Головна arrow Розділи arrow Місцеві новини arrow Юні шахісти шукають підтримку
Юні шахісти шукають підтримку Печать
Автор ГородА   
05.07.2021 г.



В Охтирці спільнота шахістів більш менш згуртована. Разом з ветеранами спорту батьки дітей, які опановують старовинну інтелектуальну гру, підштовхують владу до прийняття необхідних рішень. Саме за ініціативою громадськості відновилися шахові заняття в Охтирці.

Тепер, як тільки оголошуються послаблення карантину, активісти відразу намагаються провести хоча б маленький турнір для малечі. Зараз юних шахістів в Охтирці суттєво побільшало. Насамперед завдяки тренеру Вадиму Беленецькому. Літній педагог безкоштовно у власний вільний час викладає хитру науку, у себе вдома або у громадських будівлях. Працює Беленецький на безоплатній основі. Зараз міський (неофіційний) гурток функціонує при бібліотеці по вул. Київській. Деякий час діти зі своїм наставником збиралися ще й в дитячій бібліотеці по вул. Армійській. Тепер вона зачинена. Викладав Беленецький і в шаховому клубі «Стратег» Чернетчинської ОТГ, що розміщується у колишньому районному будинку культури. Це наразі найкраще забезпечений шаховий острівок. Тут є й демонстраційна дошка, й годинники, й ігрові комплекти у достатній кількості. Але там, на жаль, постійно немає тренера. Беленецького замінили на Олександра Дідова, який так само як і його попередник чомусь недовго попрацював. 

На сьогодні вихованці Беленецького вдало конкурують з однолітками з сусідніх районів та на рівні області. Сам Вадим Абрамович виступає головним суддею міських шахових турнірів. Останній раз він допомагав відділу молоді та спорту Охтирської міськради у веденні змагань до Дня захисту дітей. Переважна більшість призерів цього турніру – його вихованці. 

А саме, серед хлопців призові місця розподілилися наступним чином: І місце – Діброва Вадим (ЗОШ ім. Б.Д. Антоненка-Давидовича); ІІ місце – Даутов Максим (ЗОШ № 2); ІІІ місце – Вініченко Іван (ЗОШ № 2). Серед дівчат: І місце – Заратуйко Анастасія (ЗОШ ім. Б.Д. Антоненка-Давидовича); ІІ місце – Міхєєва Аліса (ЗОШ № 1); ІІІ місце – Циганенко Анна (ЗОШ № 8). 

Також з нещодавнього спортивного фестивалю з Тростянця повернулася з нагородами команда «Нафтовик», яка захищала кольори ШК «Стратег». Вихованка Беленецького, капітан команди Міхєєва разом з 2 товаришами – Єгором Єременком та Анною Циганенко привезли зі змагань відповідно золото, срібло та Подяку від міського голови Тростянця Юрія Бови. 

Однак, турбує допоки розвиток цікавого та корисного спорту триматиметься на громадських активістах, а батьки будуть возити команду, яка захищає честь громади, за власний кошт? Скільки ще треба одинаку-пенсіонеру займатися тренерською діяльністю, щоб влада встигла підшукати йому помічника чи заміну? 

Невже це такі великі кошти для місцевого бюджету? Дивно, що дане питання піднімається вже кілька років поспіль - і з мером, і з народним депутатом Миколою Задорожнім. 

А.Мушавець

на фото: Команда "Нафтовик" шахового клубу "Стратег" зліва направо А.Міхєєва, Є.Єременко, А.Циганенко

Є оптимістичні новини. 24 червня на зустрічі нардепа Миколи Задорожнього, яка проходила в кабінеті міського голови, Павло Кузьменко пообіцяв, що з 1 вересня при Охтирському міському центрі позашкільної освіти офіційно запрацює шаховий гурток. Таким чином знімуться усі проблеми з фінансуванням виїздів на змагання дитячої шахової команди «Нафтовик», а юні охтирчани зможуть регулярно займатися інтелектуальними видами спорту. До речі, Микола Задорожній переконливо запропонував на посаду викладача майбутнього гуртка саме Вадима Беленецького – відомого у місті активіста з розвитку шахів.

Також батьки вихованців ШК «Стратег», які нещодавно успішно виступили на спортивному фестивалі  в м. Тростянець, попросили передати подяку голові правління ПрАТ “Охтирський пивоварний завод»  Костянтину Леонідовичу  Журавльову, працівникам відділу культури туризму молоді та спорту Чернеччинської сільської ради, а саме – начальнику Тетяні Борисівні Барченко та гол. спеціалісту Олександру Миколайовичу Білоусу.

Сподіваємося, що з кожним днем цей вид спорту набуватиме все більшу й більшу підтримку в нашому регіоні.

 

 
kylymy_150523.jpg

bezp_181120.gif

express.gif

pam_100221_02.jpg

bud_250323.jpg

brus_110423_02.jpg

pesok_220823_01.jpg