Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow На Сумщині закінчився цікавий експеримент боротьби зі шкідником сосни
На Сумщині закінчився цікавий експеримент боротьби зі шкідником сосни Печать
Автор Админ   
28.07.2021 г.



В лісах Сумщини три роки тривав експеримент по боротьбі зі шкідником сосни – короїдом.

Його намагались здолати з використанням природного ворога – мурахожука. Обладнання для науковців у 2018 дали колеги з Туреччини. 

У лісі в урочищі Сосняк, в районі Баранівки на околиці Сум, є експериментальна ділянка 50 га. Там восени 2018 року науковці з Державного лісозахисного підприємства "Харківлісозахист" випустили близько 400 дорослих жуків для боротьби зі шкідниками сосни. Робота проводилася в декілька етапів.

"Біологічний метод полягає в тому, що спочатку вносяться мінеральні добрива, також вносяться біологічні препарати, проти короїда верхівкового шестизубого. Наступним етапом є внесення корисних комах – ентомофагів. Наразі – мурахожука, якого вирощує наша лабораторія. Можна жуками, можна личинками", – розповідає начальниця департаменту ДП "Харківлісозахист" Алла Рідкокаша.

Дорослі мурахожуки полюють на дорослих короїдів і відкладають яйця, на кору заражених шкідниками дерев. А личинки цих хижих комах залазять в ходи короїдів і там нападають на їхніх личинок.

Раніше хворі дерева спилювали. За словами головного лісничого "Сумського лісового господарства" Миколи Щербака у 2018 році в цьому урочищі санітарними рубками спиляли 80 га сосни. Наступного року видалили 20 га лісу.

"Як бачимо, і на сьогодні є сухі дерева без кори, але це ті дерева – пробна площа, на яких ведуться постійно наші спостереження і "Харківлісозахист", і ми робимо висновки. Ми дуже задоволені, що популяція верхівкового короїда іде, можна сказати на спад. У 2020 році ми вже не проводили рубки в урочищі Сосняк", – розповідає Микола Щербак.

Джерело: Суспільне  

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg