяти у них кілька уроків. 

Найдовше спілкувалася з шахістами Алла Сініцина. Їй багато про що хотілося розповісти, а ще більше обговорити спортивні плани охтирчан. Після офіційної частини батьки, тренери та діти  перемістилися на подвір’я, продовжуючи обмінювалися з очільницею обл. шахової федерації своїми думками та мріями.

Окрім практичних питань – присвоєння розрядів, організації змагань, роботі з владою та спонсорами Сініцина розповідала різні емоційні історії з життя. Одна з таких – про відношення до шахів в Арменії. Її вразило, що поки скрізь говорили про розвиток інтелектуального спорту, там  запровадила шахи у шкільну програму – бо ними опікувався особисто Президент країни і робив це від душі. Україні треба брати приклад з Арменії, переконана Сініцина. Велике відставання помітно не тільки по чудовому Дому шахів у Єревані, а, й по відношенню до колег-шахістів та  по бажанню чиновників співпрацювати у розвитку даного виду спорту.

 

на верхньому фото: учасники змагань з Аллою Сініциною 



ImageImageНа фото: Тренер Вадим Беленецький, почесні гості з найкращими гравцями та батьками


 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg